Chokolade og amning: Må jeg spise chokolade når jeg ammer?

Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted, team momkind

Hvis du ammer eller planlægger at gøre det, har du med al sandsynlighed oplevet at få diverse (gode/dårlige) råd om, hvad du skal spise, og hvad du absolut ikke må spise, hvis du vil undgå at give baby ondt i maven. 

Chokolade er en af de fødevarer, der ofte fremhæves som noget man skal undgå, hvis man ammer. Men vil det sige, at amning og chokolade er no-go? I forvejen er der så meget man må give afkald på som gravid og ammende, så det kan lyde lidt hård også at skulle sige farvel til Marabou, Snickers, Toblerone og alle de andre gamle venner.

Må man spise chokolade, når man ammer?

Bare rolig, du behøver ikke lægge chokolade på hylden, bare fordi du ammer. Der findes nemlig ikke forskning, der tyder på, at chokolade og amning i sig selv er et dårligt match. Så længe du ellers spiser varieret, kan du med ro i maven spise den chokolade, du har lyst til.  

Kan chokolade give baby ondt i maven?

Der er intet der tyder på, din baby skulle få ondt i maven, hvis du nyder en moderat mængde chokolade. Når vi gerne vil undgå, at baby får luft i maven af den mad vi spiser, handler det nemlig ikke så meget om fødevarerne i sig selv, men i højere grad om mængder. 

LÆS OGSÅ: Lange bryster, nisseøl og amme-the – Vi tester 7 myter om amning

Hvis du spiser så meget chokolade, at du selv får ondt i maven, er det måske en god ide at holde lidt igen, eller i hvert fald holde øje med om din baby reagerer med tegn på ondt i maven. Det samme gælder fødevarer som jordbær, som også – uden belæg – bliver anklaget for at være skadende for de ammende babyer.

Ændrer min mælk smag, når jeg spiser chokolade?

Kroppen er fantastisk på den måde, at den sørger for at modermælkens sammensætning af næringsstoffer altid er tilpasset lige netop dit barns behov. Selvom det er vigtigt, at du spiser varieret og næringsrigt, når du ammer, vil din mælk ikke ændre smag efter specifikke fødevarer, du indtager.  

Der kan dog være tale om, at nogle duftstoffer fra den mad vi spiser, bliver udskilt i modermælken, hvilket er med til at give baby et tidligt kendskab til forskellige smagsindtryk. Det er kun positivt og en af grundene til, at man med fordel kan spise varieret og krydret mad som ammende.

Hvilke fødevarer går i modermælken?

Som gravid er der en række anbefalinger til, hvilke specifikke fødevarer, du bør holde dig fra eller begrænse indtaget af. Som ammende derimod er der ikke nogen fødevarer, som det anbefales at afholde sig helt fra, så længe du ellers spiser sundt og varieret samt drikker godt med vand.

LÆS OGSÅ: Hvilke vitaminer skal jeg tage når jeg ammer?

Dog er der nogle typer mad og drikke, som ifølge Sundhedsstyrelsen ikke bør indtages i store mængder.

  • Kaffe eller andre koffeinholdige drikke under amningen bør begrænses til 300 mg koffein om dagen, hvilket svarer til ca. tre kopper kaffe. Dette gælder også for kaffedrikkeri i graviditeten
  • Begræns indtaget af fisk med højt kviksølvindhold som f.eks. tun, helleflynder og sværdfisk. Du kan sagtens spise en dåse tun en gang imellem uden problemer. 
  • Undgå så vidt muligt at drikke alkohol, mens du ammer eller vent alternativt 3-4 timer efter den sidst indtagne genstand inden næste amning.

Flere af anbefalingerne beror på et forsigtighedsprincip, fordi man fra Sundhedsstyrelsens side ikke kender til de præcise grænser for, hvornår f.eks. alkohol i modermælken er skadeligt for det ammende barn.

Hvad angår medicin og amning er det typisk også på baggrund af et forsigtighedsprincip, når der på emballagen står “ikke anbefalet til gravide”. Du bør derfor altid spørge egen læge til råds i den forbindelse.   

Helt overordnet er rådet altså, at man som ammende spiser efter princippet “alt med måde”. Du kan altså roligt spise chokolade, når du har brug for at forsøde barselstilværelsen lidt.

Læs også

9 råd til at øge mælkeproduktionen

Taber man sig af at amme?

Hvor længe kan modermælk holde sig?

Ammevejlederens 5 gode råd til amning