Hvorfor har jeg brunt udflåd?

Udgivet | Af Anne Sofie, team momkind

Brunt udflåd kan være en kilde til bekymring, men er ofte helt normalt at opleve. I denne artikel dykker vi ned i årsagerne til brunt udflåd og gør dig klogere på, hvad der er inden for normalen, og hvornår du bør kontakte lægen.

Hvorfor har jeg brunt udflåd?

Dit udflåd bliver brunt, når væske fra underlivet blandes med (gammelt) blod. Det kan forekomme i forbindelse med din menstruationscyklus, og mange oplever det særligt i starten eller slutningen af menstruationsblødningen. 

Du kan også opleve at have brunt udflåd under din graviditet, hvilket der kan være flere årsager til. Oftest er det ufarligt og skyldes små blødninger fra livmoderhalsen, som er ekstra sart under graviditeten.

Årsager til brunt udflåd

 • Menstruation – særligt i begyndelsen eller slutningen af blødningsperioden
 • Brug af hormonprævention som f.eks. minipiller eller hormonspiral
 • Implantationsblødning
 • Graviditet 
 • Spontan abort eller graviditet udenfor livmoderen
 • Barselsflåd
 • Overgangsalder
 • Kønssygdomme
 • Bakteriel vaginose
 • I meget sjældne tilfælde kan det være et symptom på kræft i underlivet

Brunligt udflåd kan skyldes mange ting og er i de fleste tilfælde helt normalt og ufarligt. Brunt udflåd kan dog også være tegn på noget mere alvorligt, som er vigtigt at få undersøgt, så derfor er det godt at være opmærksom på kroppens signaler og søge læge ved tvivl.

Brunt udflåd midt i cyklus

Nogle kvinder oplever en lille og kortvarig pletblødning, når de har ægløsning. Det kan komme til udtryk som en svag blødning eller brunt udflåd og aftager som regel efter kort tid.

LÆS OGSÅ: Ægløsningsberegner – beregn hvornår der er størst chance for at blive gravid

Det er en god idé at snakke med din læge, hvis du har større mængder af brunt udflåd midt i cyklus uden forklaring. Det er højst sandsynligt ufarligt, men det er vigtigt at få udelukket behandlingskrævende tilstande. Læg mærke til om det brunlige udflåd er ledsaget af smerter eller generelt ubehag.

Brunt udflåd før menstruation

Brunt udflåd før menstruation skyldes som regel at menstruationen er ved at starte, men at “flowet” ikke er så kraftigt endnu. Blodets farve bliver mørkere, jo længere tid der går fra det forlader livmoderen, til at det kommer ud gennem skeden.

Et godt tip er at tage menstruationstrusser på, når din menstruation nærmer sig. Så kan du fortsætte hverdagen med ro i sindet, uden at spekulere på brunt udflåd, eller om du pludselig bløder igennem.  

Brunt udflåd i stedet for menstruation

Hvis du bløder meget lidt i forbindelse med din menstruation, kan blødningen i nogle tilfælde opleves mere som mørkebrunt udflåd end en egentlig menstruationsblødning. Der kan også være tale om en implantationsblødning, som kan være et af de tidlige tegn på graviditet.

Hvad er normalt udflåd?

Normalt udflåd er oftest klart eller mælkehvidt og har en mild lugt eller ingen lugt overhovedet. Mængden og udseendet af udflåd kan variere betydeligt gennem menstruationscyklussen. Omkring ægløsningstidspunktet kan udflåddet f.eks. blive mere gennemsigtigt og strække sig, hvilket indikerer en højere frugtbarhed. 

Er det normalt at have brunt udflåd?

Ja, i langt de fleste tilfælde er det helt normalt at have brunt udflåd. Du vil typisk opleve det i forbindelse med din menstruation eller som et tidligt tegn på graviditet. Hvis du er i tvivl, om det du oplever er normalt, bør du altid tage en snak med din læge.

LÆS OGSÅ: Uregelmæssig menstruation: Få svar på dine spørgsmål her

Hvad er udflåd?

Udflåd er væske fra skeden, som holder skeden ren og fugtig og beskytter underlivet mod infektioner og ubehag. Ændringer i lugt, konsistens eller farve på udflåd kan være normale, men kan også indikere sundhedsproblemer, der kræver opmærksomhed.

Sådan bør dit udflåd se ud

Udflåd kan variere i farve fra klart til mælkehvidt, og det kan blive mere gulligt, når det udsættes for luft. Omkring ægløsning, vil dit udflåd blive mere gennemsigtigt og får konsistens som æggehvide, der kan strækkes mellem fingrene. Op til menstruationen kan du opleve mørkt udflåd, som langsomt går over i en reel menstruationsblødning.

Kontakt din læge hvis

 • Du oplever blødninger uden for menstruationen eller har blod i udflåd
 • Du har ildelugtende udflåd
 • Du har udflåd som er ledsaget af svie eller kløe – det kan f.eks. være svamp
 • Du er generet af store mængder udflåd, som gør det nødvendigt at bruge bind
 • Du har mistanke om, at du kan være smittet med en kønssygdom

Læs også

5 gode råd når du bløder efter fødslen

Hvornår må jeg bruge tampon efter fødslen?

5 grunde til at bruge skylleflaske efter fødslen

Hvornår får jeg menstruation igen efter fødslen?