Menstruationscyklus: Bliv klogere på de 4 faser i din cyklus
Udgivet | Af Anne Sofie Bysted, team momkind
Har du nogensinde tænkt over, hvordan din menstruationscyklus rent faktisk hænger sammen? De fleste af os kender graferne fra biologitimen, der viser hormonernes udsving, men hvordan påvirker disse udsving vores krop og sind i hverdagen?
I denne artikel dykker vi sammen med Ida Axholm ned i menstruationscyklussens fire faser: menstruation, den follikulære fase, ægløsning og den luteale fase. Ida Axholm er cyklusformidler og molekylær- og medicinalbiolog og videreformidler til daglig sin viden gennem foredrag og online cyklusforløb.
Menstruationscyklus: Læs om de 4 faser
- Dét med at dele menstruationscyklussen op i forskellige faser er måske nyt for mange. Det er tydeligt, hvornår man har menstruation, så måske er det i virkeligheden de andre faser, som er spændende at putte nogle flere nuancer på, fordi de indeholder så meget potentiale, siger Ida Axholm.
Når du har kendskab til de forskellige faser i din cyklus, kan du nemmere identificere ændringer i dit humør og energiniveau og tage hensyn til dem i din hverdag. Det kan også føre til en øget forståelse og omsorg for dig selv, når du forstår hvordan hormonerne påvirker din krop og dit sind i løbet af en cyklus.
LÆS OGSÅ: 7 spørgsmål til refleksion om sex og samliv
Desuden kan det også være nyttigt redskab til at finde ud af, hvornår du er mest fertil, hvis du ønsker at blive gravid – eller undgå det, hvis du ikke ønsker det.
1. fase: Menstruation (indre vinter)
Menstruationen markerer begyndelsen af din cyklus og starter på den første dag, du begynder at bløde ”rigtigt”. Der hvor du ikke længere kan nøjes med et trusseindlæg. I denne fase afstødes den opbyggede slimhinde i livmoderen, som ikke længere er nødvendig, når du ikke er blevet gravid.
- Det er meget forskelligt fra krop til krop, hvordan man har det under menstruationen. Nogle oplever let kropsligt ubehag, mens andre har stærke smerter, fortæller Ida Axholm. Du kan også opleve, at skulle ekstra meget på toilettet, eller måske endda have diarre i denne fase, fortæller hun.
Denne fase kaldes også den indre vinter, hvilket markerer en periode, hvor kroppen har brug for masser af hvile, og mange vil føle sig mere introverte og trætte.
LÆS OGSÅ: Hvornår får jeg menstruation igen efter fødslen?
- Man kan også sige, at man er virkelig god til at være i nuet i denne fase, siger Ida Axholm og understreger at store dele af vores cyklus består af mere introverte perioder, som vi skal blive bedre til at tale op og værdsætte.
Det er i denne fase, at du skal hoppe i et par menstruationstrusser, hvile og prioritere det, der får dig til at føle dig godt tilpas. Menstruation er en naturlig del af din cyklus, og det er et tegn på, at din krop fungerer, som den skal.
Symptomer du kan opleve under menstruation
- Menstruationssmerter
- Træthed
- Diarré
- Følsomhed
- Indadvendthed
2. fase: Den follikulære fase (indre forår)
Den follikulære fase betegner tiden efter menstruation og frem mod ægløsning.
- Det er denne fase, der også kaldes det indre forår, forklarer Ida Axholm. Det kan sammenlignes med det spirende forår, hvor man starter som en lille spire, der har brug for ekstra sol og vand. I takt med at hormonet østrogen stiger, vil man så få mere energi og blive mere ekstrovert.
- Rent kropsligt vil man opleve, at ens udflåd begynder at ændre sig og blive mere flydende, fortæller Ida Axholm. I slutningen af denne fase vil udflåddet få en konsistens, der minder om rå æggehvide, der kan strækkes mellem fingrene. Samtidig vil sexlysten stige, hvilket er smart af kroppen, for det er i slutningen af denne fase, at chancerne for at opnå graviditet er størst.
LÆS OGSÅ: Prævention efter fødsel: Hvad skal jeg vælge?
- Østrogen er det her lækre “queen-hormon”, der gør at vi føler os ekstra sassy og får mere lyst til sex, siger Ida Axholm. Det er også her, at vi ringer til alle veninderne og spørger om de vil drikke vin efter arbejde, idet vi får et større overskud og bliver mere ekstroverte. Det er smart, for biologisk set, er det nu tid til at komme ud og finde en partner, som kan gøre én gravid.
Symptomer du kan opleve under den follikulære fase
- Øget udflåd
- Mere energi
- Udadvendthed
- Øget sexlyst
3. fase: Ægløsning (indre sommer)
Under ægløsningen frigives et æg fra æggestokken, og det er nu, at chancen for at blive gravid er allerstørst.
