Appetitspring: 9 gode råd når baby vil ammes hele tiden

Udgivet | Senest opdateret | Af Kicki Boss, team momkind

Fra det ene øjeblik til det andet, vil baby ammes hele tiden og virker både umættelig og måske også lidt febrilsk. Muligvis flankeres det hele af, at baby samtidig skriger af brystet, når du lægger barnet til. Hvad hulen foregår der?!

Det lyder som om, det, du oplever, er et appetitspring. De kaldes også ammespring, og før du går en tur ud ad bekymringstangenten, skal du vide, at de er ganske almindelige, oftest passerer af sig selv indenfor et par dage og er helt ufarlige, hvis ikke andre advarselslamper blinker samtidig.

Men hvad er et appetitspring egentligt, hvor længe varer de, og hvordan håndterer man bedst, når baby vil ammes hele tiden? Dét har vi taget en snak med IBCLC-ammevejleder, Caroline Kragh Hurup om fra Ammevejledning.dk.

Hvad er appetitspring?

Appetitspring er en pludselig forandring i, hvordan og hvor ofte baby vil til brystet. Det kan være fra den ene time til den anden, at barnet pludselig vil ammes meget, meget hyppigt.  Appetitspring varer oftest 1-4 dage og går over af sig selv igen, når babys behov bliver mødt.

– Appetitspring viser sig oftest ved, at baby pludselig vil ammes markant mere, og vi har en noget mere hyppig amning, end vi er vant til. Det, man oplever, er, at baby kommunikerer noget til os og beder om mere. Det kan være mere mad, og at baby derfor arbejder på at få produktionen op, siger Caroline Kragh Hurup.

Men det kan også være andre behov baby beder om at få dækket.

Årsager til appetitspring

Årsagen til appetitspring er typisk, at baby har brug for mere mælk, og derfor arbejder på at øge mors mælkeproduktion. Men den bagvedliggende grund kan også være, at der sker meget i barnets ydre eller indre verden, og det har brug for ekstra tæthed med mor.

– Ofte er det mekanismen efterspørgsel og udbud, vi ser, når der er appetitspring, men det kan selvfølgelig også være et udtryk for at baby har brug for mere ro, tryghed og nærvær, fordi der sker meget i barnets udvikling lige nu, siger Caroline Kragh Hurup.

Når baby pludselig virker sulten hele tiden, kan det altså både være fordi baby ér mere sulten, men også at der bare er et øget behov for komme i sikker havn hos mor. Uanset hvad, er det bedste, man kan gøre at følge baby og tage sig tid og ro til give barnet lige præcis det, det beder om, forklarer hun.

Læs også: ”Det kan godt være en god mor ikke sidder i brysterne, men jeg følte mig alligevel som verdens dårligste mor”

Læs også: Hvor lang tid tager en amning

Andre årsager til ændring i ammemønster og -frekvens

Vær opmærksom på, hvis der er andre forandringer imens, baby vil markant mere til brystet. Sover baby fx samtidig dårligere, har færre våde bleer eller virker utilpas på anden vis, skal man selvfølgelig altid kontakte sundhedsplejerske eller læge, råder ammevejlederen.

Hvis ikke der er anden grund til bekymring, bør amningen vende mere tilbage til normalen efter 2-4 dage. Finder amningen ikke et mere normalt leje herefter, kan det være andet, der alligevel er på spil:

  • At mor eller baby er sløj eller syg.
  • Baby har svamp i munden.
  • Brystbetændelse eller tilstoppede mælkegange hos mor.
  • Mælken smager anderledes pga. ændring i fx kost eller hormonel forandring med cyklus.
  • Mor lugter anderledes, fx pga. ny duft, creme eller anden kost.
  • Tandfrembrud hos baby.

Tegn på appetitspring

Barnet virker mere uroligt og sulten, og det kan føles som om baby vil ammes konstant lige pludselig. Appetitspring kan også komme til udtryk ved, at barnet skriger af brystet simpelthen fordi, det skælder ud på det og vil have mere eller hurtigere mad, end der kommer lige nu.

– Det er en måde baby fortæller, ”hey – jeg er utilfreds med noget her”. Det kan være, mælken kommer for langsomt, jeg er meget sulten, hvor er maden, eller det kan være i den modsatte ende – jeg vil ikke have mad lige nu. Når sidstnævnte kan også vare nogle dage, er det dét, man kalder ammestrejke, forklarer Caroline Kragh Hurup.

Ammespring kan nemlig være begge veje, men oftest, når vi taler appetitspring, så er det en øget appetit og ammefrekvens, vi har med at gøre.

Har jeg mælk nok?

Når baby vil spise hele tiden og virker meget mere sulten, kan det nemt så bekymring om, om man nu også har nok mælk. Men her skal man huske, at en øget efterspørgsel alene, ikke er et tegn på, der er noget i vejen med hverken mælkeproduktion eller amningen.

