1. Få overblik over dine bekymringer
Hvis du vil have en bid af den ”stoiske ro”, så skriv dine bekymringer ned, og del dem op i ”ting jeg godt kan gøre noget ved” og ”ting jeg ikke kan gøre noget ved”. De ting, du ikke kan gøre noget ved, bliver ikke mindre forfærdelige af at komme på en liste, men det gør de heller ikke ved, at du bekymrer dig om dem. Du kan altså spare dig for en masse bekymringer, ved at prøve på at acceptere dem som livsvilkår lige nu.
Corona er - det kan du ikke gøre noget ved, andet end at tage dine forholdsregler, blive hjemme og være taknemmelig for, at vi rent faktisk er i gang med at stoppe smittekæden. Men hvad så med de ting du godt kan gøre noget ved?
2. Sæt tid af til bekymring og til at løse dine problemer
Noget der hjælper på bekymringerne, er at gøre noget ved dem. Altså løse de problemer, du godt kan gøre noget ved. Men du kan ikke problemløse, mens du ammer, leger med børnene, laver aftensmad etc. Så giv dig selv fri fra bekymringerne her, og sæt i stedet decideret tid af til at løse dine problemer på et andet tidspunkt.
På samme måde er det en god ide at sætte tid af til decideret ”bekymring”, hvor du kan komme ud med det til din partner, en god ven eller i en dagbog. Husk dig selv på, at bekymringer i sig selv ikke er farlige. Men er du bekymret 24/7, kan du blive decideret syg af bekymring, deprimeret og fraværende. At du drypvis fortæller om bekymringerne til din partner foran børnene, løser ingen problemer og spreder blot utryg stemning. Og det kan ingen holde til i længden.
LÆS OGSÅ: Jordemoderens 4 gode råd til dig, der er nervøs for at føde
Hvis du fx er bekymret for, om et familiemedlem får corona, fordi denne er i en sårbar målgruppe, så tænk over, om du kan gøre noget for at hjælpe. Kan du ringe og fortælle personen, at du er bekymret, og fx tilbyde at hjælpe med at købe ind for personen, og derved nedsætte smitterisikoen? Alt tæller.
Når du har gjort, alt hvad du kan, så kan du ikke gøre mere. Og så er situationen blevet til et af de vilkår, du må acceptere. Så er det eneste du kan gøre, at huske på det du og andre gør, og håbe at personen undgår smitte.
Men hvordan lader man så være med at bekymre sig i al tiden uden for den afsatte ”bekymringstid”?