Må gravide spise ost?

Udgivet | Senest opdateret | Af team momkind

Graviditetscravings kan komme i mange afskygninger, og nogle er mere hensigtsmæssige end andre. For desværre forholder det sig sådan, at den lille spire kan tage skade af visse madvarer, ligesom du skal lægge alkohol og/eller cigaretter på hylden.

I denne omgang skal det handle om ost!

Må gravide spise ost?

Det korte svar er JA! Som gravid må du spise langt de fleste typer ost, og hvis den har været en gang i ovnen – eller på anden måde er blevet tilberedt med varme, så gælder det faktisk, at du som gravid kan spise alle oste.

Graviditet og råmælksost

Det eneste du skal være opmærksom på, når det kommer til graviditet og ost er, om der er tale om en råmælksost. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide undgår bløde råmælksoste, fordi de typisk laves på ikke-pasteuriseret mælk. Det betyder at råmælksoste ofte vil have en højere koncentration af bakterien listeria.

En fast råmælksost er dog helt okay at spise som gravid, for i faste oste som f.eks. Grana Padano og Gruyére kan listeria-bakterien ikke vokse. Det gælder derimod for de bløde råmælksoste, at bakterievæksten stiger med tiden, også selvom den er i køleskabet.

Hvad er råmælksost?

Råmælksost er ost lavet på frisk, ikke-pasteuriseret mælk. Det har altså ikke en dyt at gøre med den råmælk vi snakker om i forbindelse med amning. I amme-teknisk forstand er råmælk et andet ord for colostrum, som er den allerførste ultra-næringsfulde mælk, baby får fra mors bryst lige efter fødslen.

Hvorfor må gravide ikke spise upasteuriseret ost?

Der kan findes listeria i mange fødevarer, og det påvirker os sjældent, fordi et velfungerende immunforsvar fint bekæmper bakterien. Under en graviditet bliver immunforsvaret dog svækket, og det øger risikoen for at blive syg med listeria-infektion, som i værste fald kan føre til fosterskader, spontan abort eller for tidlig fødsel.

Det er ikke kun gravide, der bør holde sig fra de bløde lækkerier. Ældre mennesker, alkoholikere, kræftpatienter og mennesker med sukkersyge er også i særlig risiko for at blive syge med listeria-infektion, hvis de spiser upasteuriserede oste.

LÆS OGSÅ: Må man drikke kaffe når man er gravid? 

I sjældne tilfælde kan der faktisk også findes listeria i bløde oste lavet på pasteuriseret mælk, og det vil typisk være fordi, produktet er blevet fejlhåndteret på et tidspunkt i produktionsprocessen.

Hvilke oste er upasteuriserede?

Der findes både bløde og hårde upasteuriserede oste, men det er kun de bløde råmælksoste, der kan risikere at skade dit ufødte barn. Her er tale om friskoste, der hverken lagres eller presses, kitoste (f.eks. Taleggio og Munster), feta samt skimmel- og dessertoste såsom camembert, comté, brie og gorgonzola.

En god nyhed til gravide osteelskere i Danmark er, at lovgivningen på fødevareområdet dikterer, at alle bløde og halvfaste oste skal laves på pasteuriseret mælk. Hvis du får stor trang til en gederulle som gravid, går det derfor fint an, hvis den er danskproduceret, men du bør undgå bløde råmælksoste, der er importerede fra udlandet f.eks. Frankrig.

En prof oste-kender vil med al sandsynlighed godt kunne smage forskel. For en ostespecialist vil der ikke herske nogen tvivl om, at Gryere, Comté, Camembert osv. smager bedst og har mest dybde i de upasteuriserede versioner. For os almindelig dødelige, vil der dog ikke være den store forskel.

Hvad er listeria?

Listeria-monocytogenes er en ganske udbredt bakterie, der stammer fra jorden. Den findes i bittesmå koncentrationer blandt rigtig mange fødevarer og kan også komme i mælk via malkning. Hos de fleste voksne vil infektion med listeria give milde influenzalignende symptomer, men bakterien kan være farlig for ufødte babyer.

Hvad er risikoen for at få listeria som gravid?