- Denne fase, som også kaldes den indre sommer, er faktisk ganske kort, fordi ægget rent biologisk kun til stede i 12-24 timer fra det frigives fra æggestokken, fortæller Ida Axholm. Så selvom sommerstemningen godt kan vare 3-4 dage op til, er selve ægløsningen som en endagsbillet til Roskilde.
- Det er her vi peaker i energi og kroppen skriger, at det er tid til at lave en baby, fortsætter hun. Hvis man har en partner, vil man her opleve et øget behov for nærhed og intimitet, og hvis man ikke har, er det måske nu, at man geninstallerer nogle datingapps på telefonen.
- Det er også i denne fase, at vi bliver enormt effektive og får ordnet en masse ting på to-do listen, siger Ida Axholm. Det er dog ét men, understreger hun: Det er vigtigt at forstå, at det er så kort tid i vores cyklus, at vi har det sådan her. Alligevel kan det hurtigt blive samfundets standard for, hvordan vi hele tiden bør være.
- Vi får ros af samfundet når vi er effektive og sociale, men denne fase er så kort, så i virkeligheden er det alt det andet der er normale, mens denne fase blot er flødeskummen på kagen”, siger Ida Axholm.
Symptomer du kan opleve under ægløsning
- Høj sexlyst
- Ægløsningssmerter
- Øget udflåd
- Meget energi
- Rastløshed
4. Fase: Lutealfasen (indre efterår)
I denne fase forbereder kroppen sig på, at ægget der blev frigivet for få dage siden, kan være blevet befrugtet og muligvis sætter sig fast i løbet af den næste uge.
- Allerede dagen efter ægløsning sker der et brat skifte i vores hormoner, hvor østrogen styrtdykker og hormonet progesteron begynder at stige, fortæller Ida Axholm. Så mens østrogen er det her sassy “queen-hormon”, der gør os udadvendte og energifyldte, er progesteron mere et “hyggebuks-hormon”, som trækker os hjem i hulen for at bygge rede, fortsætter hun.
- Rent biologisk giver det mening, fordi der nu ikke længere er behov for at lede efter en partner, men tværtimod er der behov for at trække sig lidt tilbage og forberede sig på en eventuel graviditet, siger hun.
LÆS OGSÅ: 13 tidlige tegn på graviditet
I denne fase vil du typisk være mere træt og indadvendt, og du kan også opleve at have en øget kritisk sans. – Det kan komme til udtryk som en øget trang til at rydde op og sortere i hjemmet, men kan også komme til udtryk som en øget selvkritik eller sammenligning med andre, fortæller Ida Axholm og opfordrer til, at man drager lidt ekstra omsorg for sig selv i denne tid.
I slutningen af den luteale fase i dagene op til næste menstruation vil mange opleve symptomer på PMS (præmenstruelt syndrom) såsom oppustethed, hovedpine, søvnbesvær og nedsat stemningsleje. - Det kan være, at du føler dig ekstra følsom og ked af det, men det kan også komme til udtryk som irritation eller vrede, siger Ida Axholm.
- Nogen har lyst til at disrupte alt i denne periode, siger hun og foreslår at man går på opdagelse i, om der er et mønster i, at du altid vil skilles eller sige dit job op på dag 20 i hver cyklus. I så fald skal du måske ikke sove på det, men bløde på det, og se om du stadig har det sådan efter din menstruation, siger hun.
- Den luteale fase er for nogle den længste fase i cyklus, og alligevel bliver den ofte talt ned i den daglige tale. Og det er ærgerligt, for det er så vigtigt at understrege alle de positive kvaliteter, som denne fase også har, siger Ida Axholm.
- Verden har brug for den ekstreme empati, som vi har på dette tidspunkt i vores cyklus, påpeger hun og fremhæver også værdien af den skærpede kritiske sans i denne fase: Progesteron er ikke kun et “hyggebuks-hormon”, det er også et “no-bullshit-hormon”, som kan sige fra overfor svigermor!
Hvis du er blevet gravid i denne cyklus, er det i slutningen af denne fase, du (måske) vil begynde at opleve de første tegn på graviditet og i sidste ende en udebleven menstruation.
Symptomer du kan opleve under lutealfasen
- Tristhed
- Irritabilitet
- Oppustethed/træg mave
- Øget sult
- Træthed
- Indadvendthed
Spørgsmål og svar om din menstruationscyklus
Hvor lang er en menstruationscyklus?
En menstruationscyklus kan se ud på mange måder, men varer som regel mellem 24-36 dage. En normal menstruationscyklus kan sagtens variere i længde fra måned til måned.
Så til spørgsmålet “hvor lang er en cyklus” vil det præcise svar afhænge af mange faktorer, ligesom det vil være individuelt, hvor lang en normal cyklus er for den enkelte.
