Modningsakupunktur - virker det egentligt?

Udgivet | Af Emma Kleist, team momkind

Fødslen nærmer sig. Og det samme gør måske også alle tankerne, følelserne og bekymringerne, der kan følge med en så stor og livsomvæltende begivenhed.

Kan jeg føde naturligt? Kommer jeg til at gå over tid? Skal jeg have indgreb for at sætte fødslen i gang? Og hvordan forbereder jeg mig på fødslen?

Hvis du kan genkende nogle af de her tanker, så kan modningsakupunktur måske være noget for dig. Fødselsmodnende akupunktur kan både bruges til at sætte gang i en fødsel på en naturlig måde, men den kan også hjælpe dig til at finde mere ro op til din fødsel.

Læs med her for at blive klogere på modningsakupunktur, og om det er det rigtige for dig.

Hvad er modningsakupunktur?

Modningskupunktur kan være mange ting. Det understreger Winnie Elholm fra Den Gode Behandling, som er jordemoder og akupunktør, og har arbejdet med akupunktur i over 13 år.

Når hun møder en gravid i sin praksis, har hun fokus på en helhedsvurdering af kroppens tilstand, den mentale trivsel og hvor langt henne kvinden er i sin graviditet, for på den måde at sætte akupunkturnåle, der giver den mest gavnlige effekt for den gravide.

“En fødsel handler ikke bare om at skubbe baby ud. Derfor er den fødselsmodnende akupunktur både med til at skabe balance og mental ro, og til at skabe denne her oxytocin, der skal til for at sætte en fødsel i gang. Jeg kigger for eksempel på, om kvinden sover om natten, eller om hun er for bekymret. For så skal vi ind og arbejde med nogle beroligende punkter først,” siger Winnie Elholm.

Læs også: Akupunktur mod graviditetsgener – det skal du vide

I hendes praksis arbejder hun ud fra, at kroppen skal være i balance for at være klar til fødslen. Det betyder ofte, at akupunkturen ikke kun skal modne, men også lindre eventuelle smerter i kroppen, gener fra øget tissetrang, fordøjelsesproblemer, kvalme eller lignende.

“Jo bedre du har det i din krop inden fødslen, jo bedre er forudsætningerne også for at føde spontant. Fordi du har et andet overskud,” understreger hun.

Den reelle modningsakupunktur kan påbegyndes fra uge 37+0. Her arbejder akupunktører som Winnie Elholm både med de fysiologiske akupunkturpunkter, og de mentale, som skaber ro i sindet.

“Der er nogle punkter, der sender blodflow til livmoderen, der er nogle, som er med til at blødgøre livmoderhalsen, og der er nogle, der er med til at åbne bækkenet. Når du starter akupunktur i uge 37+0, sætter du ikke alle skyts ind fra starten. Du bygger gradvist op til denne her fødselsmodning, og skubber mere og mere på, jo tættere du kommer på termin,” siger Winnie Elholm.

gravid akupunktur

Hvornår må jeg få modningsakupunktur?

Selvom du allerede kan bruge akupunktur til at pleje din krop og dit mentale helbred tidligt i graviditeten, bør du ikke begynde fødselsmodnende akupunktur før uge 37+0. 

Winnie Elholm understreger, at langt de fleste behandlere vil være meget påpasselige med ikke at bruge modningsakupunktur tidligere end det.

Det betyder dog ikke, at modningsakupunktur nødvendigvis sætter fødslen i gang fra første behandling.

“Det sætter ikke fødslen i gang - det modner til fødsel. Det går ind og skaber balance i kroppen hos kvinden,” understreger Winnie Elholm, som også forklarer, at akupunkturen gradvist bygger op til at skabe forudsætningerne for den mest naturlige fødsel.

“Vi vil gerne opnå en naturlig proces i kroppen,” siger hun.

Læs også: Fordele og ulemper ved hindeløsning

“Vi skal finde ud af, hvor du er henne, vi skal have gang i maven, vi skal have god søvn. Vi skal hele vejen rundt om kvinden. Og så bliver akupunkturen mere aggressiv, jo længere man kommer”.

