Mors dag kampagne: "Mor-maven"
Se vores kampagnefilm: 6 mødre fortæller om deres forhold til mor-maven
Mor-kroppen er fantastisk! Men det er ikke givet, at vi alle sammen bare elsker vores strækmærker, løse hud, ekstra ruller eller på anden vis nye udseende fra første dag. Det er ikke alle forundt at elske kroppen som den er i alle faser af livet.
Vi har talt med en række superseje og ærlige mødre om deres forhold til maven efter fødsel. Om de svære følelser og tanker, om selvkærlighed og om at acceptere det nye.
Maven efter fødsel
En graviditet og fødsel er en kæmpe omvæltning for kroppen - især maven. Gennem 9 måneder ændrer den sig markant både indeni og udenpå. Derfor er det ikke så mærkeligt, at den ikke helt ser ud som før på den anden side. Nogle ting falder gradvis på plads af sig selv efter fødslen, mens andre ting kan kræve kyndig sundhedsfaglig vejledning. Helt andre ting bliver måske aldrig som før. Og lad os lige slå fast én gang for alle, at det er helt ok!
Læs om de forandringer din mave gennemgår, og bliver klogere på, hvad der er normalt, og hvad du bør reagere på.
Læs om maven efter fødselHvad siger mødre i vores community?
Laura, mor til en dreng på 10 måneder
Før jeg fødte, var jeg nervøs for, hvordan jeg ville få det med min mave efterfølgende. Til min store overraskelse er jeg helt afslappet omkring min bløde hud og navle."
Sine, mor til en dreng på 5 år og en pige på 2,5 år
“Når jeg kigger på min mave, drømmer jeg nogen gange tilbage til, hvordan jeg så ud før børn. Men så husker jeg på, at jeg har to dejlige unger, som er skabt i denne her mave. Den er god nok!”
Astrid, mor til en dreng på 8 måneder
"Jeg tog 39 kg på i graviditeten, og min søn vejede 5370 g ved fødslen! Har tabt ca. halvdelen igen, men det svinger lidt op og ned. Nu prøver jeg at skifte fokus fra kilo til indre styrke og healing."
30%
Er utilfredse med deres krop efter graviditet og fødsel.
Kilde: momkind survey 2021, hvor 2617 kvinder har svaret.
Når vi føder ved kejsersnit
Efter en fødsel ved kejsersnit vil maven føles øm og svag, og det 12-15 cm brede operationssår kræver nænsom pleje. Som med enhver anden operation kræver helingsprocessen tålmodighed. Det kan føles enormt overvældende, når du samtidig har et lille barn på armen, og der er ikke noget at sige til, hvis du har blandede følelser omkring fødslen.
Omkring en femtedel af danske kvinder føder ved kejsersnit, heraf halvdelen akut og den anden halvdel planlagt. Du er ikke alene.
Læs mere om kejsersnitLyt til podcastepisoder om mor-kroppen
Efterfødselskroppen
Kroppen der har båret og født et menneske er fantastisk! Men den er også i forandring. I dette program taler vi om kroppen efter fødsel.
Kroppen efter kejsersnit
Et kejsersnit er et stort indgreb. I dette program taler vi om gener, symptomer og genoptræning efter kejsersnit.
FAQ
Er det normalt at have løs hud efter fødslen?
Det er helt normalt at have løs hud efter fødslen. Når maveskindet bliver strukket maksimalt ud under en graviditet, bliver fibrene overstrakt, og nogle kan blive så beskadiget, at de ikke kan trække sig sammen igen.
Til en vis grad vil huden kunne trække sig sammen igen, men din hud vil formentlig være forandret for altid. Det er dog meget individuelt, hvor meget løs hud vi får efter graviditet. Genetik
Hvordan ændrer maven sig efter graviditet og fødsel?
Din mave ændrer sig både indeni og udenpå. Din hud bliver strukket, dine organer og mavemuskler bliver forskubbet og din livmoder udvider sig og skal trække sig tilbage igen.
Livmoderen går fra at være cirka på størrelse med en knytnæve før graviditet, til at være på størrelse med en fodbold i slutningen af graviditeten. Når den trækker sig sammen, vil du opleve at få efterveer.
Dine mavemuskler bliver også forskubbet. For mange vil de trække sig sammen igen, men for omkring 30-40 % vil de stadig ikke have trukket sig sammen 6 måneder efter fødslen, og der kan her være tale om rectus diastase, som det kan være værd at konsultere en fysioterapeut for at få hjælp til.
Derudover kan du opleve at få strækmærker, pigmentforandringer og løsere hud på maven.
Hvor længe ser man gravid ud efter fødslen?
Mavens udseende efter fødslen kommer an på mange ting. Den første tid efter du har født, vil du have et stort hulrum i maven, fordi livmoderen endnu ikke har trukket sig sammen. Derfor vil du formentlig stadig have en 'baby bule' omkring 1-2 uger efter fødslen.
