Gravid med kvalme: Her er de 5 bedste råd mod graviditetskvalme

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

De fleste mennesker kender koblingen mellem graviditet og kvalme, men årsagerne bag denne meget udbredte graviditetsgene er knap så ligetil at forstå, og når det kommer til behandling af kvalme, er det let at blive tabt i gamle ammestuehistorier.

Vi har samlet de bedste råd mod graviditetskvalme og lavet en FAQ, som forhåbentlig kan hjælpe dig på vej i junglen af fup og fakta.

Hvad er graviditetskvalme?

Graviditetskvalme føles generelt ikke anderledes end andre typer kvalme, hvad end det drejer sig om morgenkvalme, kvalme efter mad og/eller aftenkvalme. Man har derfor gode forudsætninger for at sætte sig ind i en forkvalmet gravid kvindes situation, hvis man har prøvet at være køresyg eller ramt af tømmermænd.

Hvad er symptomerne på graviditetskvalme?

Foruden det helt åbenlyse svar, at du har kvalme (!), kan symptomer på graviditetskvalme være manglende appetit, opkast og træthed. Kvalmen vil typisk være værst om morgenen. Desuden vil nogle gravide kvinder opleve, at kvalme ledsages af psykologiske gener som f.eks. følelser af angst eller depressive episoder.

LÆS OGSÅ: ”Jeg havde aldrig troet, min verden ville krakelere på grund af graviditet”

Symptomerne går ofte hånd i hånd. Du bliver naturligvis træt, hvis det er svært at holde næring indenbords, og der er ikke noget at sige til, hvis træthed og generelt ubehag gør dig depressiv. Det er en ond cirkel, der kan dræne dig for energi i en sådan grad, at du mister glæden ved at være gravid.

Hvad hjælper mod kvalme, når man er gravid?

De populære remedier og gode råd mod kvalme relateret til graviditet er ikke meget forskellige fra dem, der tages i brug ved andre typer kvalme. Du bør få masser af hvile, undgå fødevarer eller lugte, der gør dig utilpas og spise mange små måltider med højt kulhydrat-indhold og lavt fedtindhold.

5 gode råd mod graviditetskvalme

 • Sørg for at få ekstra søvn og hvile – det er hårdt arbejde at skabe et menneske!
 • Spis mange mindre måltider og snacks i løbet af dagen, også selvom du ikke føler dig sulten
 • Drik rigeligt med væske – gerne 2 liter om dagen – hvoraf størstedelen er vand
 • Kom ud og få frisk luft hver dag, og vær opmærksom på indeklimaet i dit hjem
 • Husk at tage de anbefalede graviditetsvitaminer – gravide behøver ekstra vitaminer og mineraler

Hvilken slags mad er god mod kvalme?

Har du kvalme er det generelt smart at vælge letfordøjelige fødevarer med en mild smag og et højt proteinindhold, men du bør undgå fed, røget og stærkt krydret mad. Som nævnt ovenfor er smag og kvalme en individuel størrelse, men her får du alligevel et par forslag:

 • Bananer
 • Kiks
 • Knækbrød
 • Mandler
 • Jordnødder
 • Frugtgrød
 • Yoghurt/ymer
 • Koldskål

Kvalme og stærk mad er et dårligt match, ligesom det ikke er unormalt for gravide kvinder at væmmes ved lugten af løg og stegeos. Hvis du er plaget af kvalme i en grad, hvor du kun kan klare at spise ganske få typer mad, så giv dig selv lov til det.

LÆS OGSÅ: Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Det er ofte individuelt, hvad man har lyst til at spise ved kvalme, ligesom man kan have forskellige husråd med hjemmefra. Nogle sværger f.eks. til syrlige ting som eddikesyltede grøntsager og citrusfrugter, mens andre foretrækker salt mad. Er der tale om en kortere periode, gør det ingen skade at blæse på kostpyramiden. Det er trods alt bedre at spise pomfritter og wienerbrød end slet ingenting.

Er kvalme et tegn på graviditet?

Kvalme er et af de tidligste tegn på graviditet, og langt de fleste vordende mødre vil opleve kvalme i løbet af det første trimester. Det gælder faktisk 80%, hvoraf omtrent halvdelen også vil være plaget af opkastninger. I daglig tale kaldes kvalme relateret til graviditet morgenkvalme, da det typisk er værst ved dagens begyndelse, men du kan desværre blive ramt på alle tider af døgnet.

Hvorfor får man kvalme, når man er gravid?

