Sådan ser du kønnet på baby ved hjælp af nub teori

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Jo længere du når i graviditeten, jo oftere vil du støde på spørgsmålet om, hvorvidt du venter en pige eller dreng. For de fleste gravide er det virkelig spændende at gøre sig tanker om barnets køn, selvom der ikke hersker nogen tvivl om, at vi vil elske vores unger uanset, hvad de gemmer mellem benene.

I Danmark får man typisk mulighed for at lære kønnet at kende ved den såkaldte misdannelsesscanning, som tilbydes alle gravide omkring uge 20, men er du blandt dem, der simpelthen ikke kan vente, så læs med her!

Teorier om barnets køn

Der findes mange mere eller mindre hokus-pokus-agtige teorier, som hævder at kunne forudse kønnet på det voksende liv i maven. Blandt de mere populære af slagsen kan nævnes teorien om, at du ved at nærstudere babybulens udseende kan forudse kønnet på baby.

Den lille spire skulle angiveligt være en dreng, hvis din mave sidder lavt, mens en højt placeret og mere struttende mave gemmer på en pige. Du kan dog også møde folk, der mener, at det modsatte er tilfældet. Sandheden er, at måden du bærer din graviditet på, ikke har en dyt med barnets køn at gøre. På samme måde kan du hverken bruge cravings, morgenkvalme eller andre graviditetsgener som indikator for, om du bliver mor til en pige eller dreng.

Hvornår bestemmes barnets køn?

Det biologiske køn er afgjort i øjeblikket, hvor sædcellen, som bærer et X- eller Y-kromosom, befrugter ægget. Kvinden bidrager altid med et sæt X-kromosomer, så junior vil altså blive en dreng, hvis faren (eller sæddonoren) bidrager med et Y, mens sædceller med X-kromosom skaber en pige.

Barnet udvikler altså sit køn længe før, vi med ultralydsscanning begynder at kunne ane en tissemand eller mangel på samme. Spørgsmålet bør derfor ikke lyde, hvornår bestemmes barnets køn, men snarere hvornår kan man se barnets køn?

Får jeg en pige eller dreng?

Vi skal ikke langt tilbage, før det var umuligt at kende kønnet inden fødslen, og ventetiden må ofte have været urimeligt svær for vores formødre. I årtusinder er kvinder nemlig blevet straffet, hvis de ikke fødte sønner, men kan det overhovedet siges at være vores “skyld”? Nej, selvfølgelig ikke - tværtimod!

Moderne forskning peger på, at tilbøjeligheden til at lave drenge eller piger alene skal findes i mandens genetik. I 2008 publicerede Newcastle University et studie, hvis formål var at forudse sandsynligheden for et givent køn ved hjælp af slægtsforskning.

Med analyse af 927 familietræer, der daterede tilbage til 1600-tallet, fik forskerne info på 556.387 mænd og kvinder fra Nordamerika og Europa. Studiet viste, at mænd med mange brødre og farbrødre havde været mere tilbøjelige til at lave sønner, mens mænd med søstre og fastre oftere fik døtre.

Undersøgelser som denne viser, at familier kan have en tydelig overvægt af enten drenge eller piger. Men naturen er som bekendt en forunderlig størrelse, og du vil derfor aldrig kunne forvente et særligt køn med 100% sikkerhed. Dette er kun tilfældet, hvis du betaler dig til en kunstig befrugtning med kønsselektion i udlandet. Denne procedure er ikke lovlig herhjemme.

Hvornår kan man se kønnet på et foster?

Fosterets køn udvikles i form af en mikroskopisk masse af væv, der kaldes den genitale tuberkel, fra omkring 4 ugers graviditet. Igennem første trimester vil drenge-knoppen og pige-knoppen have samme størrelse. Først omkring 14+0 bliver det muligt at komme med kvalificerede bud, og jo længere du venter, jo tydeligere bliver forskellen i de bittesmå kønsorganers udseende.

Kan man se køn ved nakkefoldsscanning?

Man får ikke oplyst barnets køn til nakkefoldsscanning. For det første er tiden knap, så sonografen vil fokusere på det vigtigste - nemlig undersøgelse af nakkefolden. For det andet er det ved 12 ugers graviditet svært at få et godt kig til de bittesmå kønsorganer, og vedkommende har formentlig ikke lyst til at gætte forkert.

LÆS MERE: Nakkefoldsscanning - hvornår, hvordan og hvorfor?

Et studie fra Hamadan University i Iran viser, at kønsbestemmelse ved ultralydsscanning i 11. og 12. uges graviditet kun var mulig i 64.6% af 150 tilfælde. Heraf blev 57 fostre korrekt identificeret som drenge, mens 8 pigefostre fejlagtigt blev identificeret som drenge. Ved 31 graviditeter blev der korrekt identificeret piger, mens 1 foster fejlagtigt blev identificeret som en dreng.

Hvad er nub teorien?

