Smerter i forbindelse med endometriose
Selvom kraftige menstruationssmerter er et af de mest karakteristiske symptomer på endometriose, er det ikke alle med sygdommen der oplever at have smerter. Måske er man ikke engang klar over, at man har endometriose, eller også opdager man det først sent pga. andre symptomer.
Hos de fleste med endometriose, vil smerterne dog fylde en del i hverdagen, og for nogle bliver det så slemt, at de må søge medicinsk behandling for smerterne, fordi varmepuder og almindelig håndkøbsmedicin ikke længere er nok til at holde dem smertedækket.
LÆS OGSÅ: Godt at vide: Amning og medicin
Endometriose er en kronisk sygdom, og for nogle betyder det tilbagevendende smerter i forbindelse med hver menstruation, mens det for andre betyder mere eller mindre konstante smerter i underlivet. Jo længere tid man har haft sygdommen, jo mere konstante synes smerterne ofte at være.
Hvilken behandling findes der mod endometriose?
Det skønnes at omkring 10% af kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose, mens ca. 5% har endometriose i behandlingskrævende grad. Der findes ikke nogen kur mod endometriose, men der findes forskellige behandlingsformer der kan lindre symptomerne eller hjælpe med at opnå en ønsket graviditet.
Behandling for endometriose kan se ud på mange måder, og ofte vil der være tale om en individuel vurdering af, hvilken behandlingsform der bedst vil gavne den enkelte. Hvis du døjer med smerter og ikke ønsker at blive gravid, vil din læge formentlig foreslå dig at prøve hormonelle præventionsformer som p-piller eller hormonspiral.
Grunden til at p-piller ofte anvendes til at behandle endometriose er, at de går ind og påvirker den naturlige produktion af kvindelige kønshormoner. Ved at tage p-piller uafbrudt uden at holde pauser, vil du undgå den månedlige blødning, som forårsager irritation af bughulen og giver smerter.
Der findes også en behandling med såkaldte GnRH-agonister, som er en behandlingsform der går ind og stopper æggestokkenes produktion af kønshormoner og på sigt fremkalder en medicinsk overgangsalder.
GnRH-antagonister stopper dermed de smertefulde blødninger, men til gengæld er der også en række bivirkninger, som man er nødt til at tage højde for – især på sigt. En særlig problematik er, at knoglemassen kan blive påvirket af den manglende østrogenpåvirkning, hvilket kan føre til knogleskørhed (osteoporose).
Hvis du derimod ønsker at blive gravid, vil ovenstående behandlingsmetoder ikke have nogen effekt, tværtimod. Afhængig af graden på din endometriose, kan en kikkertoperation blive nødvendig, hvis problemerne med at undfange skyldes en cyste, aflukning af æggelederne eller arvæv og sammenvoksninger i bughulen.
Det kan også være, at der er behov for yderligere hjælp til at opnå den ønskede graviditet i form af fertilitetsbehandling.