Må jeg male når jeg er gravid?

Udgivet | Senest opdateret | Af team momkind

Mange kommende forældre hygger sig med at gøre børneværelset klar inden den lille ny melder sin ankomst, og det er heller ikke unormalt, at man liiige får lyst til at modernisere køkkenet eller give badeværelset en make-over.

I den såkaldte redebyggerfase vil du – og eventuelt din partner – sikkert opleve en ubændig trang til at organisere og optimere, så hjemmet står knivskarpt inden termin. Det er der absolut intet galt i, men når det kommer til maling af reden, skal du tænke dig lidt om.

Må man male som gravid?

Maling ‘afgasser’ fra det øjeblik du begynder at svinge malerpenslen, og det bliver ved i mange uger – ja indimellem i månedsvis, efter du har malet. Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen fraråder, at gravide kvinder maler i hjemmet, da indånding af dampene fra maling kan føre til fosterskader eller endda aborter.

Selvom den generelle anbefaling lyder, at man helt bør undgå maling under graviditeten, så er der faktisk nogle typer maling, der går an. Af samme årsag skal professionelle malere heller ikke som udgangspunkt sygemeldes, når de bliver gravide. De vil til gengæld blive begrænset i, hvilke produkter de må håndtere.

Det er her vigtigt at understrege, at afdampning er usundt for alle mennesker, da konserveringsmidler som isothiazolinoner og stoffer som akrylater og epoxy er allergifremkaldende. Gravid eller ej skal man derfor være meget opmærksom på grundig udluftning i en længerevarende periode, ligesom det altid er en god ide at bruge en maske.

Hvilken maling må jeg bruge som gravid?

Der bliver konstant udviklet grønnere, mere allergivenlige alternativer til vores husholdningsprodukter, og det gælder også maling. Forbrugerrådet Tænk anbefaler Svanemærket maling, da miljøvenlig maling minimerer sundhedsskadelig kemi i hjemmet. Og visse typer maling er faktisk så ”rene”, at de godkendes til brug af gravide malere.

Det gælder bl.a. maling fra den norske producent Jotun, som står bag malingserien Sens, der både er Svanemærket, mærket med EU-blomsten og godkendt af Norges Astma og Allergiforbund. Sens-serien indeholder ingen opløsningsmidler, og den giver hverken skadelig afdampning eller lugtgener, der kan prikke til graviditetskvalmen. Denne type maling er derfor, ifølge Jotuns hjemmeside, tryg at bruge for dig, der er gravid eller ammer.

Blandt andre alternativer til konventionel vægmaling kan nævnes det tyske mærke AURO og den danskproducerede serie Naturmaling. Her er også tale om maling, der sparer dig og din familie for sundhedsskadelige dampe og allergifremkaldende konserveringsmidler.

LÆS OGSÅ: Må jeg bruge parfume når jeg er gravid?

Generelt gælder det, at vandbaseret maling har et så lavt indhold af opløsningsmidler, at der ikke er krav om, at det bliver klassificeret som farligt. Det samme gælder kalkmaling, som er et miljøvenligt alternativ til almindelig akryl- eller silikonemaling.

For den gennemsnitlige gør-det-selv-kvinde kan det selvfølgelig være svært at afkode, hvad der står bag på malingdåsen eller sprayflasken nede i den lokale farvehandler, og personalet vil ikke altid have opdateret viden om regler for maling og graviditet. Det er derfor sikrest at skære alle typer maling over én kam.

Hvad hvis jeg maler udendørs som gravid?

På den ene side må det siges at være mere sikkert at male udendørs som gravid, da du vil blive udsat for færre dampe i det fri. På den anden side vil de typer maling, der anvendes på facader og træværk typisk indeholde en større mængde VOC (flygtige organiske forbindelser).

Når det så er sagt, så handler det naturligvis også om hyppighed. Du vil med stor sandsynlighed ikke gøre den mindste smule skade på dit ufødte barn, hvis du maler et par vinduesrammer hist og her. Og det er altså heller ikke spor farligt at tage staffeli og akvarelfarver med ud i haven. Er du grafittikunstner er det en anden sag. Spraymaling er nemlig spækket med opløsningsmidler og andre farlige kemiske stoffer, og selvom du som gravid bruger maske, er det stadig risikabelt.

Må man male når man ammer?

