Hvornår må jeg bruge tampon efter fødslen?
Udgivet | Senest opdateret | Af Kicki Boss, team momkind
Var du glad for at bruge tamponer ved menstruation, før du blev gravid, så tænker du måske på, hvornår det er ok at bruge dem igen. Er det allerede lige efter fødslen, eller hvordan er det lige, det er?
Vi har taget speciallæge Priya Chauhan på råd. Hun er gynækolog og obstetriker ved klinikken Gynækologisk Klinik Rungsted, Gynaekolog.dk.
Må jeg bruge tampon lige efter fødslen?
Nej, du bør ikke bruge tampon efter fødslen af dit barn. Det kan faktisk være decideret farligt at bruge tampon, før du er ordentligt helet efter fødslen. Det forhøjer nemlig risikoen for infektion, som i værste fald kan blive dødens farlig.
– Det er vigtigt, at alt, der skal ud efter fødslen, får lov til at komme ud, og man skal give kroppen tid til at hele. Her er det bestemt ikke smart at bruge et indvortes remedie til at opsamle blodet, siger Priya Chauhan.
Den blødning, du har efter fødslen, er ikke menstruation, men en efterfødselsblødning. Det er også det, man kalder for barselsflåd. Mens blødningen er kraftigst kan du bruge efterfødselsbind, som har en høj sugeevne. Når blødningen aftager, kan du gå over til almindelige bind eller menstruationstrusser.
Kan jeg bruge tampon til barselsflåd?
Tampon er ikke egnet efterfødselsblødning. Den blødning, du oplever, stammer fra såret, moderkagen efterlod i livmoderen, efter den slap, da du havde født. Indtil livmoderen har trukket sig sammen sig, og dine eventuelle sår, rifter og syninger er helet, bør du holde dig fra at bruge tampon.
– En tampon kan både føles ubekvem, fordi man selvfølgelig er øm efter en fødsel, men det handler også om, at der er åbent til livmoder og et underliv, der ikke er helet endnu. Det kan simpelthen være livsfarligt at bruge tampon, før man er hele, fordi man øger risikoen for, der opstår infektion, som kan føre til septisk chok, forklarer Priya Chauhan.
Ønsker du at bruge tamponer efter, du har født, gør du altså klogt i at vente, til din barselsflåd er stoppet, og du er helet. Og hvornår ved man så, at man er det, tænker du måske. Hvornår har livmoderen det okay, og hvornår er skeden normal efter fødsel? Det findes der ikke ét svar på, men din læge kan vurdere det hele, når du er til dit efterfødsels-tjek.
Er det godt at bruge tampon?
Svaret på det spørgsmål afhænger mest af dig, dit underliv og dine præferencer. Men det er ikke den form for menstruationsopsamler, gynækologen typisk anbefaler.
– Vi gynækologer er generelt ikke så glade for tamponer, fordi der er højere risiko for infektion og at skabe ubalance i skeden ved at bruge dem. Det er faktisk ikke så få kvinder, der glemmer, at de har en tampon siddende, eller oplever at en del af tamponen ikke kommer med ud og derfor giver gener, siger hun.
Derudover kan selve opsamlingen af blod, der sidder i tamponen, give irritation og ubalance, fordi blodet kan få pH-værdien til at stige i skeden.
– Blod er basisk, hvor vaginas naturlige pH-værdi er sur, og det kan give ubalance, der viser sig som svie, kløe og nogle gange en fiskeagtig lugt.
Mange kvinder tror, det er svamp, tamponen fremkalder, men det er oftest bakteriel vaginose, der opstår, følge gynækologen.
Hvornår må jeg begynde at bruge tampon igen, efter jeg har født?
Du bør tidligst bruge tampon efter din 8-ugers undersøgelse ved lægen. Dit underliv skal have lov til at hele, din livmoder skal have tid til at trække sig sammen, og du skal have en oplevelse af, at vagina føles okay og ikke er øm, før tampon er en god idé.
