Hvornår får jeg menstruation igen efter fødslen?

Udgivet | Senest opdateret | Af Cécile Desaint, team momkind

Går du også og venter på at få din menstruation, nu hvor du har født? Der findes desværre ikke et entydigt svar på, hvor hurtigt den melder sin ankomst, men i denne artikel gennemgår vi nogle af de ting du kan opleve, når den vender tilbage.

Hvornår kommer den første menstruation efter fødslen?

Det er ikke til at forudse, hvornår du kan forvente at få din første menstruation efter fødslen. Nogle vil opleve at få den allerede efter fire uger, mens der for andre kan gå op til halvandet år eller længere. Alt derimellem er helt normalt.

LÆS OGSÅ: Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten

Hvis du ammer, kan hormonerne der udskilles – blandt andet prolaktin – have en indflydelse på hvor længe der går, før du igen begynder at menstruere. Det betyder, at amning i nogle tilfælde kan forskyde din menstruation, men det er ikke ens for alle.

Derfor kan du heller ikke vide dig sikker på, at du ikke kan blive gravid, mens du ammer. Myten om, at amning beskytter mod graviditet ér og forbliver en myte!

Det kan være en god idé at overveje, forholdsvis tidligt efter fødslen, hvilken præventionsform du ønsker at anvende. Før den første menstruation kommer der nemlig en ægløsning, og derfor er det vigtigt at være på forkant, hvis du gerne vil undgå at blive gravid.

Gælder det også, hvis jeg har fået kejsersnit?

Ja, der er ingen forskel på om du har født vaginalt eller ved kejsersnit, hvad angår spørgsmålet om menstruation efter fødsel. Også her gælder det, at der kan gå alt fra fire uger til halvandet år, før du igen får menstruation efter kejsersnit.

Hvordan kan jeg være sikker på, at det er min menstruation? 

Når du har født – uanset om det har været ved en vaginal fødsel eller et kejsersnit – er det normalt at bløde i op til otte uger efterfølgende. Lige efter fødslen kan blødningen minde om en kraftig menstruation, hvorefter den erstattes af barselsflåd.

I takt med at blødningen aftager, vil du opleve at dit barselsflåd skifter farve fra rød til brun/gul, fordi blodet blander sig med sekreter og udflåd fra skeden. Generelt siger man, at blødningen efter fødslen skal være aftagende. Dog kan der være små variationer fra dag til dag, særligt hvis du har anstrengt dig fysisk.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd når du bløder efter fødslen

Hvis du pludselig begynder at bløde kraftigt, mens du stadig har barselsflåd, er det vigtigt at kontakte lægen, da det i sjældne tilfælde kan være tegn på at dele af moderkagen stadig sidder fast, eller at du har fået en infektion. Dette gælder især, hvis blødningen ledsages af smerter, feber eller ubehag.

Hvis du begynder at bløde efter du er stoppet med at have barselsflåd, eller måske endda efter din 8-ugers undersøgelse, er der en god sandsynlighed for, at der er tale om den første menstruation efter fødsel. I så fald, er der ingen grund til bekymring.

Husk, at hvis du er i tvivl eller utryg, er det altid okay at ringe til sin egen læge med spørgsmål.

Hvornår bliver min menstruation regelmæssig igen?

Der er ikke noget entydigt svar på, hvornår din cyklus igen bliver regelmæssig efter fødslen. Efter et par menstruationer vil de fleste kroppe begynde at vende tilbage til deres udgangspunkt, men du kan også opleve, at din menstruation opfører sig anderledes end før du fødte.

En cyklus varer i gennemsnit 29 dage, men alt fra 24 dage til 38 dage ligger indenfor normalområdet, og det er helt normalt at din cyklus kan svinge – særligt efter du har født.

En ændret menstruation efter fødsel er ikke i sig selv alarmerende, og især ikke hvis du ammer. Amning kan nemlig påvirke hormonbalancen, og kan derfor både udskyde den første menstruation efter fødsel, men også din cyklus derefter.

Samtidig kan stress, søvnmangel og manglende indtag af mad også påvirke din cyklus og gøre din menstruation uregelmæssig. Og alle der har små børn, kan nikke genkendende til, at hverdagen kan være udfordret af lige netop disse ting.

Min menstruation er mere smertefuld efter fødslen

De første gange du får menstruation efter fødslen, kan du opleve at din blødning er kraftigere og mere smertefuld end før du fødte. Hos de fleste vil det regulere sig med tiden, men det er altså helt normalt, at den i tiden efter fødslen er mere smertefuld.

Selvom smertefuld menstruation efter fødsel hverken er unormalt eller farligt, bør du altid kontakte din egen læge, hvis du er meget generet af smerter. Lægen kan også henvise til en gynækolog, hvis smerterne fortsætter eller begrænser dig i din hverdag.