Al forskning peger på, at graviditetskvalme skyldes hormonelle forandringer, og humant choriongonadotropin (hCG) står som hovedmistænkt, da kvalmen især opstår, når produktionen af hCG topper. Niveauet for det såkaldte graviditetshormon stiger hurtigt i graviditetens tidlige stadier, og det udløser reaktioner i den del af hjernen, der styrer kvalme og opkastning.

Et amerikansk studie fra 2016 viser, at kvalme og opkast er et godt tegn, da det er forbundet med en 50-75% lavere risiko for spontan abort. Det er dog vigtigt at understrege, at udeblivende kvalme ikke i sig selv kan forudsige abort, og du bør naturligvis altid kontakte din læge eller jordemoder ved tvivl.

Hvorfor har jeg kvalme om morgenen?

Det er normalt at have mest kvalme om morgenen. Moderkagen bruger meget energi, hvilket kan føre til et ustabilt blodsukker, og det vil særligt påvirke dig om morgenen, hvor din mave er tom. Det er derfor en god ide at starte dagen med en snack – allerede inden du forlader sengen.

Hvorfor kaster man op, når man er gravid?

En populær hypotese lyder, at kvalme og opkastning under graviditet er en del af en evolutionær strategi, der har til formål at beskytte fostre ved at reducere chancen for, at mor indtager fødevarer, der indeholder giftstoffer og bakterier. Det gælder især i den tidlige, kritiske periode, hvor organerne udvikles.

Der er kort sagt tale om en overlevelsesmekanisme, der sørger for, at vi ikke bliver forgiftede og/eller forgifter vores afkom. Det er svært at sætte en finger på, hvorfor nogle gravide kvinder kaster op, mens andre “bare” døjer med kvalme. Undersøgelser viser, at du er mere tilbøjelig til at kaste op, hvis du tidligere har lidt af migræne og/eller køre-/søsyge, og hvis du har en særligt følsom smags-/lugtesans.

Er morgenkvalme farligt?

Kvalme er en rædsom graviditetsgene, men du kan trøste dig med, at morgenkvalme hverken er farlig for dig eller baby. Det gælder kun i yderst sjældne tilfælde, hvis du i en lang periode kaster op mange gange dagligt, taber dig meget og bliver dehydreret.

Hvad er hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum er den latinske betegnelse for ekstrem graviditetskvalme, som er en invaliderende kvalme, der heldigvis kun opstår i omkring 0,5-2% af alle graviditeter. De berørte kvinder risikerer vægttab, dehydrering og vitaminmangel samt forhøjede levertal, og det kan gøre hospitalsindlæggelse med bl.a. behandling i drop nødvendig.

LÆS OGSÅ: “Jeg lå på badeværelsesgulvet og prøvede at sove mellem opkastningerne”

Ligesom almindelig graviditetskvalme vil hyperemesis gravidarum som regel aftage i løbet af graviditeten, men cirka 1 ud af 10 kvinder er påvirket længere end uge 20, og nogle kvinder lider helt frem til fødslen. Det er usandsynligt, at du og/eller baby tager varig skade af tilstanden, men det kan ske, at barnet har en lavere fødselsvægt.

Svær graviditetskvalme er arveligt, og har du tidligere kæmpet med invaliderende kvalme ved graviditet, er der også større risiko for, at det kommer igen ved en senere graviditet. Desuden er der større forekomster i tvillingegraviditeter.

Hvornår skal jeg kontakte lægen?

Hvis du oplever vægttab og bliver så drænet, at du ikke kan varetage dit arbejde, er det en god ide at gribe fat i din læge. Han eller hun kan f.eks. ordinere særlige kosttilskud og hjælpe dig med en hel- eller delvis sygemelding for en periode.

Hvornår begynder man at få kvalme, når man er gravid?

Morgenkvalme starter for de flestes vedkommende omkring uge 6, men nogle kvinder vil allerede begynde at få kvalme og eventuelt kaste op i uge 4, hvilket vil sige kun to uger efter befrugtningen har fundet sted. Her er altså tale om et af de tidligste tegn på graviditet.

Hvor længe bliver man ved med at have kvalme, når man er gravid?

Hvis du uden succes har fulgt diverse gode råd mod kvalme, og ingen præparater af kvalmestillende til gravide har effekt, er der kun ét spørgsmål tilbage: hvornår stopper det? Her vil svaret for de fleste kvinders vedkommende være omkring slutningen af første trimester. Kun et mindretal vil opleve kvalme efter 12. uge.

Hvorfor har jeg kvalme sidst i graviditeten?

Hvis du døjer med kvalme mod slutningen af din graviditet, skyldes det formentlig, at dit mave-tarmsystem er udfordret af den tiltagende pladsmangel, mens hormonerne tordner afsted. Her kan både være tale om morgenkvalme, kvalme om aftenen eller kvalme hele dagen i forbindelse med måltider.