Virker modningsakupunktur?

Det korte svar er ja, hvis man spørger Winnie Elholm. Hun mener, at den rette akupunkturbehandling kan være meget effektiv både til at igangsætte en fødsel, men også til at give et mere ukompliceret og naturligt fødselsforløb.

“Det kan være rigtig effektivt! Og det kan det også, selvom man måske ikke sætter de allerhårdeste skyts ind. Men hvis de rigtige forudsætninger er der, kan det virke rigtig godt,” siger Winnie Elholm.

Læs også: Tegn på fødsel: 8 ting der tyder på, at du snart skal føde

Hun henviser til studier, der peger på, at fødselsmodnende akupunktur både kan fremme sandsynligheden for, at du ikke kommer til at gå langt over termin, og samtidig kan være med til at give en nemmere medicinsk igangsættelse, hvis det bliver nødvendigt senere.

“Det giver god mening, fordi du har været inde og skabe ro og balance i kroppen ved at sætte nogle af de her fødselsmodnende akupunkturpunkter, så hvis du skal i en process med at sættes i gang - enten med piller eller ballon - så kan vi se, at det faktisk går lettere, når man støtter op med akupunktur”.

Winnie Elholm understreger dog, at der ikke er en garanti for, hvilken effekt den gravide har af behandlingen.

“Der er ingen garantier, og det er der heller ikke, hvis du får en medicinsk igangsættelse; der kan også gå lang tid! Men der er ikke nogle bivirkninger ved at få lavet fødselsmodnende akupunktur efter uge 37+0. Det værste der kan ske er, at du går i fødsel”.

Akupunktur - et alternativ til igangsættelse?

Hvis du har et kompliceret graviditetsforløb, bærer en stor baby, eller af anden årsag bliver rådet til at få en medicinsk igangsættelse, er det vigtigt at lytte til sygehusets anbefalinger. Men du skal også huske, at igangsættelse altid er et tilbud, som du kan takke ja eller nej til.

Winnie Elholm foreslår derfor, at hvis du som gravid umiddelbart er tøvende over at få en medicinsk igangsættelse, og gerne vil afprøve modningsakupunktur, kan du vente et par dage med at takke ja til igangsættelse, såfremt der ikke er nogle medicinske komplikationer.

“Man kan prøve at få akupunktur et par gange og se, om det virker. Og hvis det ikke sætter fødslen i gang, kan man altid takke ja til igangsættelsen efterfølgende,” siger Winnie Elholm.

“Det kan man gøre, hvis det er dét, der føles rigtigt for én. Så kan man bruge akupunkturen til at prøve at skubbe lidt på i forhold til at få en naturligt igangsat fødsel. Der er ingen garantier, men der er heller ingen bivirkninger”, understreger hun.

Kan akupunktur sætte fødslen i gang for tidligt?

Generelt bør du afholde dig fra at gå i gang med modningsakupunktur før de anbefalede 37 uger. Winnie Elholm mener bestemt, at nogle af de mest effektive fødselsmodnendepunkter kan være uhensigtsmæssige for kvinder før uge 37+0.

“Hvis du starter før 37+0 og får sat nogle uheldige nåle, tror jeg godt, at vi kan skubbe en fødsel i gang. Men det skulle være meget uheldigt. For selvom vi sætter alle de rigtige nåle for at skubbe på en fødsel, som vi gerne vil have i gang, så er det ikke altid, at kvinderne går i fødsel.”

Læs også: Hvornår skal jeg ringe til fødegangen?

Winnie Elholm understreger, at en dygtig akupunktør ved hvilke nåle, der er hensigtsmæssige at sætte under en tidlig graviditet, og hvilke der bør holdes igen med før uge 37.

“Hvis man går i fødsel for tidligt, fordi man har fået akupunktur, har der nok også været nogle andre faktorer, som har spillet ind på den fødsel. For du går ikke bare i fødsel…” siger hun og understreger, at hun selv kører med et forsigtighedsprincip.