Når livmoderen har trukket sig sammen, kan du dog stadig godt have en større, mere rund eller anderledes formet mave, end du er vant til. Det kan for eksempel skyldes ekstra graviditetskilo, løs hud eller delte mavemuskler.
Hvis du stadig ser meget gravid ud et halvt år efter fødslen, kan det være værd at få tjekket, om du lider af rectus diastase - delte mavemuskler.
Du kan få hjælp af en fysioterapeut med speciale i kvindekroppen - en såkaldt gyn. obs. fysioterapeut - til øvelser, som kan afhjælpe eventuelle gener fra delte mavemuskler.
Hvor længe har man efterveer?
Efter fødslen skal livmoderen trække sig ned og lukke sig om sig selv. Derfor får du såkaldte efterveer.
Efterveer er som regel mest intense de første 1-2 døgn. Herefter vil mange ikke mærke noget til deres efterveer, men det betyder ikke, at livmoderen er færdig med at trække sig sammen. Den skal bruge omkring 5-6 uger, før den er på plads.
I langt de fleste tilfælde vil efterveerne være aftaget efter en uge.
Hvad kan man gøre ved strækmærker?
Strækmærker kommer når kroppen vokser hurtigere end huden kan følge med, og hudens fibre bliver overbelastede.
Undersøgelser viser, at over 80% af alle gravide oplever at få strækmærker i større eller mindre grad. Det sker af gode grunde især på det udspilede maveskind, men typisk får brysterne også et par striber i takt med, at de bliver større.
I hvor høj grad du får strækmærker afhænger af flere faktorer. Særligt genetik er afgørende for, om du får mange eller få strækmærker. De hormonelle forandringer spiller også en stor rolle i udviklingen af strækmærker, og derfor er det altså ikke muligt helt at forebygge eller undgå strækmærker, hvis du er genetisk betinget til at få dem.
Nogle ting du dog kan gøre for at forebygge strækmærker er at spise sundt og varieret og få omega-3, c-vitamin og e-vitamin. Du kan også sørge for at holde din hud fugtet med en god creme eller kropsolie - for på den måde at give din hud de bedste betingelser for ikke at overstrække.
Taber man sig af at amme?
Fra naturens side har ammende mødre ofte et forspring, hvis de ønsker at smide babyvægten, ligesom amning bevirker, at livmoderen hurtigere trækker sig sammen efter fødslen.
For den gennemsnitlige kvinde, der fuldammer sit barn, vil mælkeproduktionen forbrænde omkring 500 kalorier om dagen. Det svarer sådan cirka til en halv times løbetur eller en time på cyklen. I den første tid kan ammende mødre opleve et vægttab på 1/2-1 kg om måneden.
Det er absolut ikke alle ammende mødre, der oplever at kiloene bare rasler af, så snart mælken er løbet til og amningen etableres. Aktivitetsniveau, kostvaner og dårlig søvn har betydning, ligesom genetikken har meget at skulle have sagt. Nogle mennesker har ganske enkelt nemmere ved at tabe sig end andre.
Hvornår bliver kroppen sig selv efter en fødsel?
Du kan ikke nødvendigvis forvente, at kroppen bliver helt som før efter en graviditet og fødsel. Det er en kæmpe omvæltning for både dig og din krop at få et barn.
Derfor er det en god idé at have tålmodighed og omsorg for dig selv og din krop.
Efterfødselsblødninger kan vare op til omkring 8 uger, og på den tid vil din livmoder trække sig sammen igen. Men du kan altså ikke forvente at kunne præstere det samme fysisk eller se ud helt som før, bare fordi du har passeret lægens 8-ugers undersøgelse.
Du kan selv gøre meget i forhold til kost og motion, men faktorer som amning, søvnmangel og hormoner vil påvirke din krop.
Hormonerne vil typisk først være tilbage til deres normale leje cirka et år efter endt amning - og derfor kan du altså forvente, at de har stor indvirken på dig, din krop og dit mentale velbefindende i al den tid.
Hvornår må man begynde at træne efter fødslen?
Det er meget forskelligt, hvornår det kan lade sig gøre at komme i gang med træning efter fødsel. Det kommer både an på, om du har født vaginalt eller med kejsersnit, om du har fået større fødselsskader og dit generelle velbefindende efter fødslen.
En generel tommelfingerregel er, at du bør vente til efter 8-ugers undersøgelsen, før du går i gang med reel træning.
Du kan dog godt begynde med blid styrketræning, knibeøvelser og gåture tidligere end dette.
Hvis du har fået kejsersnit bør du være særligt opmærksom på, hvor meget du belaster mavemusklerne og hvordan. Opsøg gerne en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med at lave et træningsprogram.
kejsersnittrusse – support til ar og mave
Højtaljet og komfortabel trusse med et blødt C-satin panel™ placeret over arret.
Mulighed for afhentning hos Momkind butik
Normalt klar inden for 24 timer
kejsersnittrusse – support til ar og mave
S
Momkind butik
Gammel Kongevej 169
1850 Frederiksberg C
Danmark