De 7 bedste råd: Alt du skal vide om at flyve som gravid

Udgivet | Senest opdateret | Af Team momkind

Flyvning under graviditet er et blandt maaaaange spørgsmål, som du skal forholde dig til i den søde ventetid. Måske din partner vil invitere dig på en sidste kæreste-rejse, inden hverdagen kommer til at handle om bæ og bleer? Den såkaldte babymoon er de vordende forældres pendant til honeymoon (bryllupsrejse), og det kan varmt anbefales!

Men hvordan er det lige med reglerne for gravide og flyvning? Er det farligt at flyve under graviditeten, og hvor sent må du flyve som gravid? Det kan du få svar på her, og sidst i artiklen giver vi dig et par gode råd med på (luft)vejen.

Må jeg flyve, når jeg er gravid?

Du kan fint flyve under graviditeten, hvis du har en ukompliceret graviditet og i øvrigt er ved godt helbred. Det gælder faktisk for langt størstedelen af graviditeten. Hvorvidt du har lyst til at tage på flyrejse med stor mave og eventuelle graviditetsgener - det er en anden sag.

Hvis du døjer med graviditetskvalme og opkast, hvilket for de fleste sker i første trimester, er det måske ikke superbehageligt at skulle flyve. Og når du føler dig stor og tung, så kan det at rejse i 3. trimester - hvad end det sker på land, til vands eller i luften - være trættende og ubehageligt.

Hvor længe må man flyve som gravid?

Du må som udgangspunkt gerne begive dig ud på lange transatlantiske stræk, men jo længere du når i graviditeten, jo hårdere bliver det. Desuden skal du være obs. på blodpropper, som opstår hyppigere blandt gravide. Rejser på under fire timer indebærer mindre risiko, men husk kompressionsstrømper uanset hvad.

Er det farligt at flyve som gravid?

Hvis du lytter til kroppens signaler og generelt tager fornuftige forholdsregler, er det ikke farligt at flyve som gravid. Det kan være hårdt for den gravide krop at tage lange flyveture - ja, men det er en myte, at flyvning kan føre til abort, fordi trykket i flyvemaskinen påvirker livmoderhalsen.

Hvornår må jeg ikke længere flyve som gravid?

Det enkelte flyselskab afgør, hvor længe du er velkommen ombord, så tjek reglerne grundigt inden billetten bookes! Hos SAS gælder det i skrivende stund, at du må flyve frem til graviditetsuge 36, og indtil uge 38 kan du boarde strækninger af max 4 timers varighed.

Reglerne er en smule anderledes, hvis du venter flerlinger. Scandinavian Airlines tillader f.eks. ikke gravide, der venter tvillinger eller trillinger, at flyve med, når der er otte uger eller mindre til terminsdatoen. Bestemmelserne er generelt strengere, hvis du gror mere end ét barn.

LÆS OGSÅ: Komplet pakkeliste til hospitalstasken

Når flyselskaber og udbydere af rejseforsikringer laver mere eller mindre strenge begrænsninger, hvad angår gravide og flyvning, skyldes det ikke en overhængende fare relateret til flyvning under graviditet. Nej, det er snarere et spørgsmål om at gå med livrem og seler for at undgå besværlige sager i de sjældne tilfælde, hvor der opstår problemer undervejs.

Hvornår skal jeg have en lægeerklæring?

En lægeerklæring kan først blive aktuel henimod slutspurten, men også her varierer reglerne for flyvning under graviditet fra flyselskab til flyselskab. Hvis vi igen tager SAS som eksempel, er kravet på nuværende tidspunkt, at der skal en lægeerklæring med, hvis du vil i luften mellem uge 36 og 38.

7 gode råd når du rejser som gravid

  • Hav godt styr på, hvad din rejseforsikring dækker
  • Tjek forekomsten af eksotiske sygdomme som f.eks. malaria
  • Undersøg mulighederne for lægehjælp i din destination
  • Køb et par gode støttestrømper på inden afgang
  • Undersøg flyselskabets regler for flyvning under graviditet
  • Find sæder ved gangen med ekstra benplads
  • Drik rigeligt med væske og husk snacks

Endelig skal lyde en opfordring om at lytte til din krop og respektere dens signaler. Hver graviditet er som bekendt unik, og derfor vil det også være individuelt, hvor længe du overhovedet vil have lyst til at flyve.

Mens nogle kvinder sagtens kan klare en flyvetur til Thailand i tredje trimester, vil andre have det sådan, at de ikke orker en rejse til London i uge 16. Begge dele er helt normalt.

Læs også

Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet

Sådan ser du kønnet på baby ved hjælp af nub teori

Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

10 graviditetsgener du skal kende