Det frarådes også at undgå malerprojekter i hele amme-perioden, da giftstofferne potentielt kan passere til barnets system gennem modermælken. Desuden bør små børn absolut ikke komme i nærheden af hjem, hvor der males, da malingsdampene kan give udviklingsproblemer hos babyer og små børn, som endnu ikke har så stærke lunger.

Hvornår må man sove i et nymalet rum?

Den generelle anbefaling lyder, at man skal undgå nymalede rum og lufte godt ud i 2-3 dage, inden man flytter ind. Men det optimale ville faktisk være nærmere 28 dage, da maling typisk først har frigivet alle sine stoffer og kan siges at være 100% hærdet efter en måneds tid.

En tommelfingerregel lyder, at hvis man stadig kan lugte det, afgasser malingen stadig. Du kan dog ikke altid stole på lugtesansen, fordi nogle opløsningsmidler kan lamme den kortvarigt. Desuden er det ikke unormalt, at lugtesansen spiller dig et puds under graviditeten, ligesom dine smagsløg måske har ændret karakter.

Må jeg male med kalkmaling som gravid?

Som tidligere nævnt er kalkbaseret maling et sundere alternativ for både dig selv, din baby og miljøet, fordi du slipper for tungmetaller, opløsningsmidler og konserveringsmidler. Visse typer er faktisk helt fri for giftige tilsætningsstoffer, mikroplast og uønsket kemi. Spørg eventuelt din lokale farvehandler til råds.

Må jeg male med akrylmaling som gravid?

Du bør som udgangspunkt holde dig fra at male med akrylmaling som gravid. Akrylmaling er vandbaseret, og det gør det mindre farligt end terpentin- og oliebaseret maling, men der kan stadig være giftige opløsningsmidler i. Desuden indeholder mange slags akrylmaling konserveringsmidler som methylisothiazolinone (MI), der er meget allergifremkaldende.

Og hvad med miljøet – den jordklode, som dit barn skal vokse op på? Er akrylmaling giftig for naturen? Ja, akrylmaling er plastmaling, og det er faktisk en af de helt store klima-syndere. Det skyldes, at såkaldt mikroplast når ud til hav og vandløb gennem rensningsanlæg, når vi f.eks. skyller pensler i håndvasken efter at have malet.

Må man spartle som gravid?

Som gravid bør du også undgå at spartle vægge, fordi spartelmasse typisk vil indeholde noget plastikblødgørende middel, som falder i kategorien “hormonforstyrrende stoffer”. Du kan naturligvis bære maske og handsker for at sænke risikoen for den skadelige virkning, men igen – det er bedst at lade helt være.

Afrensning af blyholdig maling

Det blev forbudt af bruge bly i maling i 2001, da man fandt ud af det var afsindig giftigt, men du kan stadig støde på blyholdig maling ved afrensning i forbindelse med renovering. Tidligere var det nemlig populært at bruge det på bl.a. træværk og jerndele – både inde og ude.

Hvis du som gravid arbejder med malingslag af det gråhvide pigment blyhvidt eller den rødorange blymønje, der tidligere blev brugt som bundbehandling på jern, kan det være meget skadeligt for fosteret. For at være på den sikre sider bør du derfor helt undgå opgaver, der har med afrensning at gøre.

Alle former for kemi vil belaste dit system, og når du gror et lille liv, vil dette faktum naturligvis spille en vigtigere rolle. Det kan dog hurtigt blive tungt at gennemgå listen af ”Hvad må man ikke som gravid”, og i den forbindelse skal der da også lyde en opfordring til at slå koldt vand i blodet.

Maling og gravidititet er ikke den bedste kombi i verden, men sandsynligheden for at dit barn bliver syg af malerdampe er ganske lille, hvis du som privatperson maler lidt fra tid til anden med en miljøvenlig maling.

På samme måde som det gælder så mange anbefalinger i forbindelse med graviditet, er her altså tale om et forsigtighedsprincip.  gravide male? Ja. Bør de? Nej. Det er alt andet lige mere sikkert for dig og den lille spire, at du rækker malerrullen over til din bedre halvdel eller betaler professionelle til at klare malertjansen.

Læs også

Må man drikke kaffe når man er gravid?

De 7 bedste råd: Alt du skal vide om at flyve som gravid

Komplet pakkeliste til hospitalstasken

Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen