Maven efter kejsersnit – her er alt, du skal vide

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

Maven er selvsagt ikke sig selv efter et kejsersnit; musklerne er mere eller mindre sat ud af spil, tarmfunktionen kan være lidt udfordret, og du har et dybt operationssår. Dertil kommer det rent æstetiske, for du har fået en ny krop: en mor-krop, der bærer et tydeligt tegn på dit livs største bedrift.

Det er en stor oplevelse at bringe et barn til verden ved kejsersnit, og du vil med al sandsynlighed være overvældet både før, under og efter. Vi har samlet de typiske spørgsmål om maven efter kejsersnit for at hjælpe dig på vej.

Hvor længe har man smerter efter kejsersnit?

I helingsprocessen handler det om at væbne sig med tålmodighed, for det skal ikke være nogen hemmelighed, at det tager længere tid at komme sig efter et kejsersnit end en vaginal fødsel. I de fleste tilfælde gælder det, at den nybagte kejserinde oplever lettere smerter i 2-3 uger efter indgrebet.

Typisk går det hårdest udover de kvinder, der næsten når at føde vaginalt, før et akut kejsersnit bliver nødvendigt. Kejsersnit smerter er imidlertid en meget individuel oplevelse, og det psykiske aspekt kan spille en enormt vigtig rolle i smerteforløbet.

Man skal heller ikke kimse af kombinationen af adrenalin og oxytocin, også kendt som “kærlighedshormonet”. For nogle nybagte mødre kan glæden over at se det lille ansigt udgøre en nærmest mirakuløs smertelindring. Dog er det ikke unormalt, at kejsersnit smerter i den første tid kommer og går med forskellig intensitet.

Efterveer og smertelindrende medicin

Udover smerterne i operationssåret kan du forvente nogen ømhed i forbindelse med de såkaldte efterveer, som opstår 1-2 dage efter fødslen. Dette sker, når livmoderen trækker sig sammen, og det gælder derfor uanset om du har født ved kejsersnit eller vaginalt.

Du kan sagtens tage smertelindrende tabletter som Panodil og Pamol, mens du ammer. Medicin der indeholder stoffet paracetamol nedsætter nemlig ikke din mælkeproduktion, og det har heldigvis ingen skadelig virkning på baby. En køle- og varmepose kan også være rar til at dulme smerterne.

Hvor længe er man indlagt efter et kejsersnit?

I de gode gamle dage lå man på fødeafdelingen over en uge efter kejsersnit. Efter et ukompliceret kejsersnit vil du som regel blive udskrevet om aftenen på 2. dagen eller på 3. dagen. Hvis du eller den lille kræver særlig behandling vil indlæggelsestiden naturligvis være længere.

Hvor længe skal jeg ligge i sengen efter et kejsersnit?

Lægerne er i dag så dygtige til at sy de forskellige lag sammen igen, at du kan komme hurtigt på benene uden bekymring for, at såret springer op. For at få gang i tarmfunktionen og cirkulationen, bliver du opmuntret til at komme ud af sengen cirka seks timer efter operationen.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd: Sådan behandler du dit kejsersnit ar

Det kan af gode grunde godt være lidt af en kamp at komme ud af sengen efter en operationen i maven. Selv med smertestillende medicin og hjælp fra personalet på barselsgangen vil det gøre ondt at rejse og sætte sig i de første dage.

Toiletbesøg efter kejsersnit

Når du kommer tilbage på højkant, fjernes det kateter, der har sørget for at tømme blæren under operationen. Jo længere tid et kateter sidder, jo større risiko for blærebetændelse, så det er kun godt at komme hurtigt af med det.

At tisse efter et kejsersnit volder sjældent problemer, men typisk går tarmen mere eller mindre i stå, når man bliver opereret i maven. Narkosemedicinen kan føre til hård mave, ligesom hormonerne påvirker tarmfunktionen.

Det kan føre til en smertefuld omgang forstoppelse, og du er forståeligt nok nervøs for at presse til på grund af syningerne. På hospitalet vil du ofte få udleveret tabletter, der kan fremskynde processen, men du kan også selv hjælpe maven på vej.

Luft i maven efter kejsersnit

Luft i maven efter et kejsersnit er helt naturligt. Dine tarme bliver, som så meget andet, påvirket af operationen, og det kan give oppustethed og nærmest kolikagtige smerter, hvis du forsøger at holde prutterne indenbords. Af samme grund er det også vigtigt, at du kommer på toilettet og har afføring.

Gode råd til toiletbesøg efter kejsersnit:

  • Drik store mængder vand
  • Spis svesker eller drik sveskejuice
  • Træk vejret dybt og langsomt
  • Gå lange ture
  • Tyg tyggegummi

Hvor meget må jeg løfte efter et kejsersnit?

Der går 4-6 uger før du kan (og bør) løfte mere end dit barns vægt, eventuelt sammen med en lift. Det kan naturligvis være svært - især hvis du er alenemor og/eller har et mindre barn i forvejen, der også gerne vil bæres.

Vær opmærksom på at bruge benene, når du løfter, og sørg så vidt muligt for at løfte tæt ind til kroppen. Prøv så vidt muligt at få hjælp til rengøring, tøjvask og indkøb i de første to uger. Giv dig selv lov til at lade hjemmet sejle og fokusér kun på det vigtigste - nemlig dig og den lille ny. Hvis du belaster kroppen for hårdt og for tidligt, vil det gøre ondt og i værste fald gå ud over helingen.

Hvordan vil min mave se ud efter et kejsersnit?

Hvordan maven tager sig ud efter et kejsersnit afhænger langt hen ad vejen af din genetik, samt hvordan din mave så ud, inden du blev gravid. For nogles vedkommende vil maven hurtigt vende tilbage til, hvordan den så ud inden graviditeten - kejsersnit eller ej.  

Er du overvægtig eller ryger vil det typisk tage længere tid for arret at hele, og overvægtige kvinder har øget risiko for at få en fold på maven - en slags hylde - henover arret.

Uanset hvad, gælder det, at arvævsbehandling med selvmassage og aktive stræk gør arret pænere og mindre generende.

Flad mave efter kejsersnit

Ligesom det er forskelligt, hvem der udvikler strækmærker (og i hvilket omfang), er det forskelligt, hvor hurtigt maven bliver flad igen. Nogle kvinder taber sig af at amme, andre har svært ved at spise sundt i en travl hverdag på barsel, og andre igen oplever store vægttab i forbindelse med en efterfødselsreaktion.

Pas på med at sammenligne dig med andre og stille for høje forventninger til dig selv. I stedet for at tænke "hvornår får jeg min krop tilbage?", bør vi efterstræbe at hvile i den nye krop - en krop, som har skabt et liv!

Stor mave efter kejsersnit

Uanset om du føder vaginalt eller ved kejsersnit, er det helt naturligt, at der går lidt tid før maven "falder ned" igen. Husk på at dine indre organer skal finde deres sædvanlige plads efter at være blevet skubbet op og ned.

Maven virker desuden udspilet, fordi musklerne har delt sig for at gøre plads til det lille menneske. Hvor hurtigt de finder tilbage på plads efter fødslen, er - som så meget andet - en individuel affære. Kejserinders mavemuskler er yderligere udsat, da de bliver skubbet til siden for at finde vej ind til livmoderen.

Delte mavemuskler (rectus diastase)

Når bindevævet strækkes tyndere og bliver svagere på grund af presset indefra, kan der opstå en varig deling af mavemusklerne. Hvis du forsigtigt trykker ned omkring navlen, kan det mærkes som en fordybning, der som regel vil være mellem to og fire fingre bred.

LÆS OGSÅ: Rectus diastase - fysioterapeutens guide til delte mavemuskler efter fødslen

Delte mavemuskler er ikke i sig selv farligt, men det kan for nogles vedkommende føre til gener i lænden og i værste fald navlebrok. Du kan med fordel styrke bindevævet gennem træning med fokus på kernemuskulaturen og de skrå mavemuskler, eventuelt med hjælp fra en personlig træner eller fysioterapeut.

Hvornår må jeg have sex efter kejsersnit?

Et andet meget populært spørgsmål fra de nybagte forældre er, hvornår man må have sex efter kejsersnit. Generelt lyder anbefalingen på to uger, men det kommer naturligvis an på, om du har oplevet komplikationer. Derudover handler det om, hvilken form for sex, vi taler om.

Glem ikke den vigtige kommunikation undervejs og husk på, at sex er meget mere end penetration. Det er en god ide at gå forsigtigt frem, når det gælder samleje efter kejsersnit. Stop ved den mindste smerte, og udskyd de akrobatiske positioner til senere i helingsprocessen.

