Graviditetscravings kan komme i mange afskygninger, og nogle er mere hensigtsmæssige end andre. For desværre forholder det sig sådan, at den lille spire kan tage skade af visse madvarer, ligesom du skal lægge alkohol og/eller cigaretter på hylden.
I denne omgang skal det handle om ost!
Må gravide spise ost?
Det korte svar er JA! Som gravid må du spise langt de fleste typer ost, og hvis den har været en gang i ovnen – eller på anden måde er blevet tilberedt med varme, så gælder det faktisk, at du som gravid kan spise alle oste.
Graviditet og råmælksost
Det eneste du skal være opmærksom på, når det kommer til graviditet og ost er, om der er tale om en råmælksost. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide undgår bløde råmælksoste, fordi de typisk laves på ikke-pasteuriseret mælk. Det betyder at råmælksoste ofte vil have en højere koncentration af bakterien listeria.
En fast råmælksost er dog helt okay at spise som gravid, for i faste oste som f.eks. Grana Padano og Gruyére kan listeria-bakterien ikke vokse. Det gælder derimod for de bløde råmælksoste, at bakterievæksten stiger med tiden, også selvom den er i køleskabet.
Hvad er råmælksost?
Råmælksost er ost lavet på frisk, ikke-pasteuriseret mælk. Det har altså ikke en dyt at gøre med den råmælk vi snakker om i forbindelse med amning. I amme-teknisk forstand er råmælk et andet ord for colostrum, som er den allerførste ultra-næringsfulde mælk, baby får fra mors bryst lige efter fødslen.
Hvorfor må gravide ikke spise upasteuriseret ost?
Der kan findes listeria i mange fødevarer, og det påvirker os sjældent, fordi et velfungerende immunforsvar fint bekæmper bakterien. Under en graviditet bliver immunforsvaret dog svækket, og det øger risikoen for at blive syg med listeria-infektion, som i værste fald kan føre til fosterskader, spontan abort eller for tidlig fødsel.
Det er ikke kun gravide, der bør holde sig fra de bløde lækkerier. Ældre mennesker, alkoholikere, kræftpatienter og mennesker med sukkersyge er også i særlig risiko for at blive syge med listeria-infektion, hvis de spiser upasteuriserede oste.
LÆS OGSÅ: Må man drikke kaffe når man er gravid?
I sjældne tilfælde kan der faktisk også findes listeria i bløde oste lavet på pasteuriseret mælk, og det vil typisk være fordi, produktet er blevet fejlhåndteret på et tidspunkt i produktionsprocessen.
Hvilke oste er upasteuriserede?
Der findes både bløde og hårde upasteuriserede oste, men det er kun de bløde råmælksoste, der kan risikere at skade dit ufødte barn. Her er tale om friskoste, der hverken lagres eller presses, kitoste (f.eks. Taleggio og Munster), feta samt skimmel- og dessertoste såsom camembert, comté, brie og gorgonzola.
En god nyhed til gravide osteelskere i Danmark er, at lovgivningen på fødevareområdet dikterer, at alle bløde og halvfaste oste skal laves på pasteuriseret mælk. Hvis du får stor trang til en gederulle som gravid, går det derfor fint an, hvis den er danskproduceret, men du bør undgå bløde råmælksoste, der er importerede fra udlandet f.eks. Frankrig.
En prof oste-kender vil med al sandsynlighed godt kunne smage forskel. For en ostespecialist vil der ikke herske nogen tvivl om, at Gryere, Comté, Camembert osv. smager bedst og har mest dybde i de upasteuriserede versioner. For os almindelig dødelige, vil der dog ikke være den store forskel.