Hvordan påvirker p-piller min menstruationscyklus?
P-piller regulerer kvindens cyklus ved at styre hormonbalancen i kroppen, så man ikke får ægløsning og dermed ikke bliver gravid.
- Man skal se den naturlige menstruationscyklus som et sammenspil mellem hormoner i hjernen og hormoner i æggestokkene, der hele tiden taler med hinanden, siger Ida Axholm. Den samtale sætter p-piller en stopper for, ved at tilføre en lille smule østrogen og progesteron i kunstig form.
LÆS OGSÅ: Uregelmæssig menstruation: Få svar på dine spørgsmål her
- P-pillerne efterligner de sidste dage inden menstruationen. Kroppen får signal om, at der ikke skal sættes gang i en ny ægløsning, og de lave hormonmængder kan sammenlignes med at være i slutningen af lutealfasen – det dybe indre efterår – hele tiden. P-pille-pausen svarer til den indre vinter, og nogle vil derfor opleve at p-pillerne kan give en følelse af at svinge mellem 21 dages PMS og 7 dages indre vinter.
Det sker dog ikke for alle, understreger hun.
- En anden kendt bivirkning ved p-piller er nedsat sexlyst, hvilket giver god mening hvis kroppen tror den er i den luteale fase, siger Ida Axholm.
Hvornår i min cyklus er der størst chance for at blive gravid?
Din chance for at blive gravid er størst i dagene op til ægløsning – i den follikulære fase – og ved selve ægløsningen. Udfordringen er bare, at dette tidspunkt kan rykke sig fra cyklus til cyklus, hvilket kan gøre det svært at forudsige det mest optimale tidspunkt for samleje.
Derfor opfordrer Ida Axholm til at man tracker sine cyklusser ved bl.a. at holde øje med hvordan ens udflåd ændrer sig i løbet af cyklussen. – Man kan kun blive gravid, når man har det her udflåd, som ligner rå æggehvide, fortæller hun.
- Det fungerer lidt som en motorvej for sæd, og så har det den rigtige ph-værdi for sædcellerne, der gør at de kan overleve inde i kvinden i op til fem dage, siger hun.
OBS: Selvom ændringer i udflåd er en god indikator for, hvornår du er mest fertil, er det vigtigt at understrege, at du stadig kan blive gravid, selvom det fertile udflåd ikke er synligt med det blotte øje.
Hvilke årsager er der til, at min menstruationscyklus er uregelmæssig?
En uregelmæssig menstruation kan skyldes forskellige faktorer som hormonelle ubalancer, stress, ændringer i vægt, eller overdreven træning. Der kan også være medicinske årsager som polycystisk ovariesyndrom (PCOS) eller problemer med skjoldbruskkirtlen.
Man kan også sagtens have en helt almindelig cyklus, som bare varierer lidt i længden.
Hvornår starter en menstruationscyklus?
En menstruationscyklus starter på den første dag af din menstruation, altså den dag, hvor du begynder at bløde ”rigtigt” og ikke bare pletbløder. Dette markerer starten på en ny cyklus, hvor din krop igen forbereder sig på muligheden for at blive gravid.
Hvor mange dage er der mellem to menstruationer?
Længden på din cyklus kan variere, og dermed er det ikke altid til at forudse antallet af dage mellem menstruation – også selvom den har været regelmæssig i 2, 5 eller 10 år. Mange tror, at en pludselig forsinket menstruation betyder, at det er menstruationen der er forsinket, men i virkeligheden er det ægløsningstidspunktet, der har rykket sig, fortæller Ida Axholm.
- Længden på den follikulære fase kan sagtens ændre sig fra måned til måned, hvorimod den luteale fase altid vil have den samme længde hos den samme person. Det vil også sige, at hvis man tracker sin cyklus og ved hvornår man har haft ægløsning, vil man efterfølgende vide præcis hvornår menstruationen kommer, fortæller hun.
Hvor mange dage varer menstruationen?
Menstruationen varer typisk mellem 3 og 7 dage. Nogle kvinder har kortere menstruationer, mens andre kan opleve lidt længere blødninger. Begge kan være helt normalt, og selv en regelmæssig menstruation kan variere i længde fra cyklus til cyklus.
Uanset hvor længe du bløder, kan menstruationstrusser være et behageligt, praktisk og bæredygtigt alternativ til bind og tamponer. Vores menstruationstrusser er designet med fokus på komfort og tryghed, og sørger at du kan føle dig godt tilpas under din hele din menstruation.
Hvor mange dage varer ægløsning?
Selve ægløsningen varer kun omkring 12-24 timer, men fordi sæd kan overleve inde i kvinden i op til fem dage, strækker det fertile vindue sig over længere tid. Du er altså mest fertil i perioden op til ægløsning og under selve ægløsningen.
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.