Må jeg bruge tampon ved første menstruation efter min fødsel?

Du bør undgå at bruge tampon og menstruationskop, så længe du har efterfødselsblødning. Det skal du, for at mindske risikoen for infektion. En god tommelfingerregel er at vente, indtil du har været til din 8-ugers undersøgelse hos lægen, før du igen bruger tampon efter fødsel.

Når du er sikker på, at din efterfødselsblødning er stoppet, er der intet der forhindrer dig i at bruge tampon ved din første menstruation efter fødslen. Det kan være, at din skede føles anderledes – især hvis du har født vaginalt – og det kan være, at du skal bruge en anden størrelse end du er vant til.

Mange kvinder oplever at skifte præferencer, hvad angår hygiejneprodukter. Måske du som teenager altid brugte tampon, men nu foretrækker menstruationstrusser. Ligesom det gælder for valg af præventionsmidler kan det nemlig have stor betydning, om man har født eller ej.

Ændrer min menstruation sig, når jeg har født?

Det er ikke unormalt med en kraftig blødning ved første menstruation efter fødsel. Du vil formentlig opleve, at blødningsmængden med tiden regulerer sig til et mere overkommeligt niveau. Du skal dog ikke blive bekymret, hvis du – selv når kroppen har stabiliseret sig – oplever permanente ændringer i blødningsmængde og længde.

Faktisk er det helt naturligt, at kroppen har brug for tid til at komme sig efter fødslen. Din krop har gennemgået en massiv forandring, og du står nu med ansvaret for et lille barn og dertilhørende søvnunderskud, der også kan påvirke din cyklus.

Hvis du ammer, kan det også have en indflydelse på, hvordan din menstruation opfører sig, da amning påvirker hormonbalancen. Derfor kan du ikke helt regne med, hvordan din cyklus vil ende med at være, hvis du stadig ammer.

Første menstruation efter fødsel: Kan jeg allerede blive gravid igen?

Så snart du får din første menstruation efter fødslen, kan du blive gravid igen. Faktisk kan du allerede blive gravid inden du får din første menstruation. Det kan du, fordi ægløsningen kommer før menstruationen – i gennemsnit omkring 14 dage før.

Hvad angår første ægløsning efter fødsel, er det altså vigtigt at være på forkant, hvis du ikke umiddelbart ønsker en ny graviditet. Derfor er det en god idé at overveje tidligt, hvilken prævention efter fødsel, du ønsker at bruge.

Du kan tale med din læge om hvad der giver mening, for dig og din familie.

Er det nødvendigt at bruge prævention, hvis jeg ikke har fået menstruation endnu?

Du kan blive gravid igen umiddelbart efter du har født. Og fordi du ikke ved, hvornår du får ægløsning, er det sikrest at bruge prævention efter fødsel, også selvom du ikke har fået menstruation endnu. For nogle udskydes første menstruation efter graviditet af amning, men det er langt fra sikkert.

LÆS OGSÅ: Sex efter fødsel – hvordan og hvornår?

I de første 8 uger efter fødslen, eller indtil din efterfødselsblødning er stoppet, anbefales det at bruge kondom, hvis I ønsker at have penetrationssex. Det skyldes, at der er en øget infektionsrisiko, så længe du stadig bløder.

Psst. Hvis du er nysgerrig på at høre mere om andres erfaringer med sex efter fødslen, kan du med fordel lytte til afsnittet “Sex igen efter fødsel” i vores helt egen momkind podcast.

Kan jeg få menstruation når jeg ammer?

Til spørgsmålet “hvornår får man menstruation igen efter at have født?” vil amning typisk være noget af det første, der bliver nævnt. Det skyldes hormonet prolaktin, som i nogle tilfælde kan udskyde den første menstruation efter fødslen, selvom det langt fra sker i alle tilfælde.

Amning og menstruation kan sagtens gå hånd i hånd, og du kan derfor også opleve at få din menstruation hurtigt efter fødslen, selvom du fuldammer.

Kan min baby smage på mælken, at jeg har menstruation?

Menstruation kan påvirke mælkens smag, og i nogle tilfælde kan din baby virke mere interesseret i mælken, imens du menstruerer. Du kan også opleve at din mælkeproduktion er mindre, når du har menstruation. Oftest vil din baby genoptage amningen, så snart baby har vænnet sig til den ændrede smag.

Læs også

Syning efter fødsel: Her er alt du skal vide

20 gode husmoderråd mod hæmorider

Underlivsprolaps efter fødsel: Hvad kan du gøre?

Hvornår må jeg bade efter fødslen?