Gravid: Derfor bør du vælge en deodorant uden aluminium

Udgivet | Senest opdateret | Af Celina Albæk, team momkind

Måske du allerede har hørt, at man skal undgå parfume under graviditet, men hvordan er det lige med duft under armene? Vi guider dig igennem retningslinjer og giver dig et par gode råd til valg af deo til gravide.

Må man bruge deodorant, når man er gravid?

Det kan siges kort: JA, du må gerne bruge deodorant under graviditeten. Du bør dog vælge din deo med lidt omhu for at undgå den såkaldte “cocktaileffekt”, som henviser til den samlede negative effekt fra de forskellige kemikalier, som vi udsættes for igennem produkter, der bruges i hverdagen.

Når du skal købe ny deo, bør du være obs. på følgende:

  • Undgå deodorant på spray
  • Vælg parfumefri deodoranter
  • Kig efter Svanemærket

Hvorfor vælge en deodorant uden aluminium?

Ligesom det er en god ide at gå udenom parabener og parfume, kan man vælge at undgå aluminium, som har fået en lidt broget status over de seneste år. Aluminiumsalte i antiperspiranter har en sveddæmpende effekt, men nogle er bekymrede for, at der overføres tungmetaller til fosteret, når deodoranten påføres tæt ved lymferne og brystvævet.

Er aluminium farligt i deodoranter?

EU’s videnskabelige komite SCCS har vurderet aluminium i deodoranter som sikkert. Deres undersøgelse viser, at aluminium ikke absorberes markant igennem huden i en grad, der skader fosteret. Og desuden er mistanken om, at deodoranter med aluminium skulle øge risikoen for brystkræft, blevet afvist.

Hvis du stadig har dine tvivl og ønsker at være på den sikre side, så er det også helt på sin plads – det er din krop og din graviditet.

Alternativer til deodoranter med aluminium

Er du mest tryg ved at vælge en aluminium-fri deodorant, så er der heldigvis en del varianter at vælge imellem. Du kan altså være ganske rolig: du behøver ikke gå igennem hele graviditeten i selskab med din egen svedlugt! Der findes både deodorantstifter, deo-cremer og roll-ons, som ikke har besøg af stoffet.

Hvad er den bedste deodorant uden aluminium?

Når det kommer til de sveddæmpende kvaliteter, er det som regel varianterne med aluminiumindhold og parfume, der vinder “bedst i test”, men det betyder absolut ikke, at du ikke kan finde supergode parfumefri deodoranter uden aluminum, problematiske kemikalier og hormonforstyrrende stoffer. Her får du et lækkert udvalg.

  • Hello Sensitive Sensitive deo roll-on (prisvenlig, egnet til sensitiv hud, svane-og allergimærket)
  • Karmameju Soft 02 deo (god til sensitiv hud, modvirker irritation, uden parfume, E-vitamin, vindruekerneolie, blødgør, mild duft)
  • Relevant Ocean Plastic Deodorant (vegansk, svedafvisende, miljøvenlig emballage, findes med og uden parfume)
  • Organic Circle Deo roll-on (prisvenlig, uden parfume, svane-og allergimærket)
  • Wild deodoranter (refill, personlig casing (farve), obs parfume mange dufte fx Fresh Cotton and Sea Salt)

Er der aluminium i min deo?

Deodorant og antiperspirant bliver altid forvekslet med hinanden. Du kan kende dem fra hinanden ved, at det er som regel er dem, der kalder sig antiperspiranter, som holder sved for døren med et aluminiumindhold. Står der ikke antiperspirant på din deo, vil den som udgangspunkt ikke indeholder aluminium, men tjek altid ingredienslisten, hvis du ønsker at fravælge stoffet.

Hvilke stoffer skal man undgå som gravid?

Prøv generelt at styre udenom hormonforstyrrende stoffer, da de af Miljøstyrelsen mistænkes for at medvirke til misdannelse af fosterets kønsorganer. Du kan beskytte dig selv og dit barn ved at gå efter parfumefri produkter med miljømærket Svanen og Blomsten, undgå at bruge kemikalier på spray og lade være at male under graviditeten.

Desuden er det en god ide at styre udenom neglelak, hårfarve og sådan noget som tørshampoo, som alle har en grim tendens til at sætte gang i allergier hos mor og barn.

Hvorfor må man ikke bruge parfume, når man er gravid?

Ja, Miljøstyrelsen anbefaler desværre, at du undgår parfume under graviditet pga. risiko for udvikling af allergi. Dette gælder både i husholdnings- og plejeprodukter og anbefalingen er ens for kemiske og plantebaserede parfumer, selvom du måske tænker, at sidstnævnte må være mere “sikker” end den kemiske variant.

Hvis du ikke kan holde dig fra at bruge yndlingsparfumen i hele ni måneder, så sprøjt det på dit hår eller tøj, i stedet for direkte på kroppen. Så mindsker du hudens eksponering for parfumestoffet.

Læs også

Må jeg spise leverpostej når jeg er gravid?

Må man drikke kaffe når man er gravid?

Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Akupunktur mod graviditetsgener – det skal du vide