5 gode råd: Sådan holder du baby vågen ved amning
Udgivet | Senest opdateret | Af Kicki Boss, team momkind
Døser junior hen ved brystet midt i maden igen og igen? Det er sådan set helt normalt. Det er et dejligt og søvndyssende sted for en baby at ligge dér i mælkebaren helt tæt på mor. Men har du en fornemmelse af, at din baby med fordel kunne få lidt mere, eller falder junior konsekvent i søvn ved brystet efter kort tid eller meget ofte, kan der være god grund til at forsøge at få baby til at holde sig vågen og spisende – bare lidt længere.
Før vi dykker ned i tips til, hvordan du kan holde baby vågen ved amning, så lad os lige se på, hvordan det er med, når baby falder i søvn ved brystet. Hvornår er det helt okay, at baby tager en skraber i buffeten, og hvornår er det, man måske skal være lidt ekstra opmærksom og måske rådføre sig med fagperson?
Det og meget mere, har vi snakket med Maj Aaberg om. Hun er sygeplejerske, sundhedsplejerske, ammevejleder og kvinden bag Ammebasen.
Hvorfor falder baby i søvn under amning?
Der kan være flere grunde til, at baby falder i søvn ved brystet. Barnet kan søge tryghed mere end et måltid, og modermælk og nærheden er beroligende. Men det kan også være, at barnet får for lidt næring og er sløvt, eller det kan være, at sutteteknikken trætter barnet hurtigt.
– Man skal vide, at alle babyer ofte falder i søvn ved brystet. Det er i sig selv helt normalt. Babyer sover meget, især når de er helt små og nye. Mors bryst er et dejligt sted at være, når man er baby, siger Maj Aaberg.
Men barnet skal også gerne have noget at spise, når det kommer til brystet. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, hvor ofte og hvor hurtigt den lille dratter omkuld.
– Der, hvor man skal være på vagt, er, hvis barnet virker sløvt, ændrer adfærd og pludselig er døsigt og slapt, men plejer at være meget mere vågent og opmærksomt, eller hvis barnet ved de fleste amninger falder i søvn efter 1-3 minutter.
Jo yngre barnet er, jo hurtigere skal man reagere, hvis man er bekymret eller fornemmer barnets adfærd og ammemønster ændret sig.
Læs også: Sutteteknik hos nyfødt: Sådan sikrer du at baby sutter korrekt
Her skal du reagere, når baby falder i søvn ved amning
Ifølge Maj Aaberg bør der ringe en alarmklokke, når:
- Barnet er sløvt. Baby sover markant mere end ellers, er døsigt og slapt.
- Baby falder i søvn ved brystet hver gang eller meget ofte.
- Baby falder i søvn efter bare 1-3 minutters amning hver gang eller meget ofte.
- Babys ammemønster, vågenhed og opmærksomhed ændrer sig markant fra den ene dag til den anden. Især hvis barnet er nyfødt.
- Alle babys måltider er korte og under 6 minutter.
Det er ikke sikkert, der er noget galt, men det er en rigtig god idé at få det tjekket.
– Måske er det ikke noget, barselsgangen eller børnemodtagelsen mener, der skal gøres noget ved, men det kan være et tegn på, at baby ikke får nok næring og har brug for supplering. Det kan også være et tegn på baby er skidt, og det kan være et tegn på, at sutteteknikken ikke er optimal, siger ammevejlederen.
Er det en nyfødt, skal man ikke se tiden an, men reagere med det samme og ringe til barselsgangen. Er det en større baby, er det sundhedsplejersken, man skal have fat i, og Akuttelefonen på 1813, hvis det er udenfor almindelig telefontid, råder hun.
– Men hvis baby bare falder i søvn nogle gange, og det først er efter 10 minutter eller mere, er der som udgangspunkt ingen grund til bekymring, siger hun.
Nyfødte sover op til 18 timer i døgnet, og større babyer sover også rigtig meget. Derfor er det uundgåeligt, at din baby falder i søvn ved brystet fra tid til anden.
Nyfødt falder i søvn ved amning
Er baby helt lille og ny, spekulerer du måske på, om baby får nok. Barnet sover meget, sutter ikke nødvendigvis så længe ad gangen, og din mælk er ikke løbet til endnu.
– Når vi taler om de helt små, nyfødte, så er det helt naturligt, de falder i søvn ved brystet. Dels fordi de helt har et stort søvnbehov og sover de fleste af døgnets timer, og dels fordi, det er hårdt arbejde at sutte og kalde på, at mælken skal løbe til, siger Maj Aaberg.
Til gengæld er det, den lille får, super næringsrig råmælk, forklarer hun.
– Når mælken så løber til efter 2-3 dage, oplever mange også, at baby går helt omkuld ved brystet. Det er simpelthen fordi, de får så meget, og bliver så dejligt mætte og tilfredse på rekordtid i forhold til, hvad de har kendt de første dage. De rammer det, man kalder mælkekoma, siger hun.
Det er, når baby falder i søvn veltilpas med et ordentligt brag mere eller mindre midt i maden. Måske med armene afslappet ud til siderne, og tit med mælkeskæg eller mælkerest i munden endnu.
Når mælken ér løbet til, er der et par tommelfingerregler, du kan bruge til at vurdere, om baby får nok ved brystet.
