Hårtab efter fødslen: 7 gode råd til dig der er træt af dit ammehår

Er du også gået fra fyldige, glansfulde lokker til en tyndere hårpragt og en lidt ufrivillig pandehårssituation? Du er langt fra alene. Læs mere om hårtab efter graviditet og fødsel i artiklen her, hvor vi har samlet en række gode råd til dig.

hårtab efter fødsel og graviditet kvinde der har hænderne i håret

Sidst opdateret d.

Hårtab efter fødsel er helt normalt – og skyldes, at din krop går fra graviditetens østrogen-fest til en mere afdæmpet hverdagsrytme. Under graviditeten producerer din krop masser af østrogen, som får håret til at vokse hurtigere og blive siddende længere i hårsækkene. Men efter fødslen falder østrogenniveauet brat, og så ryger alt det hår, der har hængt ud lidt længere, end det plejer.

Det kan føles frustrerende (og lidt som om, du taber håret over det hele), men bare rolig – det er trods alt midlertidigt! Og der er heldigvis også ting, du kan gøre for at pleje både hår og hovedbund, mens kroppen finder tilbage til sig selv.

Hårtab efter fødslen

Der sker virkelig mange spændende ting med håret, når du er gravid. De hormonelle forandringer kan give dig tykkere, mørkere hår, det kan også gøre det mere kruset eller endda trylle lidt krøl frem, du aldrig har haft før. Det er ret fascinerende – og helt forskelligt fra mor til mor, hvordan hormonerne påvirker håret.

Så hvis du pludselig står med et hår, der føles som en helt ny version af sig selv, kan du takke (eller skyde skylden på) graviditetshormonerne for den makeover!

Dog er det de fleste nybagte mødre, der oplever hårtab i en eller anden grad efter fødslen. For nogle er det en smule ekstra fældning, mens andre føler, de kan hive hele totter ud af hovedbunden. Det kan være ret overvældende – og ærligt talt lidt af en selvtillidsdæmper.

Men her er det vigtige: Hårtab efter fødsel er helt normalt, og det varer heldigvis ikke evigt. Din krop er bare ved at finde tilbage i balance, og selvom det kan føles som om, det tager en evighed, så er det kun for en periode.

Hvorfor taber jeg håret?

Hårtab efter fødslen skyldes primært én ting: hormonernes store rutsjetur. Under graviditeten stiger dit østrogenniveau helt vildt, og det gør, at håret bliver i vækstfasen meget længere end normalt. Det er derfor, mange gravide oplever at få tykt, sundt og glansfuldt hår – en slags bonusgave fra kroppen.

Men efter fødslen falder østrogenniveauet brat, og det samme gør håret. Alle de hår, der ikke røg under graviditeten, begynder at falde af i løbet af de første 2-3 måneder efter fødslen, når kroppen tilpasser sig de nye hormonniveauer.

Så ja, det kan føles voldsomt at fælde så meget på én gang – men husk at det kun er midlertidigt. De fleste stopper nemlig med at fælde, og tabe håret efter 6-12 måneder.

Hårtabet efter graviditet og fødsel handler ikke altid kun om hormoner – der kan også være andre ting, der spiller ind. Stress kan også være en af de store syndere. At blive nogens mor er en kæmpe omvæltning, og det kan være overvældende at finde sin plads i sit nye liv som mama. Når kroppen er stresset, kan det påvirke håret og forstærke hårtabet.

Derudover kan en dårlig kost eller mangel på vitaminer og mineraler også bidrage. Mange mødre glemmer sig selv i den første tid med en nyfødt – og det er helt forståeligt! At blive mor er som sagt en vild oplevelse, og det kan være svært at tænke på andet end babyens behov.

Men husk, at du og dine behov også betyder noget. Din krop har lige skabt og født et menneske, og den fortjener kærlighed, omsorg og en lille smule tålmodighed – så skal det hele nok gå.

hårtab efter fødsel træt mor står foroverbøjet og hælder kaffe op i termokop fra momkind

Hårtab og amning - hvad skal man tro på?

