Vægttab efter fødsel: Hvor hurtigt taber man sig?
Udgivet | Af Anne Sofie Bysted, team momkind
Det tager tid at lande i kroppen efter en fødsel, og din krop vil sandsynligvis både føles og se anderledes ud end den gjorde, før du blev gravid. Forsøg at lægge tanken om at skulle ”tilbage” til din gamle krop på hylden for en stund og fokuser på alt dét, som din krop har været igennem. Den fortjener verdens største klapsalve!
Når det er sagt, er det helt okay gerne at ville passe godt på sin krop og tabe sig, hvis det er det, man ønsker sig. I denne artikel vil vi dele nogle gode råd til hvordan du kan gribe det an på en rar og overskuelig måde, samtidig med at du tilpasser dig dit nye liv som nogens mor.
Hvor mange kilo taber man i forbindelse med fødslen?
Det er meget individuelt, hvor meget man taber sig i forbindelse med selve fødslen. Foruden babyens vægt, som i gennemsnit ligger på 3-4 kilo, vejer moderkage, fostervand og livmoder 2-3 kilo. Derudover har man typisk væske i kroppen samt en øget blodvolumen, som samlet set udgør 2-4 kilo.
LÆS OGSÅ: Vægtøgning og graviditet: Hvor meget skal man tage på?
Vægten fra baby, moderkage og fostervand vil selvsagt forsvinde umiddelbart efter fødslen, mens den øgede blodvolumen afhænger af blodtabet efter fødslen. Nogle oplever øget vand i kroppen efter fødsel, men det vil typisk fortage sig i løbet af et par dage.
De resterende kilo, som typisk udgøres af fedt, kan derimod være længere tid om at rasle af, hvilket er helt normalt. Faktisk er det vigtigt at have fedtdepoter på kroppen, når man skal etablere en amning, som kræver mange ressourcer af kroppen.
Hvor hurtigt taber man sig efter fødslen?
Der er mange omstændigheder, der har betydning for, hvor hurtigt man taber sig efter fødslen. Ammer du? Får du sovet? Hvad spiser du? Afhængigt at disse faktorer – og hvilke gener, man er udstyret med – vil mange have tabt størstedelen af deres graviditetsvægt i løbet af det første år.
Hvilken indflydelse har amning på mit vægttab?
Taber man sig af at amme? Hvis du ammer, forbrænder du i gennemsnit 500 ekstra kalorier i døgnet. Til gengæld har mange ammende også en øget appetit, som sørger for at kroppen får hvad den skal bruge, for at lave næringsrig modermælk til baby. Derfor vil du ikke nødvendigvis tabe dig af at amme, selvom nogle oplever at det bidrager til et vægttab.
Hvor lang tid tager det at tabe sig efter fødsel?
Der findes desværre ikke et entydigt svar på, hvor lang tid det tager at tabe sig efter en fødsel. For nogle er det blot et spørgsmål om uger, før vægten atter siger det samme som før graviditeten. For andre vil kroppen for evigt være forandret og vægten ligeså.
Uanset om du ammer eller ej, har dit indtag af mad stor betydning for et eventuelt vægttab. Det er dog de færreste nybagte mødre, der har overskud til at stå i køkkenet og lave det ene sunde måltid efter det andet. Når søvnen er knap, og tøjet er dækket af gylp, vil man ofte ty til de nemme løsninger og komme til at spise sig mæt i snacks, hvilket desværre ikke bidrager til et sundt vægttab.
LÆS OGSÅ: Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid
Søvn, eller rettere manglende søvn, har faktisk langt større betydning for vægten, end man lige skulle tro. Samtidig er søvn nok en af de faktorer, der er sværest at ændre på, når man har ansvaret for et lille barn, der sover som vinden blæser. Om ikke andet, så husk at kig på dig selv med milde øjne.
Du kan gøre nok så meget, men hvis søvnen er tæt på ikke-eksisterende, giver det god mening, at kiloene ikke rasler af i den fart, som du måske havde drømt om.
Hvilken motion er bedst at starte med efter fødslen?
I de første uger efter fødslen bør du afholde dig fra at dyrke decideret motion, men du kan med fordel have fokus på dybe vejrtrækninger, hvor du trækker vejret helt ned i maven samt daglige knibeøvelser. Begge dele fremmer helingen efter en vaginal fødsel eller kejsersnitfødsel.
Når du har været til 8-ugers undersøgelse hos lægen, kan du som regel gå i gang med at træne som vanligt – så længe du tager hensyn til din krop, og mærker efter, hvad der føles rart.
Der findes forskellige typer efterfødselstræning på hold, som du kan deltage på med din baby. Her vil en træner guide til specifikke øvelser, som er gode efter en graviditet og fødsel.
