Hvornår skal du fortælle om din graviditet?

Udgivet | Senest opdateret | Af Celina Albæk, team momkind

De fleste, der har prøvet at være gravide, har oplevet følelsen af at stå med livets måske største nyhed og tænke, hvornår skal hele verden vide det? Hvornår fortæller man at man er gravid?

Det er helt normalt at være i vildrede, når det kommer til afsløring af graviditet, som jo kan karakteriseres som en slags breaking news for både venner, familie og kollegaer. Måske du gerne lige vil sunde dig lidt og holde familieforøgelsen privat i den første tid, eller måske du har lyst til at råbe det fra en bjergtop det øjeblik, der dukker to streger op på hjemmetesten.

Valget er naturligvis helt op til dig og en eventuel partner, men det kan alligevel være rart at have et par praktiske råd i baghånden, når du skal tage stilling til, hvornår og hvordan du vil fortælle om graviditet.

Hvor tidligt kan jeg fortælle mine forældre, at jeg er gravid?

Hvor tidligt du vil dele nyheden om det kommende barnebarn, kommer i høj grad an på, hvilken slags relation du og dine forældre har. Er der tale om et tæt og kærligt forhold, kan det måske føles naturligt at afsløre graviditeten umiddelbart efter du står med et positivt resultatet i hånden.

LÆS OGSÅ: Svagt positiv graviditetstest – hvad betyder det?

Det at fortælle forældre om graviditet tidligt kan have den fordel, at din mor og/eller far kan give dig støtte i den spæde begyndelse, hvor det hele kan være lidt overvældende. Hvis du f.eks. døjer med slem kvalme og andre gener som ekstrem træthed, hvilket for størstedelen af gravide især sker i første trimester, så kan støtten fra nære familiemedlemmer betyde utrolig meget.

Denne støtte kan også være vigtig, hvis du står i en følsom situation, hvor du ikke føler dig 100% klar til graviditeten, eller i den modsatte grøft er utrolig lykkelig, men bange for at miste.

Men hvornår fortæller man om graviditet til forældre, hvis man ikke har et godt forhold til dem? Hvis du ikke tror, at de gamle vil glæde sig på dine/jeres vegne, eller hvis frygten i værste fald går på, at de vil anbefale en abort, så vent.

Det kan blive en unødig stressfaktor, hvis I har et anspændt forhold, så i det tilfælde kan det være rart for dig at komme et stykke ind i graviditeten – f.eks. på den anden side af nakkefoldsscanningen, eller når maven begynder at tage form. Det giver derfor mening, at du tænker over jeres forhold og mærker efter, hvad der er bedst for dig.

Hvornår bør jeg fortælle mine store børn om den lille ny?

Det er selvfølgelig en personlig sag, hvornår du vælger at fortælle dine store børn om deres kommende søskende, men husk at tage højde for deres alder. En fordel ved at fortælle dem det i god tid kan være, at barnet er mere forberedt og kan vende sig til tanken.

Det kan dog være en fornuftig idé at vente med at indvie barnet til efter nakkefoldsscanningen, da der frem til 12. uge er en vis risiko for spontan abort, og det vil naturligvis være overordentlig svært for det store barn at forholde sig til. Derfor kan det anbefales at vente med at fortælle barnet om den lille spire til risikoen for at miste er faldet markant efter første trimester.

LÆS OGSÅ: ”Jeg elskede min store søn mere end min datter”

En anden grund til at vente er, at et lille barn kan have svært ved at kapere ventetiden, og det faktum, at man ikke kan se nogen synderlig forandring på mor i det første lange stykke tid.

Hvornår fortæller man om graviditet til børn i tumlingealderen vil altså være noget anderledes, end hvis spørgsmålet gik på, hvornår en pseudotvilling skulle have nyheden…eller en teenager for den sags skyld!

Desuden skal tidspunktet for nyheden – og måden den serveres på – tilrettes i forhold til det forhold I har. Er du gravid med din nye partner efter en grim skilsmisse med dit ældre barns far, skal der selvfølgelig trædes mere varsomt. Her vil det formentlig være en god ide at komme på den anden side af nakkefoldsscanningen, før den store afsløring af graviditet kommer og unægteligt vil påvirke skilsmissebarnets liv.

Uanset hvad, så kan det være en god ide at finde et par gode børnebøger om det at blive storesøster eller storebror, for hey – hvordan fortæller man at man er gravid til et minimenneske, der slet ikke kender til konceptet?

Hvornår kan jeg fortælle mine veninder om min graviditet?

Du har næppe samme forhold til alle i vennegruppen, og derfor er der ikke noget endegyldigt svar her. De tætte gymnasieveninder får måske besked i fælleschatten, så snart du har aflæst hjemmetestens resultat, men du venter en måneds tid med at dele nyheden med din kusine, der lige har mistet.

Mens nogle veninder instinktivt vil juble over den store nyhed, kan det for andres vedkommende være en trigger at være vidne til din babyglæde. Hvis du ved, at en veninde har fertilitetsudfordringer, kan du overveje, hvordan du skal fortælle hende det på en betænksom måde. Det er helt naturligt, hvis vedkommende bliver ramt af misundelse, men det betyder formentlig ikke, at hun ikke glæder sig på dine vegne.

