Prævention efter fødsel: Hvad skal jeg vælge?
Udgivet | Senest opdateret | Af Kicki Boss, team momkind
Du er ved at være klar til seksuel intimitet igen efter fødslen, men hvad med prævention? Det kan føles fjernt at overveje, at du kan blive gravid igen, mens du har en lillebitte nuttegøj af en baby og måske knap nok føler dig som helt dig selv endnu. Men ægløsning kommer før menstruation, så du kan aldrig helt vide, hvornår dit frugtbare vindue igen åbner sig. Derfor er prævention en god idé.
Men hvilken er bedst at vælge for lige præcis dig og din partner, hvornår bør man bruge den, og hvad slags er mest sikker? Det og meget mere har vi spurgt Priya Chauhan om. Hun er erfaren gynækolog og obstetriker, og desuden ejer af klinikken Gynækologisk Klinik Rungsted, Gynaekolog.dk.
Hvilken prævention skal jeg vælge efter fødslen?
Det vigtigste er, at du vælger prævention, når du igen føler dig klar til sex efter fødsel. I hvert fald hvis du gerne selv vil bestemme, hvornår du ønsker at blive gravid igen. For det kan du nemlig blive, før du ser skyggen af din menstruation.
– Jeg anbefaler at vælge en af de mest sikre former for prævention, når du ikke har fået din menstruation endnu efter fødslen. På den måde er man godt beskyttet, til når muligheden for graviditet pludselig er der, siger Priya Chauhan.
Hun oplever, at mange kvinder ikke helt har styr på, hvordan det er med deres cyklus og muligheden for at blive gravid, efter de har født.
– Nogle tror ikke graviditet er en mulighed, når de både ammer og ikke menstruerer endnu, og derfor kommer mange til at være mere uforsigtige, end de helt ønsker at være, siger hun.
En anden nok så vigtig faktor, kan være din baby, hvis du ammer. Når du bruger hormonel prævention, vil en andel af hormonerne nemlig gå i blodbanerne, og dermed i modermælken, som baby får. Der findes hormonelprævention, der er godkendt til at blive brugt under amning, men der er selvfølgelig også alternativer, hvor du helt kan styre udenom hormoner.
Hvor hurtigt efter fødslen kan jeg blive gravid igen?
I princippet kan du blive gravid allerede indenfor den første måned efter, du har født. Du kan nemlig blive gravid, så snart din krop er klar og laver ægløsning. Og ægløsning kommer før din første menstruation. Derfor er det en god idé at bruge prævention fra start efter fødslen.
– Der er godt nok en lidt mindre chance for det, men man kan sagtens blive gravid, selvom man ammer, siger Priya Chauhan.
Hvis man har lyst til at lade naturen gå sin gang og blive gravid, når kroppen er klar igen, er det jo helt fint, understreger hun.
– Men mange vil nok gerne lige vente bare lidt, og også lade overskuddet være med til at bestemme, hvornår man er klart til flere børn, siger hun.
Hvornår, man er klar til sex igen efter fødslen, er meget forskelligt. Måske stiller du dig selv spørgsmål som, hvornår er jeg fuldstændigt helet, og hvornår er skeden normal efter fødsel? Det kan være en god tommelfingerregel at vente, til du har været til undersøgelse ved egen læge 8 uger efter fødslen, hvor din helingsproces og bækkenbund tjekkes.
– Hvis man som kvinde har lyst før, og føler man har både det mentale og fysiske overskud til det, så må man selvfølgelig godt. Men mange har det ikke, og det kan være rart og trygt at vente til lægen har tjekket, om man er fysisk på højkant igen, før man har samleje, siger Priya Chauhan.
Det er også ved 8-ugers tjekket efter fødsel, at du kan tale om prævention med lægen. Priya Chauhan anbefaler, at man bruger prævention herfra – eller tidligere, hvis man dyrker sex før og ikke vil have flere børn lige med det første.
Læs også: Sex efter fødsel – hvordan og hvornår?
Spiral efter fødsel
En spiral er en lille T-formet præventionsgenstand af plastik, der sættes op i livmoderen af en læge. De to mest anvendte former for spiral blandt danske kvinder er kobberspiral og hormonspiral.
– Hormonspiralen er en meget, meget effektiv form for prævention. Den forhindrer graviditet på niveau med sterilisation og kan blive siddende i op til 6 år, siger Priya Chauhan.