“Der er simpelthen nogle akupunkturpunkter, som jeg aldrig kunne finde på at bruge på en gravid kvinde før uge 37+0. Det gør man bare ikke! Tænk hvis kvinden gik i fødsel - måske af alle mulige andre årsager - det ville jeg ikke have hængende på mig.”

akupunktur i hånd

Er der nogle bivirkninger ved akupunktur?

Modningsakupunktur - og alle mulige andre former for akupunktur - er som udgangspunkt uden bivirkninger. Det værste du kan komme ud for er, at du ikke oplever en stor nok effekt af akupunkturen.

Men noget Winnie Elholm fremhæver, at du skal være opmærksom på er, at du kan blive lidt udmattet og træt umiddelbart efter din akupunkturbehandling.

“Når du får behandlingen, kan du få lavt blodsukker og blive meget træt. Så lad være med at planlægge noget lige bagefter. Og sørg for at have noget mad med i tasken!”, anbefaler Winnie Elholm.

Hun understreger, at selve behandlingen er smertefri.

“Det gør ikke ondt at få lagt akupunktur. Det er sjældent, at du registrerer det. Der kan være et lille prik, når man stikker nålen ind, men når vi derefter lægger den hen under huden, mærker man ikke noget.”

Akupressur til fødselsmodning

Et rigtig fint alternativ - eller supplement - til modningsakupunkturen er akupressur. Indenfor modningsakupressur, findes der også nogle særlige punkter, som modner til fødsel, men i modsætning til akupunktur, kan du selv gå ind og trykke på dem.

Winnie Elholm foreslår, at du kan få din partner til at trykke på punkterne for at få en ekstra god effekt.

“Hvis man får sin partner til at massere nogle af de her punkter, er det med til at skabe oxytocin, og samtidig giver det mulighed for at få tjekket lidt ind med hinanden,” forklarer Winnie Elholm, som fortæller, at kærlighedshormonet oxytocin, som udløses ved kærlig berøring, er med til at skabe veer.

“Det giver super god mening at lave akupressur derhjemme op til fødslen, for at skabe en naturlig proces i kroppen - det er jo det vi gerne vil opnå! Og så kan man gå til en akupunktør, hvis man vil have sat lidt mere skub i det.”

Læs også: Smertefri fødsel – 7 øvelser og principper du skal kende

Kan man komme til at gøre noget forkert ved at lave akupressur?

“Nej, det kan man ikke! Især ikke, hvis man lader være med at starte før uge 37+0. Så er det bare at give den gas. Og hvis man har en partner, som har lyst til at deltage, så har man også et samspil, som man kan bruge under fødslen.”

Fire akupressurpunkter til fødselsmodning

Indersiden af anklen

Punktet kaldet SP6 findes ved at lægge fire af dine egne fingre over ankelknoglen på indersiden af benet. Tryk og hold et minut eller så længe du orker på dette punkt, eller få din partner til at gøre det for ekstra oxytocin-boost (og hjælp, hvis den gravide mave er i vejen).

Forsiden af foden

Punktet, som også hedder Lever 3, er godt for afslapning og for at få ro på følelserne. Det findes på toppen af hver fod i vævet mellem storetåen og tåen ved siden af. Træk din finger op ad fra tåen indtil du møder første knogle. Hold trykket i cirka 2 minutter.

Indersiden af hælen

Dette punkt kaldes livmoderpunktet, og bør ikke bruges før uge 37+0. Ved at massere hele indersiden af hælen, får du både stimuleret livmoderen, men du rammer også blærepunktet, som har godt af lidt kærlighed, når du er gravid. Du kan med fordel massere både på indersiden og ydersiden af hælen for maksimal effekt.

Mellem pege- og tommelfinger

“Giv slip”-punktet ligger mellem din pegefinger og tommelfinger på begge hænder. Du kan sagtens give det et godt tryk, da punktet sidder dybt, men pas på med at bruge punktet før din krop er klar til fødsel.

Læs også

Akupunktur som smertelindring under fødslen

Akupunktur mod graviditetsgener – det skal du vide

Fødselsforberedelse: Guide til metoder og populære fødselsforberedelseskurser

Guide: Smertelindring under fødslen