Du har sikkert hørt udtrykket ammehår og måske endda teorien om, at baby suger al din energi og dine vitaminer ud, og at det skulle være årsagen til hårtabet. Men her er sandheden: Hårtab efter fødslen har intet med amning at gøre. Det kunne lige så godt hedde flaskehår, for det rammer mødre, der giver flaske, lige så meget som dem, der ammer.

Årsagen er nemlig ikke måden du fodrer din baby, men nærmere dine hormoner. Når østrogenniveauet falder efter fødslen, slipper kroppen alt det hår, der har siddet lidt for længe fast under graviditeten. Så uanset om din baby får bryst eller flaske, er der en god chance for, at du vil opleve ændringer i din hårvækst. 

Taber man håret af at amme?

Som sagt bliver udtrykket ammehår ofte brugt om de vilde hårforandringer og det der lidt… ufrivillige mini-pandehår, som mange mødre oplever efter fødslen. Men lad os slå fast: Det har faktisk ikke noget med amning at gøre. Hårtab og de små flyvske hår skyldes hormonernes op- og nedture efter graviditeten – ikke hvordan du vælger at fodre din baby.

Så hvis amningen fungerer for dig, er der ingen grund til at stoppe af frygt for at miste dit hår. Hårtab rammer nemlig lige så ofte mødre, der giver flaske. Det er en helt naturlig del af kroppens proces efter graviditeten, og selvom det kan føles frustrerende, vil dit hår finde vejen tilbage til dig med tiden.

Indtil da? Prøv at omfavne de høje tindinger og det funky amme-pandehår – det er trods alt et ret godt bevis på, at din krop har lavet noget ret fantastisk.

Hvornår holder jeg op med at fælde?

Lad os være ærlige – når hårtabet først begynder, vil man bare gerne have, at det stopper lige nu. Men hvornår kan du egentlig forvente, at det er ovre? For de fleste varer fældeperioden mellem 2-6 måneder, og som regel er det helt slut inden for et år.

Der er dog en lille, sjælden gruppe, der oplever permanent hårtab efter fødslen. Hvis det sker, kræver det professionel behandling, men heldigvis er det noget, der rammer de færreste.

Imens kroppen arbejder på at genfinde sin hormonbalance, kan du også gøre lidt selv for at hjælpe processen på vej. Små ændringer i kost, vitaminer og pleje kan give dig de bedste forudsætninger for, at håret vender stærkt tilbage.

Hjælper det at tage vitaminer mod hårtab?

Hårtabet efter fødslen kan være svært at styre helt, men vitaminer og kosttilskud kan hjælpe med at mindske hårtab og forkorte perioden, hvor du fælder mest. Selvom det ikke stopper hårtabet fuldstændigt (tak for den hormoner), kan det give dit hår de bedste forudsætninger for at komme sig hurtigt og blive stærkt og sundt igen inden længe.

Her er nogle vitaminer, der er særligt gode for håret:

  • Biotin (B7): En nøgleingrediens for en sund hårcyklus. Biotin hjælper håret med at vokse og skaber de næringsmæssige rammer for stærkere og sundere hår.
  • B-vitaminer (B6 og B12): Disse vitaminer støtter blodcirkulationen til hovedbunden, så dine hårsække får ilt og næring.
  • A-vitamin: Hjælper din krop med at producere sebum – den naturlige olie, der fugter hårsækkene og holder dem sunde.
  • C-vitamin: En stærk antioxidant, der understøtter produktionen af røde blodceller og kollagen, som begge er vigtige for stærkt hår.
  • D-vitamin: Kan hjælpe med at skabe balance i hårets vækstcyklus og støtte sund hårvækst.

Der findes kosttilskud, der kombinerer alle disse vitaminer, og de kan være en nem måde at give dit hår et boost. En undersøgelse lavet af organisationen Dovepress i 2018 viste faktisk, at langt over halvdelen af testpersonerne oplevede mindre hårtab og bedre hårkvalitet efter at have brugt hårvitaminer.