Mentale barrierer

Det første samleje bliver en dårlig oplevelse, hvis du og din partner fremskynder det. En ting er om dit underliv rent fysisk er klar til sex efter kejsersnit - men er du? Frygten for smerte kan let blive en selvopfyldende profeti. Hvis du føler dig presset, kommer din krop nemlig helt automatisk til at spænde.  

LÆS OGSÅ: 7 spørgsmål til refleksion om sex og samliv

En anden ting er, at den nye rolle som forældre kan være en mental barriere. Hvis du ammer kan det f.eks. ske, at du ikke længere har lyst til din kærestes opmærksomhed på brysterne.

Hvornår får jeg menstruation igen efter kejsersnit?

Mens nogle kvinder får ægløsning efter en måned, kan der for andre gå 1-2 år, før de får den første menstruation efter kejsersnit. Det samme gælder i øvrigt for kvinder, der føder vaginalt. Selvom du ikke har fået menstruation igen efter dit kejsersnit, betyder det dog ikke, at du er sikret mod at blive gravid.

Amning påvirker hormonerne og kan udsætte din første menstruation, men det er en skrøne, at ammende kvinder ikke kan blive gravide. Desuden skal du huske på, at det sagtens kan lade sig gøre at blive gravid ved første ægløsning efter fødslen, og den kommer før din første blødning.

Hvornår må jeg blive gravid igen efter et kejsersnit?

Som kejserinde anbefales det at vente mindst et år, før du smider præventionen i håbet om at lave en lillebror eller lillesøster. Af hensyn til arrets heling bliver det altså frarådet at få pseudotvillinger: Søskende, der er født med mindre end 18 måneders mellemrum.

Du kan i princippet blive gravid i forbindelse med den allerførste ægløsning efter kejsersnittet, og det kan faktisk ske, uden du overhovedet når at få en første menstruation. Men en ting er hvornår du kan blive gravid igen, en anden ting er, hvornår du bør.

Stræk i arret efter kejsersnit

Hvis du er flittig til at behandle arret fra dit kejsersnit, bliver livmoderen bedre rustet til en fremtidig graviditet uden slemme strækgener. Hvis ikke det er tilfældet, kan du stadig få en god graviditet efter et kejsersnit. Uanset hvad vil det have en lindrende effekt at nusse og massere arret.

LÆS OGSÅ: Fysioterapeutens tips - Om oxytocin og træning efter kejsersnit

I forbindelse med en ny graviditet kan du opleve “strækgener” i form af stikkende jag i underlivet, når der bliver trukket i sammenvoksningerne efter dit kejsersnit, i takt med at barnet vokser. Heldigvis er det ikke farligt, men for nogle kvinder er det voldsomt ubehageligt.

En gang kejsersnit - altid kejsersnit?

Mange kvinder oplever uden problemer at kunne føde vaginalt efter kejsersnit. Det vil som regel også være det lægen anbefaler, medmindre særlige årsager gør, at et planlagt kejsersnit er den bedste vej.

Der er både fordele og ulemper ved at vælge et planlagt kejsersnit som andengangsfødende, og beslutningen skal derfor tages efter nøje overvejelser i samråd med din jordemoder eller læge. Uanset hvad gælder det, at du bør ringe til fødegangen tidligere, når veerne starter og/eller vandet går. Man gør sig nogle ekstra sikkerhedsforanstaltninger, når en kvinde tidligere har født ved kejsersnit.

Risiko for bristning efter kejsersnit

Føder du vaginalt efter et kejsersnit, er der en ganske lille risiko for at livmoderen brister i forbindelse med veerne, hvilket vil føre til et akut kejsersnit. Det sker i ca. 0,5% af tilfældene, men risikoen stiger, hvis der er kort tid (mindre end 18 måneder) imellem graviditeterne.

Vælger du at føde vaginalt efter tidligere kejsersnit, bliver du derfor tilbudt ekstra overvågning, og det frarådes at føde hjemme. I de sjældne tilfælde, hvor arret i kejsersnittet brister, sker det nemlig i forbindelse med selve fødslen, når de kraftige veer starter.

Læs også

”Jeg var så vred på mig selv og rasende på kejsersnittet”

5 gode råd: Sådan behandler du dit ar efter kejsersnit

”Et kejsersnit med komplikationer blev en dårlig start på mit moderskab”

20 fødendes erfaringer med kejsersnit