Sådan føles veer – erfaringer fra 30 mødre

Udgivet | Senest opdateret | Af Camilla Garby-Dreyer, team momkind

I tiden omkring terminsdatoen kan du godt risikere at støde på en falsk alarm hist og her, hvor f.eks. presset fra en stor prut får dig til at tænke ”Har jeg veer? Er det NU?” For ja, selvfølgelig kender du veerne som tegn på fødsel, men hvordan føles veer når de starter? Og hvordan føles veer i forhold til plukveer?

Det er der ikke et simpelt svar på, for veer kan opleves enormt forskelligt fra kvinde til kvinde. For at få alle nuancerne med har vi derfor suppleret den sundhedsfaglige viden om emnet med personlige erfaringer fra momkinds Facebook-community.

Du kan finde de vilde, syrede, seje og i stor stil grafiske ve-minder fra 30 mødre nederst i artiklen.

Sådan føles veer

Den mest gængse beskrivelse af veer er en seriøst intensiveret omgang menstruationssmerter. Smerten er sjældent isoleret til livmoderen, og det er ikke unormalt at mærke stik og jag i lysken og ned i den øverste del af ballerne, ligesom størstedelen af fødende vil mærke veer i lænden.

Hvordan føles veer, afhænger i første omgang af, hvilke veer der er tale om. Du skal gerne kunne skelne mellem, om du oplever begyndende veer eller plukveer, modningsveer eller presseveer, og så er der også efterveer. Ja, det er med at holde tungen lige i munden, for begrebslisten er lang og krydret med latinske udtryk!

Udover at læse med her og spørge løs hos jordemoderen, skal der lyde en kæmpe opfordring til at deltage i fødselsforberedelseskurser, hvor du vil få afgørende indsigt i, hvordan du bedst arbejder med veerne igennem fødslens forskellige faser.

Forskel på plukveer og fødselsveer

Veer er sammentrækninger af livmoderen, der sættes i gang, når hjernen producerer oxytocin – det såkaldte “kærlighedshormon”. Mens plukveer har til formål at forberede kroppen på den store dag, er fødselsveer så at sige den ægte vare. Plukveer starter gerne omkring 25. graviditetsuge, men flergangsfødende vil typisk mærke dem tidligere og hyppigere.

LÆS OGSÅ: Alt hvad du behøver vide om plukveer

Plukveer – som også kaldes “snydeveer” eller “øveveer” – giver typisk en strammende følelse, og de gør at din mave pludselig kan mærkes helt hård. Som udgangspunkt gør de ikke ondt, og faktisk gælder det for nogen gravide, at de knap nok opdager, når plukveerne kigger forbi.

Hvad angår fødselsveer er sagen en ganske anden, og du har sikkert allerede hørt, at når veerne sætter ind, vil du ikke være et sekund i tvivl. Og ja, der er absolut en mærkbar forskel på plukveer og fødselsveer, men sanseapparat og smertetærskel er en finurlig størrelse, så der vil være individuelle forskelle, som du kan læse i de personlige beskrivelser nederest i artiklen.

Hvordan føles begyndende veer?

De begyndende veer, modningsveerne, helt tidligt i fødslen gør ikke nødvendigvis superondt. Til at starte med vil det måske snarere opleves som en ubehagelig murrende følelse på maven og i lænden eller som bølgende bevægelser nederst i livmoderen. Begyndende veer er ukoordinerede og varierer i styrke, varighed og hyppighed.

Det gælder især for førstegangsfødende, at modningsveer – også kaldet småveer og snydeveer – kan komme og gå over flere timer eller sågar døgn. Af den grund anbefales det, at du i den indledende fase af fødslen bliver derhjemme og prøver at slappe af.

Hvordan er jeg sikker på, at jeg har veer?

Som tidligere nævnt burde du ikke være i tvivl, når veerne for alvor sætter i gang. Hvis du er usikker, vil der derfor sandsynligvis være tale om tiltagende plukkeveer, og i så fald vil du nok være ganske tidligt i den latente fase. Uanset hvad, så prøv at slappe af.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødsel: 8 ting der tyder på, at du snart skal føde

Oplever du stærke og regelmæssige sammentrækninger i livmoderen sammen med smerter i maven og lænden, så er det en god ide at få ringet til din jordemoder/doula/fødeafdeling. Det samme gælder, hvis vandet går og/eller du mærker, at slimproppen har løsnet sig og ligger i din trusser som en slags blodigt udflåd.

Hvordan føles en presseve?

En presseve føles som et spontant kraftigt pres ned mod endetarmen, når du kan mærke babys hoved bevæge sig længere og længere ned mod livmoderhalsen. Mange oplever det som om de skal af med afføring, og af samme grund tilbydes der typisk et lavement (klyx), så du kan tømme tarmen inden fødslen.

Som du kan læse i beskrivelserne nederst i artiklen, kan presseveerne føles som en lettelse ovenpå lang tid med intensiverede modningsveer. For mange fødende vil en ve føles mindre smertefuldt, når målstregen er i sigte, og det er tid til at presse baby ud.