Læs også: Amning af nyfødt: Hvor ofte og hvor længe skal baby spise?
Hvor længe skal baby spise ad gangen?
En amning, der tager 10 til 15 minutter, klassificeres som et fornuftigt måltid. Nogle børn er hurtigere, og får et fuldt måltid på bare 6-8 minutter. Du skal altid se på forholdet mellem barnets trivsel og ammelængde og -hyppighed for at få det fulde billede.
– Det vil sige, at barnet melder sig til måltiderne, har det antal tisse- og afføringsbleer, det bør have i forhold til, hvor gammelt barnet er. Det vil også sige, at baby tager på, som forventeligt og overordnet virker veltilpas og har de vågenperioder, der matcher babys alder, siger Maj Aaberg.
At baby nogle gange ammer i 30 minutter, andre 15 minutter og andre igen bare 6 minutter er helt normal babyadfærd.
– For de fleste veksler det, hvor længe og hvor ofte baby spiser ad gangen. Det, vi ved, er, at de første 3-7minutter er det den tynde mælk, barnet får, og derefter følger den fede mælk. En amning, der tager 10-15 minutter, vil derfor dække baby fint ind, siger hun.
En god rettesnor er desuden, at der i gennemsnit bør der være mindst 8 amninger i døgnet, og at det ikke er de helt korte amninger på 5-6 minutter, der er flest af.
Læs også: Amning: Hvor ofte skal baby ammes?
Hvornår er amninger for korte?
Det er de, når det er dem, der er flest af, eller når baby stort set altid falder i søvn efter en amning på under 5-7 minutter. Men en veksling mellem korte, længere og helt lange amninger, er helt efter bogen.
– Nogle gange vil baby til brystet og sutter i bare 2 minutter for så at falde i søvn. Det er helt okay. Måske var barnet faktisk mæt, men trængte bare til tryghed til at falde i søvn på. Men hvis alle, eller størstedelen, af amningerne er korte, vil jeg altid råde til at få en fagperson til at se på baby og amningerne, råder hun.
Ikke fordi, der nødvendigvis er et problem, men for at sikre sig, at det ikke er sutteteknikken, der driller baby.
– Nogle børn ér bare super effektive og får et helt måltid på under 8 minutter. Men det kan også være en indikation på, at sutteteknikken ikke er optimal, og at barnet simpelthen bliver udmattet hurtigt af at sutte.
Selvom der ikke er deciderede alarmklokker, der ringer, kan der alligevel være grunde til, du spørger dig selv og internettet, hvordan man holder baby vågen under amning. Måske vil du gerne have barnet til at få bare lidt mere indenbords, så du er sikrere på, den lille får nok. Det kan også være, du gerne vil sørge for, at baby er mæt og tilfreds, så den der er bedre grobund for at søvnen bagefter bliver længere og bedre.
Sådan holder du baby vågen under amning
Hvis du gerne vil holde baby vågen lidt længere ved brystet, så kan du Maj Aabergs råd – startende med de allermest blide til dem, hvor baby med større sandsynlighed bliver hevet ud af døsen:
- Nulr baby i hænderne eller under fødderne.
Lidt berøring kan gøre, at baby sutter lidt videre, uden barnet rigtigt vågner. - Nus baby i nakken.
Det kilder en smule, baby reagerer måske ved at trække skuldrene lidt op, men også ved at genoptage måltiden ved brystet. - Tag op og bøvse
Er baby faldet i søvn, kan du også prøve at tage barnet op på din skulder og bøvse. Det kan vække baby lidt mere op, og samtidig kan barnet komme af med den luft, det har slugt indtil videre. Hvis barnet ikke vågner op og vil til brystet, ved du til gengæld, det er bøvset af. - Stimulering af nedløb med brystkompression.
Læg din frie hånd på dit øvre bryst og tryk blidt i 10 sekunder, før du lader hånden glide nedad mod brystvorten med samme blide tryk. Du skal ikke ned og skubbe til baby, eller få barnet til at slippe sit vakuum, men stoppe bevægelsen før da. Gentag nogle gange, mens du prøver at slappe godt af. Det er manuelt brystkompression, og vil starte dit nedløb. Når mælken begynder at dryppe ind i munden på baby, starter barnets synke og sutterefleks, og det vil spise lidt videre, hvis det vil have mere. - Gå på puslebordet og skift ble
- Det sidste og mest bratte forsøg på at holde baby vågen til et lidt længere måltid er, at tage barnet op og gå en tur på puslebordet og skift bleen. Det vil vække de fleste babyer.
– Er baby færdig med mælkebaren for nu, vil barnet ikke vågne specielt meget op og vil måske bare synke et par enkelte gange, for så at sove videre. Og det er okay. Så har du prøvet. Rådene til at holde baby vågen ved amning er så blide og tilforladelige, at du roligt kan prøve dem af, siger Maj Aaberg.
Er du i tvivl om, om din baby er i trivsel og får nok mad og væske, så kontakt altid barselsgangen, hvis det er en nyfødt, og sundhedsplejerske, ammevejleder eller lægen, hvis det er en større baby.
– Altid hellere ringe én gang for meget, end én gang for lidt. Det kan også give tryghed og ro, at man får en fagpersons øjne på sagen, og det er bestemt værd at tage med, siger Maj Aaberg.
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.