Måske tænker du: Åh åh, er det noget i vejen med min produktion? Producerer jeg for lidt mælk? Er der noget galt med mit barn? Men det er faktisk snarere det modsatte, ifølge ammevejlederen:

– Det er helt naturligt at komme til at tænke sådan, men det er også et sundhedstegn og et tegn på at baby og mor spiller godt sammen, når denne her ”dialog” kommer. Det er naturen og det fantastiske samspil mellem mor og barn i aktion, siger hun.

Faktisk ved barnet nærmest altid intuitivt, hvad barnet det har brug for, og derfor handler det i de fleste tilfælde om at følge barnet og imødekomme det.

Læs også: Amning af nyfødt: Hvor ofte og hvor længe skal baby spise?

Hvornår er baby i appetitspring?

Appetitspring er helt almindelige, og de fleste kommer til at opleve dem i løbet af ammeperioden. De kan tit hænge sammen med babys øvrige udvikling. Det vil sige, at nogen oplever, at appetitspring kan følges med det, man kalder udviklingsspring eller tigerspring.

–  Jeg har ikke belæg for at sige, at appetitspring sker på bestemte tidspunkter, for det kan variere fra barn til barn, hvordan de falder, og hvor meget familien mærker til dem. Men de følger tit barnets øvrige udvikling, og jeg kan sige, at de fleste oplever dem en eller flere gange i løbet den tid, de ammer, siger Caroline Kragh Hurup.

Der findes flere udlægninger af hvor gamle babyer er, når de gennemgår ‘tigerspring’, men reelt kan det være meget individuelt hvad man oplever som forælder.

– Når de sker, så er det oftest babys måde at øge mælkeproduktionen på, så den stemmer overens med barnets behov, siger hun.

Gælder det en nyfødt, der vil ammes tiden, er det både fordi, mængden af råmælk er begrænset, og at babys mavesæk er meget lille, men også fordi barnet arbejder på at få mælken til at løbe til og produktionen til matche babys behov. Nyfødte vil altså af naturlige årsager ammes ofte.

Sådan håndterer du et appetitspring

Når man står midt i et appetitspring, føles det som om, baby spiser hele tiden og er umættelig. Og det kan være både krævende og hårdt. Det bedste, du kan gøre, er at følge barnet. Amme alt det, baby vil, og du kan, vær tæt og sørg for ro.

– Hvis man ellers har en velfungerende amning, er rådet klart: am løs. Men mærk også efter med dig selv og din egen krop og temperament, at du rent faktisk kan være i det, siger Caroline Kragh Hurup.

Aflys aftaler, smid planerne ud ad vinduet og tag nogle dage til bare at være hjemme med ro på og amme alt det, baby vil, råder hun.

– Forsøg også at holde stressniveauet på et minimum. Kan det hjælpe at snakke med sundhedsplejersken for dig undervejs, så gør det. Jo mindre stressfuldt, man kan gøre det, jo hurtigere og nemmere, vil amningen genfinde et roligt leje, siger hun.

Derudover kan det for nogen minimere stress og dårlig samvittighed, hvis en partner eller en anden god hjælper, kan assistere med praktiske ting, som indkøb, madlavning, vasketøj eller andet, der presser mor. De kan også hjælpe med at tage baby lidt mellem de mange amninger, hvis mor trænger til det.

– Prøv at huske på, at appetitspring gerne er korte og intense. Amningen finder relativt hurtigt et leje igen. Rigtig ofte vil en dag i sengen, hud mod hud og fri mælkebar være supergodt givet ud. Ofte er det også nok til, at billedet har vendt tilbage til mere normalt leje 1-2 dage efter, siger ammevejlederen.

Appetitspring varer typisk 1-4 dage. Er billedet ikke vendt fjerde dag, er det en god idé at tale med sundhedsplejersken og sikre sig, der ikke er andet på spil.

9 gode råd når du oplever appetitspring

  1. Følg barnet og am alt det, baby beder om.
  2. Du behøver ikke tilbyde brystet oftere, end baby selv melder sig.
  3. Aflys planerne og riv nogle dage ud til amning og nærvær. Intet andet.
  4. Dyrk alt den hud mod hud, I kan.
  5. En dag i sengen hud mod hud og fri mælkebar kan gøre en kæmpe forskel.
  6. Bed om hjælp, så det bliver mindst muligt stressfuldt for dig som mor.
  7. Forsøg at fokusere på din baby og drop den dårlige samvittighed over andet. Du gør nok!
  8. Sørg for at rigelig væske, god næring og masser af hvile.
  9. Undgå at giv sut i stedet for amning – babys suttebehov ved appetitspring har et formål.

Læs også

6 gode råd til for hurtigt nedløb

Amning: Hvor ofte skal baby ammes?

6 gode råd: Baby vrider sig under amning

Hvornår løber mælken til?