Efterfødselsbind: Hvor mange, hvor længe, hvor kan de købes?

Udgivet | Senest opdateret | Af Nanna Schultz, team momkind

De er ikke for kønne, de er ikke super komfortable, men de er absolut uundværlige. Du har brug for nogle ganske særlige kæmpestore bind efter baby er kommet til verden. Vi bløder i op til 8 uger efter fødslen, med dalende intensitet vel at mærke.

Selvom efterfødselsblødning kan minde om en kraftig menstruation, er et almindeligt menstruationsbind bare slet ikke tilstrækkeligt i den første tid efter fødslen. Du har brug for bind, der er længere, bredere og tykkere. Størrelsen betyder altså noget i det her tilfælde!

Hvor længe bløder man efter fødslen?

Det er normalt at bløde med faldende intensitet i de første 6-8 uger efter fødslen, og den gælder både for vaginal fødsel og kejsersnitfødsel. Af og til kan der komme koagler (blodklumper), som kan være på størrelse med et lille hønseæg. Det kan være voldsomt at opleve, men det er altså helt normalt og ufarligt.

LÆS OGSÅ: Komplet pakkeliste til hospitalstasken

De første par dage er blodet rødt, hvilket fortæller noget om, at der stadig er en sårflade i livmoderen, der hvor moderkagen har siddet fast. Herefter vil såret langsomt hele i takt med, at livmoderen finder tilbage til sin oprindelige størrelse, og du kan forvente noget blodigt udflåd.

Brug de helt store efterfødselsbind den første uges tid, indtil dine blødninger falder til et niveau, hvor almindelige hygiejnebind eller menstruationstrusser er tilstrækkelige. Efter nogle uger kan du måske også nøjes med trusseindlæg, men vigtigt er det at holde sig fra menstruationskop og tampon efter fødslen. Det kan nemlig resultere i en infektion.

Lyt til din krops signaler og konsulter med fødeafdelingen eller egen læge, hvis du har bekymringer eller spørgsmål om din blødning eller udflåd efter fødsel.

Hvor mange efterfødselsbind skal man bruge?

De første par dage skal du regne med at skifte bind ved hvert toiletbesøg, og herefter vil det i løbet af første uge være ca. hver fjerde time. Det er dog svært at vide, hvor mange du får brug for, da graden af blødning/udflåd efter fødslen varierer en del fra kvinde til kvinde, og nogen vil kunne gå over til almindelig menstruationsbind hurtigere end andre.

Du vil få udleveret en håndfuld voksenbleer på hospitalet, ligesom du også får et gratis lager, hvis du skal føde hjemme. Her handler det bare om at tage imod alle dem, du kan få fingrene i. Det er iøvrigt smart at tage ekstra nettrusser med hjem fra fødegangen, hvis du da ikke allerede har indkøbt momkinds efterfødselstrusser, som er en del mere behagelige (og pæne). Bind til efter fødslen er nemlig alt for store til at passe ned i almindelig trusser.

Hvilke bind er bedst efter fødsel?

Bløder du meget, skal du vælge bind med høj sugeevne. Det siger sig selv, og du kender det fra menstruationen, hvor nogle dage byder på større flow end andre. Umiddelbart efter fødslen behøver du de store mor-bleer fra hospitalet, men efter et par dage vil du typisk kunne skifte til nogle lidt mindre.

LÆS OGSÅ: Tegn på fødsel: 8 ting der tyder på, at du snart skal føde

Visse hygiejnebind kan indehold parfume og blegemidler. Kig efter Svanemærket eller mærkatet "Allergy Certified", hvis du vil være sikre på, at dine bind er fri af allergifremkaldende, hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer. Det gælder for hygiejneprodukter generelt, men efter en fødsel, hvor du måske har rifter eller bristninger er det særligt vigtigt at vælge rene, skånsomme produkter.

Hvor køber man efterfødselsbind?

Du kan købe efterfødselsbind på apoteket, i Matas og så naturligvis lige her hos os. Hos momkind har vi selvfølgelig både din ryg og understel, så du kan købe både efterfødselsbind, efterfødselstrusse og menstruationstrusser hjemme fra sofaen og være godt forberedt.

Sørg også for at købe godt med almindelige bind, natbind og trusseindlæg. Det er sådan en ærgerlig ting at skulle tænke på, når man samtidig skal jonglere lortebleer og ammeopstart. Hellere for mange end for lidt. De bind du ikke får brugt kan jo altid bruges, når du igen får menstruation efter fødslen.

Læs også

5 grunde til at bruge skylleflaske efter fødslen

Sådan bruger du et isbind til at lindre dine smerter efter fødslen

Guide – Sådan laver du mellemkødsmassage

Efterveer: Hvad er det og hvor længe bliver det ved?