Hvor lang tid varer en ve?

En ve varer ca. 1 minut, men det kan føles som en evighed. Kroppen vil per automatik reagere ved at prøve at bekæmpe smerten, og du risikerer at bringe skuldrene helt op til ørerne, lave knytnæver og holde vejret. Fødselsforberedelse med vejrtræknings- og afspændings-øvelser kan hjælpe dig til mere konstruktivt at komme igennem veerne.

Du og en eventuel partner eller fødselshjælper kan downloade en mobil app, der registrerer veerne – søg på “contraction timer” eller “contraction tracker” i din app store. Når veerne varer 1 minut, og der er ca. 3-4 minutter mellem dem skal du kontakte fødemodtagelsen, for så er udvidelsen begyndt at tage fart, og du er trådt ind i fødslens aktive fase.

Hvad er vestorm?

Vestorm skal forstås som meget voldsomme veer, der nærmest kommer lige oven i hinanden uden pauser imellem. Det skyldes en overstimulation af livmoderen, som får fødslen til at gå utrolig hurtigt – uden at du nødvendigvis kan følge med. Vestorm kan både opstå naturligt og i forbindelse med igangsættelse af fødslen med Angusta-piller eller ve-stimulerende drop.

Det skulle været meget ubehageligt at opleve vestorm under fødslen, men som udgangspunkt er det hverken farligt for dig eller baby. I nogle tilfælde kan man behandle vestorm medicinsk med vehæmmende midler, som dem, der også anvendes ved truende for tidlig fødsel.

Hvad er efterveer?

Som det fremgår af ordet, kommer efterveerne efter du har skubbet baby og moderkage ud. Ligesom modningsveer og presseveer er der tale om sammentrækninger i livmoderen, som nu – hvor selve fødslen er overstået – har til formål at mindske blødninger og skrumpe livmoderen tilbage til dens oprindelige størrelse før graviditet.

Læs også: Efterveer: Hvad er det og hvor længe bliver det ved?

Efterveerne mærkes især i forbindelse med amningen, da der bliver udskilt oxytocin, når baby sutter på brystet. Oxytocin virker nemlig sammentrækkende på livmoderens muskulatur. Det betyder dog ikke, at muskelvævet ikke trækker sig sammen hos mødre, der giver flaske efter fødslen. Her kan det bare tage lidt ekstra tid, hvilket der ikke er noget farligt i.

Hvordan føles efterveer?

Mens nogle mærker jag i underlivet og gener à la menstruationssmerter, vil andre blot opleve en murren eller måske slet ingenting. Kvinder der tidligere har født, vil typisk være mere ramt af efterveer end førstegangsfødende, ligesom der generelt vil være stærkere efterveer på den anden side af en såkaldt lynfødsel.

Efter fødsel ved kejsersnit vil du også opleve efterveer, men det kan umiddelbart være svært at skelne mellem smerter fra efterveer og smerter fra operationssåret. Kejserinder vil desuden oftere være smertedækket med paracetemol eller ibuprofen i den første uges tid end kvinder, der føder vaginalt.

Til lindring af efterveerne og/eller smerter i arret efter kejsersnit kan det på det kraftigste anbefales at bruge momkinds køle- og varmepose på maven eller lænden.

Hvordan føles veer? Svar fra 30 mødre i momkinds Facebook-gruppe

”Som bækkenet slår kolbøtter om sig selv. Og det til sidst er vredet rundt så mange gange som en karklud, der ikke kan vrides mere! Presseveerne føltes som en mellemting mellem en orgasme og et toiletbesøg, der ikke kan styres ”

”Fantastisk følelse af at din krop ved hvad den laver ”

“Alle sagde at jeg ikke vil være i tvivl. Men det var jeg jo så åbenbart for jeg var 8 cm åben, da jeg ankom på fødegangen. Kan huske følelsen som om jeg skulle skide på en ekstrem ondskabsfuld måde”

”Det gør virkelig ondt, men man opdager jo som kvinde, at man kommer gennem det, fordi man ved hvad der venter når det hele er overstået”

”Det føltes som en lavine – kunne mærke den kom buldrende for så at skylle ind over mig og begrave mig i smerte”

Ildebrand i lænden

”Veerne føltes, for mig, som en mellemting mellem menstruationssmerter, en urinvejsinfektion og mavekneb”

”Som ildebrand i lænden. Ville hellere presse min søn ud 10 gange mere end at have de veer. Men bagefter er det jo “næsten” glemt ”

”Uhhh… men med risiko for at være irriterende: For mig var det på ingen måde smertefuldt, mere bare ubehageligt. Som noget der strammer, det er ikke rart men det gør ikke ondt. Og så byggede de sig ligesom op i intensitet og aftog igen.”

”Det føles som om livmoderen er ved at flå sig selv langsomt i stykker via muskelkramper der starter fra midt på låret og slutter oppe omkring skuldrene, med den værste smerte centreret et eller andet sted i midten.”

