Taber man sig af at amme?

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Uanset om du er blandt de kvinder, der ønsker at tabe sig efter fødsel, eller du er nervøs for at tabe dig for meget, så bør du sætte dig ind i sammenhængen mellem amning og vægttab. Af hensyn til mælkeproduktionen og dit generelle velbefindende er det nemlig vigtigt at have styr på, hvordan dit kaloriebehov ændrer sig, når din krop skal til at nære den lille ny.

Vægttab og amning

Fra naturens side har ammende mødre generelt et forspring, når det kommer til at smide babyvægten, ligesom amning bevirker, at livmoderen hurtigere trækker sig sammen efter fødslen. Vægttab i forbindelse med amning er dog ikke altid ønskværdigt eller for den sags skyld hensigtsmæssigt. Det gælder især, hvis dit BMI ligger i den lave ende.

Desværre får mor-kroppen oftest mest ros, når den i en gevaldig fart finder tilbage til sit udgangspunkt før graviditet. Kiloene skal gerne rasle af, så snart navlestrengen er klippet, og for mange fylder drømmen om flad mave efter baby så meget, at det sætter skår i babyglæden.

Vi behøver forhåbentlig ikke minde om, at din krop er fantastisk uanset hvad, men for en god ordens skyld kommer den lige her: Din krop er fantastisk! Du har lige lavet et mini-menneske!

Hvorfor taber man sig af at amme?

Det at ernære et barn med brystmælk kræver energi, og amning kan derfor sidestilles med anden form for fysisk aktivitet i den forstand, at der forbrændes kalorier fra kosten og tæres på fedtcellerne. Kort sagt gælder det, at hvis du ikke indtager tilsvarende kalorier, som du forbrænder, vil mælkeproduktionen afhænge af, hvad du har i fedtdepoterne.

LÆS OGSÅ: Lange bryster, nisseøl og amme-the – Vi tester 7 myter om amning

Hvis du taber dig for hurtigt eller mere end du har lyst til, kan det derfor være, at du skal spise mere for at kompensere for de kalorier, som din krop bruger til at lave modermælk.

Hvor mange kalorier forbrænder amning?

For den gennemsnitlige kvinde der fuldammer sit barn, vil mælkeproduktionen forbrænde omkring de 500 kalorier om dagen. Det svarer sådan cirka til en halv times løbetur eller en time på cyklen. I den første tid kan ammende mødre opleve et tab på 1/2-1 kg om måneden.

Faktorer som kost, fysisk aktivitetsniveau osv. vil påvirke vægttab efter fødslen, og over tid har ammende mødre en tendens til at tabe sig mere end mødre, der ikke ammer.

Hvor stort er mit kaloriebehov, når jeg ammer?

Især i ammeopstarten, hvor der lige skal kommer styr på sutteteknik og ammestillinger,  gælder det, at der skal være plus på kontoen. Her bør du sørge for at være i kalorieoverskud. Det gælder dog ikke, at man “skal spise for to”. Du skal egentligt bare indtage mellem 300 og 500 kalorier mere om dagen end normalt.

Dit daglige kaloriebehov udregnes på baggrund af BMI, og en normalvægtig voksen med et gennemsnitligt aktivitetsniveau skal indtage svarende til 30 kalorier per kilo kropsvægt. Hvis dit BMI ligger over 30, bør du dog nøjes med at gange med 25.

Lad os som eksempel tage en gennemsnitlig dansk kvinde, der måler 170 cm og vejer 68 kg. Hendes kaloriebehov vil ligge på 2040 kcal, og mens hun fuldammer, skal hun gerne have omkring de 2440 kcal om dagen.

Kan man spise for lidt, når man ammer?

Ja, for mange nybagte mødre kan det være svært at finde tiden og overskuddet til at lave sunde og nærende retter morgen, middag, og aften. Og du er absolut ikke alene, hvis du helt glemmer at spise. Dagene har tendens til at sluge hinanden i barselsboblen, og dit fokus vil typisk være på barnets mæthed fremfor din egen.

Det er ikke unormalt, men du skal være opmærksom på, at det kan gå hen og blive usundt i længden, hvis du ikke får nok næring. Dette gælder både i forhold til mælkeproduktionen og dit generelle velbefindende, da der kan være flere følgevirkninger ved at mangle vitaminer og mineraler.

Hvis du ikke føler du har nok tid til at spise, så prøv at spise mindre mellemmåltid i løbet af dagen, og sørg nu for at drikke en masse vand – mindst to liter om dagen.