Faktisk er hormonspiral en af de præventionsformer, vi har, der er mest sikker. Den beskytter mod graviditet med mere end 99 procent.
– Hormonspiralen afgiver en relativt lille dosis lokalvirkende hormon. Det er så lille en mængde, at det er dømt sikkert for baby, også selvom man ammer. I det hele taget er der meget få bivirkninger ved en hormonspiral, og ingen alvorlige, siger gynækologen.
En kobberspiral er lige så nem og bekvem, men den er ikke helt lige så sikker.
– Kobberspiral beskytter mod graviditet med 98 procents sikkerhed. Desuden oplever nogle kvinder flere gener omkring deres menstruation, efter de får kobberspiral.
For de kvinder, kan det være et alternativ at prøve den nyeste form for kobberspiral, som kaldes for en perlespiral.
Hvornår må jeg få sat spiral op efter fødslen?
Du kan få spiral efter dit 8-ugers tjek ved egen læge. Det tager kun få minutter for lægen at lægge spiralen op, og den virker med det samme. Nogle synes opsættelsen af spiralen niver lidt, og man kan også få menstruationslignede smerter op til et par dage efter.
– Til gengæld er spiral en meget effektiv prævention, og når først man har den, er den ikke én, man skal gå og huske på eller bøvle med, siger Priya Chauhan.
Spiral beskytter altså godt mod graviditet, men den er alligevel ikke nødvendigvis for alle.
Læs også: 7 spørgsmål til refleksion om sex og samliv
Fordele og ulemper ved spiral
– Fordelen ved en spiral er, at den effektivt forhindrer graviditet. Alle spiraler virker lokalt og har enten slet ingen, eller ganske små systemiske bivirkninger, hvor noget kan overføres til barnet, der bliver ammet. Det betyder, jeg er helt tryg ved at anbefale spiral til kvinder, der ammer, siger Priya Chauhan.
Desuden virker den med det samme, kan sidde og fungere i årevis, og kræver ikke noget af kvinden (eller hendes partner), når først den er monteret, forklarer hun.
– Til gengæld anbefaler jeg kun hormonspiral, hvis man ved, man gerne vil vente et år eller mere, før man ønsker at blive gravid igen. Er man sidst 30’erne, hvor fertiliteten daler kraftigt, og ved, man gerne vil have flere børn, så er det heller ikke den mest oplagte prævention, siger hun.
En hormonspiral påvirker nemlig cyklus så meget, at det kan tage 3 måneder, efter man har taget den ud, før man får ægløsning og menstruation igen. Hormonspiralen gør også menstruationsblødningerne kortere og mindre kraftige, og for nogle kvinder medfører en hormonspiral, at menstruationen helt ophører, mens den er i brug.
– Omvendt er en af ulemperne ved en klassisk kobberspiral – ud over, at den ikke beskytter helt lige så effektivt – at nogle kvinder oplever at få kraftigere blødninger og kraftigere menstruationssmerter, end før spiral, forklarer gynækologen.
For de kvinder, kan perlespiralen, som er en kugleformet, eftergivelig kobberspiral, være et bud.
– Perlespiralen har været på markedet et års tid, og den giver mindre udtalte menstruationssmerter og mindre kraftige blødninger, end en traditionel kobberspiral.
Derfor kan den være et alternativ til de kvinder, der gerne vil bruge spiral uden hormoner, men som ikke trives med den almindelige kobberspiral.
– Til gengæld, er det vores erfaring her på klinikken, at den er lidt mere tilbøjelig til at falde ud, end de T-formede spiraler er, siger Priya Chauhan.
Spiral beskytter desuden ikke mod kønssygdomme, men kun graviditet.
P-piller efter fødsel
P-piller er det, man kalder for systemisk prævention. Det betyder, at den hormonelle prævention når ud i hele kroppen. Det betyder også, at et forbehold ved p-piller efter fødsel er, at en lille andel af hormonerne i p-pillerne går i mælken til baby.
– Jeg vil hellere anbefale andre præventionsformer, der virker lokalt, i stedet for at løbe nogen risici med amning og p-piller, siger Priya Chauhan.
Netop hensynet til en baby, hvis du ammer, er en stor faktor, der bør regnes med, før du overvejer p-piller som prævention efter, du har født.
– Nogen fornemmer også, at p-piller kan afgive en bismag i mælken, der gør, at baby ikke lige så godt kan lide sin modermælk, siger hun.