Fordøjelsesproblemer er helt normalt, når en voksende baby presser på de indre organer, og udover kvalme kan du opleve halsbrand, forstoppelse og oppustethed. En række kosttilskud kan afhjælpe disse gener, og f.eks. har mange gravide kvinder glæde af at tage Magnesia-tabletter mod hård mave.

Hvis du i mere end et døgn kaster op i sidste halvdel af din graviditet, bør du tage kontakt til egen læge eller ringe til akuttelefonen 1813.

Virker akupunktur mod kvalme?

Selvom der ikke findes evidens for effekten af akupunktur til gravide, er der ingen tvivl om, at mange gravide kvinder har gavn af den oldgamle kinesiske behandlingsform, der virker ved nøje placering af tynde nåle på huden. Der er sjældent bivirkninger ved akupunktur, men nogle mennesker oplever kortvarige hedeture, svimmelhed eller træthed.

LÆS OGSÅ: Akupunktur mod graviditetsgener – det skal du vide

Foruden akupunktur mod kvalme kan du forsøge dig med alternative behandlingsformer såsom healing, aromaterapi og hypnose mod kvalme. Nogle kvinder har desuden glæde af mindfulness og meditation. Det er ikke sikkert, at et besøg ved en holistisk terapeut vil afhjælpe din kvalme, men hvis du har været alle andre gode råd mod graviditet kvalme igennem uden succes, skader det ikke at prøve.

Virker armbånd mod kvalme?

Armbånd mod kvalme, også kaldet akupressurarmbånd, virker gennem svage tryk på håndleddet. Det populære mærke Sea-Band er klinisk testet og viser kvalmestillende effekt mod svangerskabskvalme, køre- og søsyge samt kvalme ved migræne. Ikke alle gravide oplever samme kvalmelindring, men armbåndet har ingen bivirkninger, så det kan være et forsøg værd.

Giver tvillinger mere kvalme?

Høje niveauer af graviditetshormonet hCG antages at forårsage graviditetskvalme, og der bliver produceret mere hCG i moderkagen ved tvillingegraviditeter. Det gælder derfor generelt, at kvinder der venter tvillinger – eller flerlinger i det hele taget – er mere generede af kvalme i det første trimester af graviditeten.

Hvilket køn giver mest kvalme?

Der findes mange myter og mere eller mindre videnskabelige teorier om bestemmelse af barnets køn, og en udbredt en af slagsen dikterer, at graviditet med pigebørn giver mere kvalme. Det er imidlertid svært at give entydige svar, da graviditet med begge køn kan give svær kvalme.

I 2004 blev der lavet en undersøgelse på hospitaler i Washington, hvor kønsforhold blev undersøgt blandt 2110 gravide kvinder, der var indlagt med svær graviditetskvalme, og 9783 kvinder uden tilstanden. Her blev konklusionen, at kvinder med svær graviditetskvalme er mere tilbøjelige til at føde pigebørn, hvilket menes at skyldes det højere østrogenniveau i livmoderen.

Er graviditetskvalme arveligt?

Studier har fundet en tydelig genetisk sammenhæng, og det gælder især for de særligt svære tilfælde af kvalme ved graviditet. Du er altså mere disponeret for opkastninger i løbet af din graviditet, hvis din søster, mor og mormor var plaget af det under deres graviditeter.

Kan man få kvalmestillende medicin, når man er gravid?

Der findes flere typer kvalmestillende medicin, hvoraf antihistaminer og antacida fås i håndkøb, og mange gravide kvinder har gavn af kosttilskud med vitamin B6. Det skal dog understreges, at du altid bør tale med din læge eller jordemoder, inden du forsøger at komme kvalmen til livs med medicin.

Er jeg gravid?

Du er måske gravid, hvis du rammes af morgenkvalme, men kvalme kan i sig selv aldrig være en sikker indikator. Man kan som bekendt også få kvalme af at indtage store mængder junkfood og alkohol, ligesom nogle mennesker bliver ramt af invaliderende kvalme, når de er nervøse eller stressede.

Det er altid en god ide at tage en graviditetstest, hvis du tror kvalmen skyldes en mulig graviditet, og hvis du over en længere periode oplever kvalme trods negativ graviditetstest, kan det være en god ide at kontakte din læge.

Læs også

Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

Graviditet og inkontinens: De 3 bedste råd til dig der er gravid

Strækmærker: Hvorfor kommer de, og hvad kan du gøre ved dem?

Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid