Smertefri fødsel – 7 øvelser og principper du skal kende

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer i samarbejde med Anja Bay, stifter af Smertefri Fødsel

Der findes efterhånden rigtig mange gode kurser i fødselsforberedelse, som kan hjælpe dig til at opnå mere kontrol og mindre frygt både op til termin og under selve fødslen, og ”Smertefri fødsel” er blandt de mest eftertragtede på markedet.

Denne fødselsforberedelsesmetode har i de seneste år opnået en sådan popularitet, at det som gravid er svært at komme uden om en reklame hist og en anbefaling her, men virker det? Kan en fødsel være smertefri? SERIØST?

Vi har bedt Anja Bay, kvinden bag kurset og forfatter til bestselleren af samme navn, om at beskrive grundprincipperne bag ”Smertefri Fødsel” samt give hendes bud på, hvad der adskiller denne metode fra andre typer fødselsforberedelse.

Desuden har vi haft spørgsmålet ”virker smertefri fødsel?” forbi kvinderne i momkinds Facebook-community, og nederst i artiklen kan du læse 10 mødres personlige erfaringer.

Hvad er smertefri fødsel?

”Smertefri Fødsel” (også kaldet “Anja Bay-Metoden”) er en lavpraktisk tilgang til fødselsforberedelse, som på jordnær vis klæder dig på til at panik-og smertehåndtere, uanset hvordan du bringer dit barn til verden. Målet er en god fødsel, hvor du aktivt deltager – uden angst og med minimal smerte.

Med grundlæggende viden om fødslens faser og kvindekroppens egne ressourcer, vil du lære at det er muligt at påvirke smertesignalet og omstændighederne, mens du aktivt samarbejder undervejs – bl.a. med træning i effektiv vejrtrækning under fødsel.

Intentionen er, at du i højere grad opnår ejerskab over din egen fødsel, som den aktivt styrende hovedperson, fremfor at det så at sige bliver en oplevelse, der sker mod dig.

LÆS OGSÅ: Fødselsforberedelse: Guide til metoder og populære fødselsforberedelseskurser

Siden Anja Bay lagde grundstenene til konceptet i 2008, er det blevet til både online og fysiske forløb, en bog til hjemmekursus samt en instruktøruddannelse henvendt til blandt andre jordemødre, der ønsker at inkorporere de særlige fødeteknikker i svangreomsorgen.

Laboro vejrtrækning

Laboro-vejrtrækning er nok den vigtigste del af Smertefri Fødsel-kurset, og generelt er vejrtrækningsøvelser til fødsel et umanerligt vigtigt redskab. Langt de fleste, der øver vejtrækningsteknik i forbindelse med fødselsforberedelse, oplever det som et uundværligt smertehåndterende redskab under åbningsveerne, men også i slutfasen kan det have stort effekt i forhold til at forebygge bristninger.

Laboro, som på spansk betyder ‘jeg arbejder’, er en tempofyldt vejrtrækningsteknik, der består af overfladiske, gispende indåndinger under veerne. For at få adgang til den parasympatiske del af nervesystemet – altså der hvor vi er dybdeafspændte, trænes laborosammen med de afspændende fikspunkter, som er kæbe, skuldre og hænder.

Virker smertefri fødsel?

Smertefri fødsel virker, fordi fokus er på gentagne øvelser og betingede reflekser, dvs. den grundlæggende idé om, at vi ikke kun husker med hovedet, men i særdeleshed med kroppen. Det effektive ved denne fødselsforberedende tilgang er, at du opnår tryghed via en praktisk håndterende tilgang til fødslen.

OBS: Fordi øvelserne spiller en så afgørende rolle, er det bedst at starte på ”Smertefri Fødsel” allersenest seks uger før termin.

Kan jeg nøjes med at læse bogen, eller skal jeg tage et kursus i smertefri fødsel?

Et kursus i smertefri fødsel er praksisnært, og undervisningen byder på en dybdegående, lavpraktisk proces, der ikke på samme vis opnås, hvis du nøjes med at læse bogen. Desuden vil kursuslederen være klar til at svare på spørgsmål, ligesom vedkommende vil være opdateret på de nyeste retningslinjer på fødeområdet.

En anden fordel ved det fulde kursus er, at der foruden bogen medfølger instruktionsvideoer, lydfiler til hjemmetræning og filmoptagelser af fødsler med teknikkerne i brug. Desuden kan du modtage individuel rådgivning ved kejsersnit og lære om særlig smertelindring, igangsættelse, tvillingefødsler og andre forhold, der skal tages særligt hensyn til.