– Det kan også være rart at vente til senere end til ved 8-ugers undersøgelsen. Det tager tid at komme sig ovenpå en fødsel, både mentalt og fysiologisk, Priya Chauhan.
Det er i høj grad en smagssag, hvad man kan lide at bruge tampon, når man har menstruation, og det er ikke sikkert, det er de samme remedier, der føles rigtige for dig efter, du har født.
– Der er fordele og ulemper ved de fleste ting. En tampon kan genere indvendigt for nogen og øger som sagt risikoen for ubalance og infektion, for andre fungerer det. Andre kan bedre lide bind, og andre igen oplever at huden bliver irriteret af at bruge bind.
Der er selvfølgelig også andre modeller at bruge under menstruation – dem vender vi tilbage til.
Oplever du at have nogle gener i eller omkring underlivet eller mistanke om, der er noget, der ikke er som det skal være ’down under’, så kan det være både rart og trygt at have været forbi lægen eller en gynækolog. Det kan være, du har en fornemmelse af, at du har en udposning i skeden efter fødsel, eller føler mere tyngdefornemmelse i underlivet. Lægen eller gynækologen kan tjekke om alt er i orden, før man bruger noget, der skal sidde indvendigt, såsom en tampon.
Jeg er nervøs for at bruge tampon efter fødsel
Hvis du har det sådan, at du ikke har lyst til at bruge tampon efter fødslen, så lad være. Tampon er heldigvis langt fra det eneste, du kan bruge, når du menstruerer.
Vil du egentligt gerne vil bruge tampon igen, men er ængstelig ved at indføre den og/eller trække den ud igen, så tag dig god tid og mærk stille og roligt efter, om det føles okay. Det er helt normalt at have det lidt anderledes med, hvad der føles komfortabelt ’down under’ efter den store, og for nogle overvældende, oplevelse det er at have båret og født et barn.
– Man skal helt sikkert være klar til det både mentalt og fysisk, før man gør noget som helst ved sit underliv, efter man har født. Og så skal man vide, at det ikke skal føles ubehageligt hverken at indføre eller tage tamponen ud, siger Priya Chauhan.
Hvis det gør ondt at bruge tampon efter fødslen
Det betyder selvfølgelig også, at det ikke må gøre ondt, når du bruger tampon efter fødslen.
– Det kan være flere grunde til, det kan gøre ondt at bruge tampon efter, man har født. Hvis det er kort tid efter, kan det gøre ondt, fordi man stadig har sår, men længe efter kan man også sagtens være mere følsom, for det er en stor opgave at føde et barn, siger Priya Chauhan og tilføjer:
– Hvis det gør ondt, så siger kroppen fra. Respektér din krop. Det er okay, at det ikke føles rigtigt.
Læs også: Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten
Godt at vide om menstruation efter fødslen
Menstruation efter fødsel er lidt som en hemmelig gæst, man ved er på vej, men man ikke aner, hvornår kommer efter baby har meldt din ankomst.
Menstruation efter graviditet er en spøjs ting at vente på. Måske synes du, det har været en skøn pause, der gerne må fortsætte en rum tid endnu, eller måske glæder du dig til at se den igen, fordi du ved, I gerne vil i gang med projekt endnu en baby snart.
Læs også: Prævention efter fødsel: Hvad skal jeg vælge
Nogen får menstruation så tidligt som 4 uger efter fødslen, og for andre går der raskt væk 18 måneder. Begge dele er helt normalt, og det er alt derimellem selvfølgelig også.
Især amning og de hormoner, der udskilles under amning, kan have betydning for, hvor længe der går, før du får menstruation igen. Du kan dog også opleve at få din menstruation igen forholdsvis tidligt, selvom du ammer.
Rettesnoren er, at der ikke rigtigt er nogen rettesnor og at normalen er bred. Du skal dog huske, at du kan blive gravid, før du får din første menstruation, og derfor gør du også klogt i at huske prævention.
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.