I et land som Danmark med gode ernæringsmærkninger og høje krav til fødevaresundhed er risikoen for at få listeria lav, og det gælder uanset om du er gravid eller ej. Statens Seruminstitut havde i 2020 kun registreret 43 tilfælde på landsplan, og det er overvejende gamle mennesker, der bliver alvorligt syge.

7 gode råd til at undgå listeria

  • Undgå mælke- og osteprodukter lavet på upasteuriseret mælk
  • Sørg for at køleskabet altid er indstillet til 5°
  • Vær ekstra obs. på god køkkenhygiejne
  • Spis kødpålæg, koldrøget- og gravad fisk så frisk som muligt
  • Køb ikke færdigblandet salat eller paté fra delikatesseafdelinger
  • Smid mad med overskredet holdbarhedsdato ud
  • Opvarm madretter til de er dampende varme (ca. 75°)
  • Må gravide spise brieost?

Som udgangspunkt bør du undgå brie, som – ligesom camembert – er en hvidskimmelost, der går under kategorien blød råmælksost. En danskproduceret brieost vil dog ikke gøre nogen skade på hverken dig eller baby, da danskproduceret ost som førnævnt altid laves på pasteuriseret – altså varmebehandlet – mælk.

Må gravide spise gorgonzola?

Du bør ikke spise gorgonzola som gravid, da det er en blåskimmelost, der ligesom andre ”mugoste” som f.eks. Roquefort typisk er lavet på upasteuriseret mælk. Når det så er sagt, så bør du ikke bekymre dig, hvis du får spist en lille mængde gorgonzola-dip eller Danablu i salatdressing.

Ligesom det gælder for brie, vil du godt kunne finde gorgonzola lavet på pasteuriseret mælk. Du skal bare sørge for at læse varedeklarationen grundigt. Hvis du spiser ude, er det imidlertid bedst at lade være, da du ikke kan være 100% sikker på, hvordan osten er opbevaret og håndteret.

Må gravide spise parmesan?

Hvis dine graviditetscravings omfatter italiensk mad med gavmilde mængder revet ost på toppen, kommer her en rigtig god nyhed. Der er absolut intet farligt ved at spise parmesan og andre hårde oste som gravid. Det gælder også, hvis de ikke er pasteuriserede, så du kan også trygt spise de importerede af slagsen.

De hårde ostetyper – som udover den velkendte Parmigiano-Reggiano også tæller Pecorino og Manchego – indeholder nemlig ikke lige så meget vand som bløde oste gør, og derfor kan der vokse langt færre bakterier i dem. En lillebitte mikroskopisk mængde bakterie gør ingen skade på hverken dig eller baby.

Må gravide spise mozzarella?

Mozzarella er en vældig populær ost, fordi danskernes er så glade for det italienske køkken. Du vil altid kunne spise mozzarella som gravid, hvis osten er brugt til gratinering – f.eks. på en lasagne. Generelt går frisk mozzarella også an, da langt de fleste slags mozzarellaoste i danske supermarkeder er pasteuriserede.

Må gravide spise feta?

Du må gerne spise feta som gravid, hvis den vel at mærke er pasteuriseret. For at være sikker kan du vælge et dansk alternativ, men husk, at kun grækerne må bruge navnet feta. I køledisken herhjemme vil du derfor typisk finde den friske, hvide ost i saltlage under navne som salatost eller salattern.

Må gravide spise smøreost?

Smøreost og graviditet går fint hånd i hånd, og det er heldigt, for kiks med smøreost fra Philadelphia eller Buko er blandt mange gravide kvinders go-to snack. En gammel klassiker som rejeost er også pasteuriseret, så det går også fint an, hvis du skulle få den craving under graviditeten.

Summa summarum: Du bør så vidt muligt undgå bløde oste lavet på upasteuriseret mælk, men hvid- og blåskimmeloste er helt i orden, hvis de er produceret i Danmark. Velbekomme!

Som tidligere nævnt er det kun ganske få danskere, der bliver syge med listeria-infektion, så du skal absolut ikke slå dig selv oveni hovedet, hvis du nyder en kiks med brie af og til.

Læs også

Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

De 7 bedste råd: Alt du skal vide om at flyve som gravid

Komplet pakkeliste til hospitalstasken

Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet