Gravid uge 25 (24+0 - 25+6)

Baby vokser hurtigt nu, og du begynder måske at mærke en mere stabil rytme i bevægelserne. Din krop føles tungere, og nye graviditetsgener kan dukke op. Læs mere her.

gravid uge 25

Sidst opdateret d.

Anne Due Barslund

Faktachekket af:

Anne Due Barslund

Jordemoder

Du er nu gravid i 25. uge

Hey mama, velkommen til uge 25! Baby er ved at blive klar til verden, for de fleste organer – undtagen lungerne – er nu så udviklede, at baby vil kunne overleve udenfor maven med hjælp. Baby vejer omkring 700 gram nu! Din krop? Den kan godt begynde at føles lidt presset, især med ligamentsmerter, som minder om sidestik. Helt normalt! Og forresten, der er nu 112 dage til termin – så spænd sikkerhedsselen, det går stærkt!

Hvad kan jeg forvente af uge 25 som gravid?

I uge 25 vil du nok mærke, at babyens bevægelser følger en mere fast rytme. Fra denne uge skal du faktisk mærke liv dagligt. Baby har nu perioder, hvor han/hun sover og er vågen, og det kan du tydeligt mærke. Det er ofte om aftenen, når du slapper af, at der er mest aktivitet – som om baby har sin egen lille fest. Din livmoder er nu vokset over navlen, hvilket kan gøre det sværere at finde en god stilling at sove i. Og ja, toiletbesøgene bliver hyppigere, da livmoderen presser på blæren. Det kan være fristende at skære ned på vandindtaget, men hold dig hydreret alligevel – din krop og baby har brug for det!

Hvad sker der med den gravide krop i uge 25?

Din krop tilpasser sig non-stop til den voksende baby. Livmoderen presser nu mere på din blære, hvilket betyder flere toiletbesøg – især om natten. Plukveer kan også begynde at dukke op. De her små sammentrækninger er livmoderens måde at forberede sig til fødslen på, men de må ikke blive smertefulde. Nu er også et godt tidspunkt at komme i gang med bækkenbundsøvelser, hvis du ikke allerede er i gang. De kan hjælpe med at forebygge inkontinens og styrke de muskler, der får en vigtig rolle efter fødslen. Tro os, du vil være glad for det senere!

Hvad sker der med baby i maven i uge 25?

Din baby er nu omkring 32 cm lang og vejer omkring 800 gram. Babys hud er stadig tynd og lidt rynket, men fedtlaget under huden er langsomt ved at vokse. Hørelsen bliver bedre og bedre – baby kan nu reagere på lyde og stemmer, så hvis du taler til maven, kan baby høre dig! Øjenvipperne er vokset ud, og fingerneglene begynder at blive længere. Babys lunger er stadig under udvikling og producerer surfactant, et vigtigt stof, der hjælper lungerne med at kunne udvide sig og fungere, når baby skal trække vejret for første gang.

Symptomer du kan opleve når du er gravid i uge 25

  • Hyppige toiletbesøg: Livmoderen presser på blæren, så der er mange ture til toilettet.
  • Plukkeveer: Små, milde sammentrækninger, der hjælper livmoderen med at gøre sig klar til fødslen.
  • Ligamentsmerter: Stikkende fornemmelser i siderne af maven, når ledbåndene strækkes.
  • Tung fornemmelse: Mavens vægt kan begynde at trække mere i ryggen, og du svajer måske mere.
  • Snorken og næseblod: Øget blodvolumen kan få næsen til at stoppe til, og du kan snorke mere end før.
  • Vand i kroppen: Dine ben og fødder kan begynde at hæve, især hvis du sidder eller står længe.

Det skal du huske i denne graviditetsuge

I uge 25 er det tid til et rutinetjek hos din læge. Og hvad kan du ellers være opmærksom på? Fokusér på bækkenbundsøvelser – de er virkelig guld værd både nu og efter fødslen. Du kan lave dem dagligt ved at spænde op, som om du stopper strålen, når du tisser, og holde spændingen i et par sekunder. Du kan også forestille dig, at du samler et blåbær forsigtigt op med numsen. Hvis du oplever færre eller anderledes bevægelser fra baby, så kontakt din jordemoder for at få tjekket, at alt er okay. Og selvom de mange toiletbesøg kan være irriterende, er det vigtigt at holde dig hydreret. 

Slutningen af 2. trimester

Nu er du snart ved at afslutte 2. trimester, og det betyder, at din krop for alvor forbereder sig på den sidste del af graviditeten. Mange oplever gener som halsbrand, problemer med at sove og hævede fødder. Baby vokser hurtigt, og det er vigtigt at holde øje med hans/hendes bevægelser hver dag. Samtidig vil du virkelig kunne mærke, at din krop bliver tungere. Hvile og små pauser i løbet af dagen bliver nu ekstra vigtige for at klare de kommende uger – så tag det roligt og lyt til, hvad din krop har brug for.

Tilbage til uge 24 Frem til uge 26

Læs også

Hvornår kan man mærke liv? 3 gode råd hvis du ikke har mærket baby i dag

”Min angst havde overbevist mig om, at min baby ville dø i maven på mig”

De 6 vigtigste typer ammetilbehør

Efterveer: Hvad er det og hvor længe bliver det ved?