Du kan også med fordel træne derhjemme på stuegulvet, hvor du nemt kan tilpasse træningen til dine og babys behov. Du kan f.eks. starte med skånsomme øvelser for delte mavemuskler. Gåture med barnevognen er også glimrende motion, hvor du samtidig får frisk luft og kan lytte til din favoritpodcast.
Hvor hurtigt efter fødslen må jeg gå i gang med at tabe mig?
Lige efter fødslen er kroppen blød og åben og har brug for tid til at samle sig. Livmoderen trækker sig langsomt sammen til sin normale størrelse i løbet af de første uger, mens organerne finder tilbage på deres plads og amningen etableres. Det vigtigste du kan gøre for din krop i denne tid, er at hvile dig, spise næringsrig mad og drikke masser (!) af væske.
Det anbefales generelt, at man venter med et målrettet vægttab, indtil efter første lægeundersøgelse efter fødslen – også kaldet 8-ugers undersøgelsen. Her vil lægen sikre sig at du heler som forventet, og at mavemusklerne har samlet sig. Det vil også være en fordel at snakke med lægen om dit ønskede vægttab, så du kan gøre det i overensstemmelse med lægens anbefalinger.
LÆS OGSÅ: Rectus diastase – fysioterapeutens guide til delte mavemuskler efter fødslen
Der er ingen problemer i at tabe sig efter fødsel, så længe du starter langsomt op og afholder dig fra deciderede slankekure og kalorietælling. Særligt hvis du ammer, skal du huske at tage hensyn til kroppens behov, så det ikke går ud over mælkeproduktionen. Her er sund, næringsrig kost og moderat motion nøgleelementer.
Har svært ved at tabe mig efter fødslen
Der kan være mange grunde til, at et vægttab efter fødsel lader vente på sig – også selvom du gør alt, hvad du kan for at hjælpe det på vej. Manglende og afbrudt søvn gør det svært for mange nybagte mødre at tabe sig.
Både fordi det rent fysiologisk er sværere at tabe sig, når kroppen er i søvnunderskud, men også fordi det kan være svært at spise sundt og dyrke motion, når kroppen kalder på hurtige kalorier og hvile ovenpå en lang nat med marathon-amninger eller tusinde bleskift.
LÆS OGSÅ: Efterfødselsreaktioner – Psykologens guide til smerte i moderskabet
Igen er det vigtigt at understrege, at du ikke behøver at vende tilbage til den vægt, du havde før din graviditet. Din krop har skabt et mini-menneske, og du er for sej, om du så vejer mere eller mindre end før.
Måske kan et par hugwear® shorts eller leggings være med til at give dig den støtte, som din seje efterfødselskrop har brug for. Den lette kompression giver en følelse af, at kroppen bliver holdt sammen på – nærmest som et varmt kram.
Hvad kan jeg spise for at tabe mig efter fødslen?
Når man ønsker at tabe sig efter fødsel, er kosten nok det vigtigste sted, man kan sætte ind. Det allervigtigste er, at din krop får den næring, som den skal bruge – særligt hvis du ammer, men også hvis du giver flaske. Ingen mor skal sulte sig selv i jagten på et vægttab efter graviditet.
Helt generelt handler det om mængderne, du spiser, og mantraet alt med måde er vigtigt i denne sammenhæng. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser ”planterigt, varieret og ikke for meget”, og at man slukker tørsten i vand.
Selvom det måske lyder kedeligt, kan man faktisk komme rigtig langt ved at følge disse råd og øve sig i at mærke efter, hvornår man er sulten og hvornår man er mæt. Det nytter sjældent at forbyde sig selv visse fødevarer – ofte vil det blot øge trangen og medføre overspisning, når man så endelig giver efter.
5 overskuelige råd hvis du gerne vil i gang med at tabe dig
1. Sov, når du kan. “Sov, når baby sover”, er nok et af de mere irriterende råd du kan få, men ikke desto mindre er søvn og hvile essentielt, hvis du ønsker at tabe dig.
2. Spis grønt og varieret, og sluk tørsten i vand. Du kan komme langt ved at følge Fødevarestyrelsens officielle kostråd – og give det tid!
3. Stop med at spise, når du føler dig mæt. Giv dig selv tid til at mærke efter, om du rent faktisk er sulten, eller om du spiser fordi du keder dig eller har brug for hurtig energi.
4. Gå lange ture med barnevognen eller baby i bæresele. Du får frisk luft, motion og kan lytte til god musik eller podcasts. Win win!
5. Træn sammen med andre. Det hjælper altid med godt selskab og gør det ekstra motiverende at dukke op til efterfødselstræning.
Husk, det er okay at ønske at tabe sig, og det er også okay at trives i kroppen, som den er nu. Det vigtigste er, at du gør dét, der føles rigtigt for dig, og at du gør det med omsorg for dig selv og din krop.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Netdoktor.dk
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.