Men hvordan og hvornår fortæller man om graviditet til veninden, der har det svært i fertilitetsbehandling? Tja, først og fremmest kan du overveje, om det er bedst at tage den på enmandshånd, så vedkommende f.eks. ikke behøver høre på andres jubel og lykønskninger, når nyheden annonceres. For nogles vedkommende vil det også være rarest at få nyheden over tekst, så man som misundelig veninde ikke behøver fremtvinge et stort smil i øjeblikket.

Det kan dog være rigtig svært at holde en graviditet hemmelig, hvis der til middagsselskaber, fester og cafébesøg kommer alkohol på bordet. Selvom der naturligvis kan være andre grunde til, at man siger nej tak til øl og vin, så vil det måske blive mistænkeligt efter et stykke tid. Fortæl du er gravid inden det begynder at summe med rygter.

Hvornår skal jeg give min arbejdsgiver besked om graviditet?

Du har pligt til at tage tyren ved hornene og fortælle chefen, at du er gravid senest 3 måneder før termin. Selv hvis I har et godt forhold, er det ikke særlig sjovt at annoncere, at arbejdspladsen skal undvære dig. Det er sikkert de færreste, der ser frem til snakken.

Det er dog vigtigt at huske på, at reglen er til for at sikre dine rettigheder. Først og fremmest fordi du bliver bedre dækket ind mod en fyring, eftersom din leder skal bevise, at afskedigelsen ikke finder sted pga. graviditet.

De fleste vil nok have glæde af at annoncere graviditet tidligere end det lovmæssige pejlemærke 3 måneder før termin. Når du har givet besked til din arbejdsgiver, giver det dig nemlig ret til fravær i forbindelse med graviditeten, og så kan der blive taget større hensyn arbejdsbyrde og fravær, f.eks. i forbindelse med jordemoderkonsultation. 

Hvornår skal jeg senest give besked til mit arbejde?

Du kan i princippet vente til du er godt 6 måneder henne, men det vil ofte være rart at komme ud med sproget før – både overfor chefen og kollegaerne. Og så er det vigtigt, at meldingen om din graviditet ikke kommer din chef for øre af andre veje. Altså bør du fortælle chefen om graviditeten, inden snakken går ved kaffemaskinen.

Men hvornår fortæller man om graviditet på arbejdet, hvis man vil være en god kollega? Kan man tillade sig at vente helt frem til 3 måneder før termin? Her er igen tale om en vurderingssag, men det mest normale er at præsentere nyheden efter nakkefoldsscanning.

Hvis man holder graviditeten hemmelig helt frem til de tre måneder før termin, kan det rent praktisk blive noget bøvlet hemmelighedskræmmeri. Dine tætte kollegaer vil måske synes det er underligt, hvis du pludselig dropper fredagsbar og julefrokost, tager fri mere end sædvanligt osv. Desuden er det ikke sjovt at prøve at skjule den flotte babybule.

5 sjove måder at offentliggøre graviditet

  • SoMe-klassikeren: Man går aldrig galt i byen med et scanningsbillede på Instagram, og et selfie af de vordende forældre, der holder ultralydsbilledet op mod kameraet med et hashtag à la #majbaby – det er en sikker vinder!
  • Den kunstneriske: Hvis du eller din kæreste er kunstnerisk og ferm til at svinge en pensel, kan I afsløre graviditeten med et lille kunstværk – måske endda direkte på din voksende mave. 
  • Spilleaften: Her er tale om en af de mere nørdede ideer til at fortælle om graviditet. Næste gang brætspillene skal på bordet, kan du hive den gode gamle bogstav-leg frem: Fortæl du er gravid med Scrabble!
  • Storesøskende: Har du allerede et barn, kan det være skægt at annoncere graviditeten ved at iklæde barnet en “jeg skal være storesøster” eller “jeg skal være storebror”-bluse. 
  • Den søde tand: Bag en kage, hvor du med glasur skriver “Baby on the way”. Denne form for afsløring af graviditet er en superhyggelig ide til dig, der elsker kage, og det bliver helt sikkert populært blandt gæsterne.

Hvornår er en graviditet sikker?

Du er som bekendt gravid fra din menstruation udebliver, og graviditetstestens resultat er positiv, men risikoen for spontan abort er størst i de første uger af svangerskabet. Man kan derfor sige, at graviditeten først er sikker, når du til nakkefoldsscanningen omkring uge 12 har set den lille spire og hørt hjertet slå.

Mellem 15 og 20% af alle graviditeter går til grunde, og langt størstedelen sker indenfor de første 12 uger. Risikoen falder, når der er registreret hjerteblink, hvilket du kan se til en privat scanning fra graviditetsuge 6+0, og fra 13. graviditetsuge er risikoen for at miste faldet til under 3%.

Uge 12 er derfor en god milepæl i din graviditet, og nakkefoldsscanningen er for mange par et oplagt pejlemærke i forhold til, hvornår graviditeten annonceres, men du kender bedst menneskerne i dit liv. Det store spørgsmål om, hvornår man skal fortælle, at man er gravid er i sidste ende et personligt valg.

Kilder: Sundhed.dk: Spontan abort

Læs også

Misdannelsesscanning – guide til graviditetsundersøgelsen i 2. trimester

Alt hvad du behøver vide om plukveer

Hvornår kan man mærke liv? 3 gode råd hvis du ikke har mærket baby i dag

9 tidlige tegn på graviditet