Så ja, hår-vitaminer kan gøre en forskel – måske ikke som en magisk løsning, men som en god støtte til at hjælpe dit hår på vej tilbage. Og indtil det sker? Husk, at det her kun er midlertidigt – og at du og din krop er ret så fantastiske alligevel.

Er der andet jeg kan gøre for at undgå hårtab efter graviditet og fødsel?

Den dårlige nyhed er, at du nok ikke slipper helt for hårtab – det er bare en del af kroppens hormonelle rutsjebane efter fødslen. Men der er heldigvis ting, du kan gøre for at mindske mængden af hår, der ryger, og måske endda forkorte perioden hvor du fælder mere end en golden retriever. Og hey, det skader da i hvert fald ikke at prøve lidt forskelligt!

Små justeringer som at spise mere næringsrig mad, vaske håret mindre ofte og være ekstra skånsom med hårbørsten kan gøre en forskel. Det samme gælder, hvis du skruer lidt ned for styling med varme og hårde opsætninger.

Men lad os bryde det ned i nogle konkrete og brugbare råd, så du kan passe lidt ekstra godt på dine lokker i denne overgangsfase.

7 gode råd til dig der er træt af dit ammehår

Hårtabet efter fødslen kan føles som en uundgåelig del af hele baby-pakken, men der er heldigvis masser af små ting, du kan gøre for at passe ekstra godt på lokkerne – både før og efter fødslen. Her er vores bedste råd til at tage kærligt hånd om din manke:

1. Spis dig til stærkere hår

En næringsrig kost kan hjælpe dit hår med at holde sig sundt (og forhåbentlig blive siddende lidt længere). Gå efter fødevarer med masser af zink, som søde kartofler, æg og østers eller biotin rige nødder, der er som superfood for dit hår.

2. Pas på dig selv og skru ned for stress

Når du giver din krop ro, hjælper det også dit hår. Prøv meditation, yoga eller bare et langt, varmt bad med en god hårkur i. Alt, der giver dig en følelse af lidt ekstra selvforkælelse, er et win for både dig og din hårpragt.

3. Giv din hovedbund lidt kærlighed

En hovedbundsmassage kan gøre underværker. Det sætter gang i blodcirkulationen og stimulerer hårsækkene. Hvis du vil tage det skridtet videre, så tilsæt gerne et par dråber æterisk olie som rosmarin eller lavendel, vær dog opmærksom på at det skal blandes op med en basisolie, fx jojoba. Det kan hjælpe med at fremme hårvæksten – og det dufter skønt!

4. Hold igen med hårvasken

Selvom gylp og fedtede babyfingre hurtigt ender i håret, er det en god idé at vaske det så lidt som muligt – gerne kun 1-2 gange om ugen. For meget vask kan nemlig slide på håret og fjerne de naturlige olier, der nærer hårsækkene.

5. Drop varmen og de stramme styles

Vi ved det – du vil gerne se lidt mere ud som dig selv igen. Men prøv at undgå varmeværktøjer og stramme frisurer, der slider på håret og trækker i de allerede pressede hårsække. Gå i stedet efter en blid løsning, som løse fletninger eller en heatless curler, du kan sove med.

6. Tag vitaminer og kosttilskud

Hår elsker vitaminer som Biotin samt A-, B-, C- og D-vitaminer. Overvej et kosttilskud, der samler dem alle – og måske også lidt zink – for at give håret de bedste forudsætninger for at komme sig.

7. Overvej en ny frisure

Måske er det tid til forandring? En tur til frisøren kan gøre underværker for både hår og humør. En ny klipning kan give tyndt hår lidt ekstra fylde – og vigtigst af alt, få dig til at føle dig smuk og godt tilpas.

Læs også

Vægttab efter fødsel: Hvor hurtigt taber man sig?

Hvor længe bør jeg amme?

Rectus diastase – fysioterapeutens guide til delte mavemuskler efter fødslen

Hvornår bliver maven normal efter fødsel?