The nub theory er en form for pseudoscience, der bestemmer kønnet ud fra hældningen på fosterets genitale tuberkel, som er den knop, der bliver til penis eller klitoris. Måler vinklen 30 grader eller derover, venter du sandsynligvis en dreng, mens en vinkel på omkring 10 grader indikerer, at det er en pige.

Ved piger vil kønstappen altså nærmest følge skambenets linje og ligge parallelt med rygsøjlen, mens den på drengefostre vil pege opad mere eller mindre vinkelret i forhold til rygsøjlen.

Hvordan ser man kønnet på en scanning?

Du ser kønnet ved at undersøge størrelse, form og hældning af den genitale turberkel. Ved brug af nub teorien tidligt i graviditeten er det altafgørende at få baby til at positionere sig således, at der er et godt kig til knoppen. Det kræver et klart billede af barnet i profil.

LÆS OGSÅ: Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet

Desværre har videnskaben anno 2021 ikke nået et niveau, hvor vi kan tage ultralydsbilleder i fuld HD-opløsning. Bevares, du kan betale dig til avancerede 3D-billeder af junior, men det gøres som regel først langt senere - nemlig imellem uge 25 og 32.

Pige eller dreng - gæt kønnet på baby

Det kan være ret sjovt at lege "gæt kønnet på baby", så her kommer en håndfuld scanningsbilleder, der alle stammer fra nakkefoldsscanning mellem uge 11+4 og 13+6. Med nub teorien kan du prøve at gætte hvilket køn, der gemmer sig på nedenstående ultralydsfotos. Få svarene nederst i artiklen.

Scanningsbillede 1

Kan du gætte kønnet?

Se svaret nederst i artiklen!

Scanningsbillede 2

Kan du gætte kønnet?

Se svaret nederst i artiklen!

Scanningsbillede 3

Kan du gætte kønnet?

Se svaret nederst i artiklen!

Scanningsbillede 4

Kan du gætte kønnet?

Se svaret nederst i artiklen!

Billedkvaliteten på ultralyd påvirkes af flere faktorer, og som det fremgår af eksemplerne ovenfor, vil nogle stå langt mere skarpt end andre. Udover barnets position kan årsagen skyldes mængden af fostervand, moderkagens placering og afstanden fra scanner til baby, som vil være større, hvis du har meget fedt på maven. Desuden kan det jo ske, at navlestrengen bliver forvekslet med en penis (!)

Vil du have et mere kvalificeret bud, kan det derfor være en god ide at booke en kønsscanning, hvor erfarne sundhedsfaglige personer giver sig god tid til at vurdere køn på baby.

Kønsscanning med egenbetaling

Danmarks første private ultralydsklinik for gravide slog dørene i 2000, og siden da har udviklingen taget fart. Der findes i dag scanningsklinikker med egenbetaling over hele landet, og med en gennemsnitspris på 500 kr. er kønsscanning i privat regi blevet et populært valg blandt vordende forældre.

Udover scanning med fokus på barnets køn, kan du når som helst i graviditeten bestille tid til såkaldte tryghedsscanninger. Det foregår som en almindelig ultralydsscanning, der lader dig følge den lille spires udvikling, og er særligt populært blandt par, der frygter at miste.

Hvornår kan man få en kønsscanning?

Kønsscanning tilbydes typisk fra graviditetsuge 14+0, men det er lettere og sikrere jo længere du venter. De fleste scanningsklinikker lover 99,99% sikkerhed og tilbyder gratis omscanning, hvis det på dagen ikke skulle være muligt at få et ordentligt kig på den lille tap.

Kritik af nub teorien

Forsøg på tidlig kønsbestemmelse er naturligvis ufarligt, men det kan alligevel være risikabelt at sætte sin fulde lid til teorier og tidlige kønsscanninger. Dette er tilfældet, hvis forventningen om at få et særligt køn får så stor betydning, at en fejlvurdering påvirker tilknytningen og i værste fald medvirker til udviklingen af en fødselsdepression.

Det korte af det lange er, at du med nub teori ikke har at gøre med en skudsikker videnskab. Der vil derfor givetvis ske fejlvurderinger, når du som lægmand forsøger at gætte barnets køn ud fra et lettere grynet billede. Med en professionel kønsscanning uge 14 har du helt sikkert bedre odds, men også her kan der ske fejlvurderinger.

Hvis du drømmer om at indrette et babyværelse i den traditionelle kønsspecifikke farvepalette, bør du derfor væbne dig med tålmodighed. Det kan nemlig blive så besværligt at skulle skifte hele det lyseblå tema ud med pink!

Gæt kønnet på baby: 1 – scanningsbillede pige, 2 – scanningsbillede dreng, 3 – scanningsbillede pige, 4 – scanningsbillede pige, forsidebillede: scanningsbillede dreng.

Læs også

Terminsberegner – beregn din termin her

Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

Vægtøgning og graviditet: Hvor meget skal man tage på?