Når det så er sagt, vil lidt forberedelse altid være bedre end ingenting, så fortvivl ej, hvis du ikke har mulighed for at tage på fødselsforberedelseskursus. Bogen i sig selv vil absolut kunne hjælpe dig og din partner eller fødselshjælper rigtig godt på vej i tiden op til termin.

Anja Bay (tv.) sammen med to kursister til Smerte Fødsel (foto: Sarah Sanctuary Williams)

Hvor kan man læse bogen “Smertefri fødsel”?

Bogen “Smertefri Fødsel” fås i alle danske boghandlere – både online og fysiske butikker, og den kan også hentes på ITunes og Mofibo. Den fås ikke som lydbog, medmindre man er medlem af NOTA (blinde og svagtseende), men Smertefri Fødsel-kurset kan også tages som et online hjemmestudie, hvor der medfølger en e-bog.

Smertefri fødsel – øvelser og principper

Smertefri Fødsel er bygget op omkring 7 grundlæggende øvelser og principper:

Kombinationsafspænding

Kombinationsafspænding er udholdenhedstræning, hvor du så at sige lærer at tænde og slukke aktivt for musklerne i kroppen. Uanset om det bliver en lynfødsel på tre timer eller en fødsel på tre dage med indgreb undervejs, er afspændingen afgørende for den effektive smertehåndtering og i forhold til at opbygge energi.

Laborovejrtrækningen: Panik- og smertehåndtering

Vejrtrækningen er ganske enkelt adgangen til følelsen af kontrol. Har du god kontakt til din vejrtrækning, giver det følelsen af at være grounded i sig selv, at være til stede og aktiv. Den kontakt skal indlæres i forhold til veer – herunder stormveer, koblede veer og vedropsveer, så du formår at tackle alle nuancerne i de vemønstre, der findes.

Fokusvisualisering

Visualisering udgør en vigtig del af panikhåndtering under fødslen og praktiseres ud fra grundspørgsmålet: når du går i panik, hvad har du så tænkt dig at gøre? Visualisering behøver ikke være et billede for dit indre øje, men kan også være et sprogligt eller lydligt element, der hjælper dig med at genfinde fokus.

Pres-og giv slip

Her handler det kort sagt om at blive klog på pressefasen med fokus på at forebygge bristninger og skabe optimal rotation ned igennem bækkenet for baby. Det at være forberedt på, hvordan pressefasen forløber er vigtigt, hvad enten du får en spontan lynfødsel, om barnet ligger skævt/i sædestilling eller skal forløses med kop.

Kroppens eget apotek

Når du ved, hvordan det smertelindrende og vefremmende hormon oxytocin stimuleres og arbejder, så har du den grundlæggende viden om den naturlige fødsel. Det gælder bl.a. i forhold til, hvordan du kan forsøge at bevare en fremdrift eller sætte fødslen i gang igen, hvis den går i stå. En introduktion til ”kroppens apotek” er derfor uundværlig, uanset om det bliver en spontan eller medicinsk fødsel.

Samarbejde med partneren

Det er heldigvis de færreste, der er alene, når de skal føde. Du bør derfor se fødslen som et projekt eller en opgave, der løses i samarbejde med din partner eller fødselshjælper (f.eks. mor eller søster). Er de klædt godt på med særskilt undervisning i at støtte og facilitere en fødsel, kan I samarbejde om i fællesskab at få baby til verden.

Mødet med fødestuen

Uanset om du føder i egen stue eller hjemme er det afgørende for fødselsoplevelsen, at du og din partner kan arbejde godt sammen med jordemoderen og give udtryk for jeres behov undervejs. Det går igennem informeret samtykke og udarbejdelse af en ønskeliste inden fødslen, så samarbejdet allerede påbegyndes i forberedelsen.

”Virker smertefri fødsel?” – Erfaringer fra momkinds community

”Jeg havde ikke så meget gavn af teknikkerne, men var mega glad for alt den info der fulgte med, og følte mig meget mere tryg ved min fødsel. Jeg endte af samme grund med at forsøge mig med hjemmefødsel.” 

– Anja, mor til Rosa på 10 måneder 

”Havde tænkt mig at bruge teknikkerne, men jeg havde ikke øvet mig på vejrtrækningen længe nok, som der også står i bogen – det er vigtigt. Jeg havde dog meget gavn af at kunne gå ind i mig selv og lukke alt ude og forsætte præcis, hvad jeg havde brug for.” 

– Stine, mor til Noah på 7 måneder

”Jeg havde stor glæde af vejrtrækningsøvelserne, afspændingsteknikken og visualiseringen. Det hjalp mig at jeg hele tiden vidste, hvad jeg skulle, også selvom jeg ikke hele tiden kunne følge med, så prøvede jeg trods alt at finde ind i øvelserne igen. Anbefaling herfra.” 

