Hvor meget leverpostej må man spise som gravid?
Sundhedsstyrelsen siger god for, at du kan spise leverpostej i mindre mængder. En klassiker som Stryhns leverpostej indeholder kun 35% svinelever, så du kan altså trygt spise en rundtenom leverpostej med rødbeder til frokost. Den lækre franske paté fra din lokale delikatesseforretning bør derimod vente til efter, baby har gjort sin entré.
Hvorfor må gravide ikke spise lever?
Lever er en enormt god kilde til A-vitamin, men under graviditet skal vi ikke have for meget af det, da en for stor koncentration øger risikoen for fosterskader. Levertran, paté og retter med stegt lever er derfor no-go for gravide, ligesom du skal undgår kosttilskud, der indeholder A-vitamin.
A-vitamin når du er gravid
Som gravid gælder udtrykket “for meget af det gode” også i forhold til A-vitamin, der i for store mængder kan føre til såkaldte neuralrørsdefekter, hvor de bittesmå nerver ikke vokser ordentligt sammen under fosterudviklingen. A-vitamin skal dog ikke gøres total til skurk i forbindelse med graviditet.
LÆS OGSÅ: Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid
Dette fedtopløselig vitamin spiller generelt en vigtig rolle for vores syn, hud og immunforsvar. Du får det fra bl.a. æg, mejeriprodukter samt frugt og grønt i orange og mørkegrønne farver, og dit og babys behov for A-vitamin dækkes fint gennem en almindelig varieret kost.