”Presseveerne føltes lidt som hvis man er helt oppustet og har mavekrampe, fordi man ikke kan komme af med sin luft ”

Cirkelspark i tissekonen

”Jeg synes en ve føles som at få stød direkte ind i livmoderen, som stråler ned i benene. Men sådan, krampagtigt stød”

”Det føltes som et cirkelspark i tissekonen. Ej. Det føltes som om noget skulle ud. Lidt ligesom når man skal skide, bare med heftige mavekramper”

”Først som menstruationssmerter med smerter i lænden. Så kom de kraftige veer og det var en smerte så voldsom at man kun kunne krumme sig sammen. Følte det som om jeg kom under vand, hvor jeg hverken kunne tænke, snakke eller lytte. Imellem veerne kunne man komme op og trække vejret igen. Blev ret svimmel og fik kvalme.”

”Rullende fornemmelse, som starter øverst på maven og trykker ned over helt ned i lysken ”

En form for orgasme hvor nydelse er erstattet af smerte.

”Jeg er den lidt irriterende type der ikke synes det gjorde så ondt. Mine veer startede som milde mens-smerter i lænden og blev kun lidt værre frem til pressefasen. Slemme mens-smerter og en spænding op omkring maven ”

”En form for orgasme hvor nydelse er erstattet af smerte. Voldsomt, intens, så umulig at udholde, at kroppen forsøger at adskille sind og legeme og det derved ikke længere er muligt at anvende nogle som helst kognitive funktioner, andet end den allermest primitive del af reptilhjernen. Ren overlevelse.”

”Mine veer startede meget hårdt ud og var næsten fra starten med ca. 1 minuts mellemrum. Presseveer havde jeg i lang tid uden at måtte presse og det var fandme syret.”

”Jeg blev overrasket over at det primært var min lænd der gjorde ondt. Det føltes som menstruations smerter der kom i bølger, men som var meget stærkere end noget jeg havde prøvet før. Og så blev jeg overrasket over at jeg ikke “skulle” noget, andet end at lade min krop arbejde for mig.”

Mens-smerter på steroider

”Som om en ballon puster sig op i mit bækken og trykker sig udad.”

”Det føltes også vidt forskelligt til mine to fødsler Den ene var i lænden, den anden foran. Den ene var nok kraftige stød, den anden mens-smerter på steroider”

”De bygges op til det føles som om kroppen er ved at sprænges indefra og man bliver panisk over at man ikke kan slippe væk fra smerten (vestorm)”

”Meget kraftige mens-smerter. Jeg følte at hele min livmoder snørede sig 100 gange rundt om sig selv hver gang jeg fik en ve.”

“Jeg synes, veerne mindede om omgangssyge. De var ikke, hvad jeg forbinder med smerte, men en meget intens, insisterende, voldsom følelse. Startede som rumlen i maven. Når de toppede, krøllede hele maven sig sammen, og jeg havde en følelse af at skulle være SUPERfokuseret, for at kontrollere dem (lidt à la når man forsøger at holde kvalme nede), og så fadede de ud. Mellem veerne følte jeg mig lettet, ligesom efter man har kastet op.”

”De starter enten stille ud og bliver kraftigere som fødslen skrider frem eller starter for fuld skrald med det samme. De kommer “rullende” på en måde så man kan mærke, at nu kommer der en ny – det er ikke som lyn fra en klar himmel. Det føles faktisk lidt som et kæmpe tryk/pres indefra.”

”I opstarten føles det som almindelig mens-smerter og så bygger de ligesom op i intensitet. Når de virkelig er i gang, så føles det som om at der er noget der spænder/trækker/stråler nedad og som kommer bølgende henover én.”

En slagboremaskine direkte ind i lænden

”Jeg synes det føltes som om nogle brugte en slagboremaskine direkte ind i lænden, imens en anden sparkede mig på mit kønsben.”

”Man kan mærke den er på vej. Det begynder at spænde, og blive mere og mere smertefuldt i løbet af sekunder. Så spænder det så det svier, lidt ligesom meget stærke menstruationssmerter.” 

”For mig har det føltes som virkelig voldsomme kramper i mave og underliv, hvor den eneste måde jeg kan “lindre” det på, er ved at presse alt hvad jeg kan…”

”Kraftige menstruationssmerter/kramper, hvor imellem jeg bare havde murrende ondt omkring lænd og mave… gik ind i min egen verden og tid, og imellem de værste smerter, ved udvidelsesveerne, mistede jeg tiden helt så pludselig kom presseveerne og de var helt en lettelse, for jeg vidste at nu kom sidste fase”

”Min krop gik i panik, så jeg kastede op igen og igen. Senere føltes veerne som ekstreme menstruationssmerter – som en overvældende pressende følelse i hele kroppen (især underlivet).”

Læs også

Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen

Komplet pakkeliste til hospitalstasken

Jordemoderens 4 gode råd til dig, der er nervøs for at føde

Akupunktur som smertelindring under fødslen