– Christa, mor til Louis på 1,5 år 

”Min fødsel var ikke smertefri, men den var bestemt heller ikke smertefuld. Vejrtrækningsteknikkerne gav mig en følelse af kontrol under hele fødslen, og det gjorde det nemmere at være i smerterne. Jeg husker min fødsel som hård, men ikke smertefuld.” 

– Mette

”Det smertefri fødsel gjorde for mig og os som par var, at alle valg vi tog var velovervejede og vi var fuldstændig afklaret med hvilke scenarier der kunne udspille sig. Første fødsel endte i AKS, anden fødsel var turbofødsel med 2 liter blodtab. Jeg kunne ikke bruge nogen af teknikkerne overhovedet under begge fødsler, men mine oplevelser af begge gange var, at det var fuldstændig fantastisk at føde, på trods af sindssyg smerte. Ville klart anbefale smertefri fødsel, fordi det både sætter gang i nogle snakke som par om hvad der skal foregå, og så forbereder det dig virkelig godt mentalt til at tage fødslen som den kommer, om teknikkerne så lige kan bruges i din fødsel.” 

– Hannah

“Så snart mine veer væltede ind, kunne jeg ikke overskue eller koncentrere mig om hverken afslapningspunkterne eller laboro-vejrtræningen. Jeg prøvede men følte ikke, det hjalp på smerterne eller beroligede mig. Jeg kunne kun koncentrere mig om smerten og at “være i det”, indtil jeg til sidst tiggede om en epidural.”

– Samira, mor til Emilie på 1 år

”En fødsel er jo aldrig smertefri i ordets forstand, men forstået på den måde at man får en anden opfattelse af smerterne, lærer at være i dem så de slet ikke fylder på samme måde. Man lærer at håndtere dem med vejrtrækning og tanker. Jeg har en lav smertetærskel efter mange år med kroniske smerter i ryggen og jeg var angst for fødslen, men det gik over al forventning ift. at håndtere det, og måden jeg tænker tilbage på det på. For mig virkede det at bruge teknikkerne. Jeg læste ikke bogen fra ende til anden, men tog hvad jeg følte gav mening. Det vigtigste er at styre sin vejrtrækning – det er deri styrken ligger. Og når man bliver hylet ud af den tilstand, så er det at ens partner skal hjælpe en tilbage og minde en om det.”

– Anita

”Det fungerer perfekt for mig! Jeg kunne ikke bruge visualiserings-delen, men jeg fødte også rigtig hurtigt, så jeg nåede ikke mentalt dertil før han var hos os. Jeg afspændte så godt som jeg kunne og brugte vejrtrækning, som virkelig hjalp mig. Det gjorde mig fokuseret og selvom jeg havde vestorm i 4 stive timer, kunne jeg komme igennem det ved at lade min krop arbejde” 

– Michelle

”Jeg havde en lynfødsel på 3,5 time, men på trods af fødslens hastighed nåede hverken mit sind eller min krop at gå i panik. Her var visualisering samt afspændings- og vejrtrækningsteknikkerne en stor hjælp. De blev mit “anker”, så jeg vidste, hvad jeg skulle gøre, når veerne begyndte. Min kæreste havde også sat sig ind i teknikkerne, så han vidste, hvad jeg havde gang i og kunne støtte mig. Fødslen var en fantastisk oplevelse, og jo, det gør ondt at føde et barn, men at have redskaber, du kan tage i brug, når naturens kræfter kører din krop rundt i manegen, gør en verden til forskel.” 

– Freja, mor til Sif på 10 måneder

”Jeg ved slet ikke hvad jeg skulle have gjort uden laboro-vejrtrækning og Smertefri fødsels teknikker. Jeg gik fra 4,5 – 10 cm åben på under en time, det var ekstremt smertefuldt, men jeg gik aldrig i panik fordi jeg hele tiden vidste hvad jeg skulle gøre.” 

– Sarah, mor til Rita på 1 år

Du kan finde meget mere viden om Smertefri Fødsel-øvelserne samt eksempler på laboro-vejrtrækning i Smertefri Fødsels podcast, der ligger på iTunes, Spotify og SoundCloud.

Er du interesseret i at læse flere erfaringer fra kvinder, der har haft gavn af kurset, kan du læse fødselsberetninger på Instagram @smertefrifoedsel.dk

Læs også

Sådan føles veer – erfaringer fra 30 mødre

Hvor ondt gør det egentlig at føde?

Fødsel: Den store guide til alt, du skal vide om at føde

Akupunktur som smertelindring under fødslen