Hvornår må jeg begynde at tage p-piller efter fødslen?
Før du overvejer p-piller efter, du har født, bør du tale med din læge. Måske kan dit ønske godt lade sig gøre, måske kræver det, at du skifter til nogle p-piller med mindre hormondosis, eller måske kommer lægen til at anbefale, du først starter p-piller, når du ikke længere ammer.
– Min professionelle holdning er, at der er andre og mere oplagte præventionsformer end p-piller, mens man ammer, siger Priya Chauhan.
Minipiller er dog en anden snak, ifølge gynækologen. Her er hormonniveauet på samme leje som ved hormonspiral, og de kan derfor godt anvendes, mens man ammer, hvis man ønsker det.
Fordele og ulemper ved p-piller
P-piller beskytter effektivt mod graviditet – når de bliver taget rigtigt og ikke glemmes. Hele 99 procents beskyttelse for at være helt præcis. Men det er en præventionstype, der skal tænkes på hver eneste dag, og som kræver, at der ikke er nogen slinger i valsen med at tage dem fast dagligt.
– En af ulemperne er, at hormonerne i p-piller påvirker hele kroppen, og at en andel vil blive givet videre til barnet, hvis man ammer. Derfor er den ikke en præventionsform, jeg anbefaler til ammende hos mig, siger Priya Chauhan.
Det kan dog godt forsvares, og der er p-pille-typer med lav hormondosis, som er godkendt til, at man kan tage dem, selvom man ammer, forklarer hun:
– Jeg er bare hellere på den sikre side og anbefaler anden form for prævention.
En anden ulempe er, at p-pillernes effekt nedsættes, hvis man har haft diarré eller opkast, og en tredje, at de udelukkende beskytter mod graviditet – ikke kønssygdomme.
Pessar efter fødsel
En anden lokalt virkende prævention, man kan bruge efter fødslen, er pessar. Et pessar er helt fri for hormoner og virker ved at fysisk at blokere adgangen til livmodermunden og være smurt med en særlig sæddræbende creme. Det skal sættes op inden samleje, og der må ikke gå mere end 2 time fra det er sat op til man har samleje, hvis du vil være sikker på optimal virkning fra den sæddræbende creme.
– Pessar kan være en OK prævention at bruge efter fødslen, men man skal vide, at det ikke er prævention med den højeste beskyttelse mod graviditet. Vi er på niveau med kondom, siger gynækologen.
Det vil sige, at pessar kan give op til 98 procent beskyttelse, hvis det bruges helt efter bogen og bliver sat både korrekt inden samleje og bliver siddende 6 timer efter samlejet. Sikkerheden kan dog nemt være mindre. Der er en del faktorer, der spiller ind på effektiviteten.
Fordele og ulemper ved pessar
Der er både plusser og minusser ved at bruge pessar som prævention efter fødslen.
En fordel ved pessar er, at du slet ikke udsætter dig selv eller baby for nogle hormoner. Pessaret virker nemlig ved at kombinere en fysisk barriere til livmodermunden og æg, og ved at du smører pessaret med en særlig sæddræbende creme, før du lægger det op.
En anden fordel er, at pessar sjældent kræver særlig mange lægebesøg, når først du har et.
Ulemperne er, at der er en risiko for, pessaret ikke sidder korrekt, og så beskytter det selvfølgelig knap så godt mod graviditet. Det skal også sidde i mindst 6 timer efter samleje, ellers beskytter det heller ikke sit fulde potentiale.
Får I lyst til mere end én omgang, skal I også huske, der skal doseres ekstra sæddræbende creme, for pessaret giver fuld beskyttelse.
Og så gælder det, som ved mange andre præventionsformer, at pessar kun beskytter mod uønsket graviditet – ikke seksuelt overførte sygdomme.
Læs også: 9 tegn på tidlig graviditet
Kondom efter fødsel
Har I lyst til at dyrke sex før kvindens første lægeundersøgelse efter fødslen, er det en god idé at bruge kondom. Både for at beskytte mod ny graviditet, men også for at beskytte mod infektion, hvis kvinden stadig bløder, råder gynækologen.
– Der er andre præventionsformer, der beskytter bedre mod graviditet, end kondom gør. Men det vigtigste er, at man ved, man kan blive gravid meget hurtigt efter fødslen, og at man bruger prævention, hvis man ikke ønsker, der skal ske, siger Priya Chauhan.
