Hvornår trækker maven sig sammen igen?
Før maven ser normal ud, skal den igennem en stor transformation. Livmoderen skal trække sig sammen, tarme og lever skal lægge sig til rette, mavemusklerne skal på plads og huden skal trække sig sammen. Og det fantastiske er, at din krop kan klare det helt af sig selv.
Allerede efter de første døgn, vil din krop have gjort en stor del af arbejdet, men det kan tage noget længere tid, før det hele er på plads.
“Livmoderen lægger sig på plads indenfor de første 6 uger. Mavemusklerne tager noget længere,” forklarer Tilde Bøgild. Studier viser, at 2 ud af 3 kvinder oplever, at deres mavemuskler samler sig igen omkring et år efter fødslen. Tilde Bøgilds anbefaling er, at man opsøger en fysioterapeut, hvis maven stadig ser meget gravid ud 3 måneder efter fødslen, og du har mistanke om delte mavemuskler.
“Hvis man har gener fra det, synes jeg, at man skal have noget hjælp,” siger hun.
Hvornår må jeg begynde at træne mave igen efter fødslen?
Hvornår du kan begynde din træning efter fødslen er meget individuelt. Det kommer både an på, hvad dit udgangspunkt var inden fødslen, hvor aktiv du har været og hvordan dit fødselsforløb har været.
Men hvis du gerne vil give dig selv de allerbedste betingelser for at få en god træning i gang efter fødslen, kan det være en god idé at starte med knibeøvelser.
“Du må gerne begynde at prøve, om du overhovedet kan mærke din endetarm og holde på en prut. Det kan man højst sandsynligvis ikke lige i starten, og så skal man ikke blive bange. Det kan sagtens være, at du slet ikke kan knibe, men så er det bare det udgangspunkt, du starter fra,” siger Tilde Bøgild.
Hun anbefaler at starte med knibeøvelser allerede fra fødslen, og når du føler dig klar, kan du så småt begynde at træne din mave.
“Det er en god idé at opbygge noget styrke i din core, så du kan begynde at træne hele coremuskulaturen med ryg, bækken og mave.”
Få råd til, hvordan du træner efter en fødsel med vores guide til knibeøvelser og disse skånsomme øvelser.
Læs også: Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten
Strækmærker og løs hud
Måske har du bemærket, at det ikke kun er maven facon, der har ændret sig: Nogle får strækmærker, når de har været gravide, mens andre kun oplever få ændringer i deres hud. Men uanset om du har fået strækmærker eller ej, så vil hudens struktur ændre sig efter en graviditet og fødsel.
“Efter du er blevet mor én gang, så vil din hud ændre sig. Det kan sagtens være, at den trækker sig fint på plads, og at du ikke får strækmærker, men du vil kunne mærke, at din hud føles anderledes. Den bliver lidt silkeblød, fordi den bliver en smule mere slap,” fortæller Tilde Bøgild.
Hun understreger, at det ikke nødvendigvis bliver mere efter at have født flere børn. Men efter første graviditet, kan du ikke undgå, at din hud ændrer sig.
Hvornår falder maven på plads efter kejsersnit?
I princippet gælder det samme som for vaginale fødsler. Efter 6-8 uger, burde livmoderen have lagt sig på plads, og maven begynder at ligne sig selv. Men helingen af musklerne efter et kejsersnit kan tage noget længere, og derfor må man være mere tålmodig med at få en flad mave efter kejsersnit.
Læs også: Maven efter kejsersnit – her er alt, du skal vide
“Kejsersnit er en reel operation, hvor musklerne er skåret over. Derfor må man nødvendigvis have lidt mere tålmodighed,” understreger Tilde Bøgild, som anbefaler at konsultere en fysioterapeut om, hvis man er i tvivl om, hvorodan man påbegynder sin træning efter kejsersnit.
Hun understreger dog, at ligesom for vaginale fødsler, kan man også starte med knibeøvelser med det samme, selvom man har fået kejsersnit.