Et godt mål er at få en sund snack, såsom en banan, efter at have fodret baby. På den måde genvinder du de kalorier, som amningen forbrænder. Du kan sammenligne det med at spise en müslibar på vej hjem fra træningscenteret. Efter høj kalorieforbrænding er der et kaloriebehov, der skal opfyldes.

Jeg ammer men taber mig ikke

Det er absolut ikke alle ammende mødre, der oplever at kiloene bare rasler af, så snart mælken er løbet til og amningen etableres. Nogle oplever nul effekt, mens andre endda oplever at tage på i ammeperioden. Det vil hovedsageligt skyldes dårlig søvn, øget sult, og genetik har i øvrigt også meget at skulle have sagt. Nogle mennesker har ganske enkelt nemmere ved at tabe sig end andre.

LÆS OGSÅ: Hvilke vitaminer skal jeg tage når jeg ammer?

Når man er i søvnunderskud og går rundt i en slags jetlag-tåge grundet de hyppige opvågninger med baby, så reagerer kroppen bl.a. ved at kræve mere føde. Der går rod i hormonbalancen. Når man er træt og i underskud på alle leder og kanter vil det være oplagt at ty til sukkerholdige fødevarer og fastfood for at få hurtig energi. Og ja, så er det selvfølgelig svært at tabe sig.

Prøv at lade være med at være for hård ved dig selv, hvis du ikke oplever et hurtigt vægttab. Det er helt almindeligt og forventeligt, at man ikke får en six pack på nul komma fem efter en fødsel. Der er ingen deadline for, hvornår babykiloene skal forsvinde, og det gør måske heller ikke noget, at et par af dem bliver siddende.

Må jeg gå på kur, mens jeg ammer?

Nybagte mødre frarådes at gå på streng diæt, da slankekur og amning generelt er en dårlig kombination. Et hurtigt vægttab kan have negativ indflydelse på både mælkens mængde og kvalitet, og hardcore fedtforbrændede træning er heller ikke anbefalelsesværdigt, da der udskilles affaldsstoffer ved forbrænding, som i for store mængder ikke er godt for mælken.

Der er intet i vejen for at forsøge at tabe sig efter fødsel ved at spise mere sundt og varieret, men hold dig fra aggressiv kaloriebegrænsning og lyn-kure såsom smoothie-kuren. Du skal ikke gå rundt og være sulten, mens du ammer.

Vægttab efter graviditet skal ske med respekt for den store prøvelse, din krop har været igennem. Barselslivet er ikke altid en dans på roser, og der er simpelthen ikke nogen grund til at gøre tingene sværere, end de behøver at være. Derfor anbefales det at vente med det ambitiøse vægttab til du mentalt er landet i morrollen, og nattesøvn og rutiner er blevet lidt mere stabile.

Nanna fra momkind ammer sin datter Lilli (2016)

Hvis du gerne vil tabe dig efter fødslen

Kort sagt taber man sig ved at omlægge sine kostvaner, således at man spiser sig mæt uden at få for mange kalorier. Det gælder uanset om vi har at gøre med vægttab efter graviditet, eller du bare generelt ønsker at tabe dig. Vælg fuldkorn, spis masser af frugt og grøntsager, og sluk tørsten med vand.

Begræns kalorier fra tilsat sukker og mættet fedt såsom sodavand, slik, stegt mad, ost, sødmælk og fedholdigt kød. Desuden er det en god ide at undgå alkohol, hvis man vil tabe sig, da der er overraskende mange kalorier i øl, vin osv. Dette gælder selvfølgelig især, nu hvor vi taler amning, da modermælken opnår samme promille som dit blod.

LÆS OGSÅ: Fysioterapeutens tips – Om oxytocin og træning efter kejsersnit

Udover at følge et anbefalet kalorieindtag, kan man naturligvis tabe sig ved at dyrke kalorieforbrænding med træning. Der findes utallige fitnesshold tilpasset nybagte mødre, hvor du så at sige med baby som håndvægt kan få pulsen op for at smide de ekstra kilo fra graviditeten.

Hvis du er glad for at træne, er såkaldt mommy fitness en knaldgod ide, fordi det kan være rart at være på hold med andre mødre. Desuden er det jo rart at kunne have den lille med, hvilket kan være lidt svært i den almindelige del af træningscenteret.

Kilder: La Leche LeagueAustralian Breastfeeding Association, NHS England

Læs også

Guide: 5 gode råd til at vælge amme bh

Hvor længe bør jeg amme?

De 6 vigtigste typer ammetilbehør

Langtidsamning – fordomme og fordele