Kondomer kan købes i håndkøb både på apoteker, ved tankstationer, kiosker og dagligvarebutikker.
Hvornår må jeg bruge kondom efter fødslen?
I kan bruge kondom lige så snart, du føler dig klar til samleje igen efter fødslen. Det kan godt være før din 8-ugers undersøgelse af dit underliv – men lyt til din krop og accepter, hvis du ikke har lyst til sex.
– Kondom kan være godt at bruge, fordi det er nemt at komme i nærheden af for de fleste, også før man har været til sin 8-ugers undersøgelse. Man skal bare vide, at kondomet ikke giver den bedste beskyttelse mod graviditet, siger Priya Chauhan.
Til gengæld beskytter kondom også mod andet, end uønsket graviditet.
Fordele og ulemper ved kondom
Kondomer er let tilgængelige for de fleste, forholdsvis nemme at bruge og er en præventionsform uden hormoner. Til gengæld giver kondomet ikke så høj beskyttelse mod graviditet, det kan gå i stykker under montering eller akt, og kan give irritation i skeden for kvinden og for nogen føles ubekvemt.
– Det største minus ved kondomer fra mit lægefaglige synspunkt er, at de kun giver omkring 97 procents beskyttelse mod at blive gravid, men der er selvfølgelig andre fordele.
På fordelssiden giver kondomer fx en bred beskyttelse, fordi det er en præventionsform, som også beskytter mod seksuelt overførte sygdomme og infektion efter fødslen. Derudover er det en fuldstændig fysisk prævention, som ikke påvirker jeres baby.
Hvor sikker er de forskellige præventionsformer?
Al prævention er som bekendt bedre end ingen prævention, men der er forskel på, hvor effektivt de beskytter mod graviditet, om præventionen beskytter mod seksuelt overførte sygdomme, og hvor sikkert det i øvrigt er for mor og barn at bruge. Denne liste går primært på sikkerheden mod at blive gravid.
Vi anbefaler, du rådfører dig med din læge, som kan hjælpe dig med, hvilken form for prævention, der passer bedst til dig og din situation.
- Hormonspiral giver 99 procents beskyttelse mod graviditet. Hormonspiral og amning kan sagtens kombineres, men præventionen er mest til dig, som ved, at der skal gå mindst et år, før du ønsker at prøve at blive gravid igen.
- Kobberspiral beskytter med 98 procents sikkerhed mod, du bliver gravid, og du kan godt kombinere kobberspiral og amning.
- Perlespiral, der er en rund, affjedrende kobberspiral, beskytter ifølge producenten med op til 99 procent mod graviditet, og kan godt kombineres med amning.
- P-piller kan give op til 99 procents beskyttelse mod uønsket graviditet, men beskyttelsen afhænger af korrekt og daglig indtagelse. P-piller er systemisk prævention, hvor en andel af hormonerne, går i mors blodbaner og dermed modermælken.
- Minipiller kan give 98 procents beskyttelse mod at blive gravid. Minipiller indeholder en lavere hormondosis, end p-piller og anses for at kunne bruges i ved amning. Minipiller skal dog tages endnu mere regelmæssigt end p-piller, for at give fuld beskyttelse.
- Pessar giver op til 98 procents beskyttelse mod graviditet. Der er dog flere faldgruber, der kan forhindre fuld præventiv effekt. Til gengæld er der ingen hormoner i et pessar.
- Kondom giver 97 procents beskyttelse mod graviditet, og beskytter desuden mod seksuelt overførte sygdomme og eventuel infektion hos kvinden i den første tid efter fødslen. Kondomer indeholder heller ingen hormoner.
Husk: Amning er ikke prævention
Det er en sejlivet myte, at amning beskytter dig mod at blive gravid. Du kan godt blive gravid, selvom du ammer din baby. At du ikke har fået din menstruation endnu, betyder ikke, du er på den sikre side – for ægløsning kommer før din første menstruation.
– Når man ammer, er der lidt mindre chance for at blive gravid, men det er ikke en form for beskyttelse. Man kan sagtens blive gravid, selvom man ammer, siger Priya Chauhan.
Du kan blive gravid så snart din krop igen er klar og laver ægløsning. Det ved du som regel ikke hvornår var, før du ser din første menstruation. Den kommer bare først cirka 14 dage efter ægløsningen.
Derfor er sex uden prævention med chance eller risiko for at blive gravid – også selvom du ammer og ikke har fået din menstruation endnu.
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.