Efterveer: Hvad er det og hvor længe bliver det ved?

Udgivet | Senest opdateret | Af Emma Kleist, team momkind

I tiden efter fødslen kan du stifte bekendtskab med mange nye fænomener: Efterfødselsblødning, bristning og sammentrækning af livmoderen. Mange af os ved nok, at der skal veer til at føde et barn, men du får faktisk også veer på den anden side af din fødsel: Såkaldte efterveer.

Hvorfor får man dem? Det forklarer jordemoder ved Smertefri Fødsel Tilde Bøgild:

“Livmoderen er en muskel, som vokser fra at veje mellem 40-70 gram før man bliver gravid, til at veje helt op til et kilo lige før man føder. Når baby så er født, efterlader det livmoderen tom, og den må herefter trække sig sammen, så den kan komme på plads nede bag kønsbenet”.

Hvad er efterveer?

Efterveer er en smertefølelse, der kommer af en sammentrækning i livmoderen. De kommer i bølger, hvor smerten bliver gradvist mere intens, men ofte går væk efter cirka et minut. Du vil ofte få efterveer i forbindelse med en stimulering, fx. når dit barn sutter på dine brystvorter under en amning.

“Når barnet får fat på brystet, udløser morens hjerne oxytocin. Det er et hormon, som både får mælken til at løbe til brysterne og får livmoderen til at trække sig sammen,” forklarer Tilde Bøgild.

Men selvom du ikke ammer, vil du stadig kunne opleve efterveer – for livmoderen skal trække sig sammen uanset hvad.

Hvorfor får man efterveer?

Ifølge Tilde Bøgild har efterveer to funktioner: At få livmoderen til at lægge sig på plads og så stoppe blødningen fra, hvor moderkagen har siddet.

“Livmoderen skal trække sig helt ned bag kønsbenet, så det bliver en lille muskel igen,” siger hun og fortsætter:

“Indenfor det første døgn til to efter fødslen, bruger livmoderen tid på at trække sig ned og lukke sig om sig selv. En moderkage vejer ca 400-600 gram, så den fylder ret meget. Og når den har sluppet blodkarrene i livmoderen, skal såret trække sig sammen, for ellers vil det bløde rigtig meget”.

Læs også: Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten

Hvordan føles efterveer?

Mange beskriver følelsen af efterveer som et jag eller som ligesom en slags menstruationssmerter. Men de er karakteristiske ved, at de kommer i bølger, og du bør derfor ikke opleve, at de giver dig konstante smerter.

“De gør ondt. Man må gerne kalde en spade for en spade. Og jo flere børn du føder, jo kraftigere efterveer. Det er fordi livmoderen bliver større og større,” konkluderer Tilde Bøgild. Hun forklarer, at smerten kommer i bølger, erstattet af en pause, og ofte i forbindelse med, at barnet spiser.

Hun anbefaler derfor, at du, ligesom med fødselsveer, kan arbejde på at bruge din vejrtrækning til at komme igennem dem.

Gør efterveer ondt?

Mange vil opleve en eller anden form for smerte, når livmoderen trækker sig sammen. Men det er ikke alle, der kan mærke deres efterveer. Dog særligt flergangsfødende og mødre, der har født tvillinger, kan opleve kraftige efterveer.

“Det er ikke for at sige til den førstegangsfødende, som har rigtig ondt, at det ikke også gør ondt, men jo større livmoderen har været, jo kraftigere efterveer,” forklarer Tilde Bøgild.

Hvor længe har man efterveer efter fødslen?

Efterveer er som regel mest intense de første 1-2 døgn. Herefter vil mange ikke mærke noget til deres efterveer, men det betyder ikke, at livmoderen er færdig med at trække sig sammen.

“Derefter kan man godt mærke en smule. Og det betyder ikke, at livmoderen har stillet sig på plads på det tidspunkt. Den skal bruge omkring 5-6 uger, før den er på plads,” siger Tilde Bøgild.

I langt de fleste tilfælde vil efterveerne være aftaget efter en uge.

Har man også efterveer, når man har fået kejsersnit?

Uanset om du har født vaginalt eller med kejsersnit, skal din livmoder bruge tid på at trække sig sammen. Og derfor er efterveerne de samme.

“Man vil også stadig have vaginal blødning, selvom barnet ikke er blevet født den vej. Men moderkagen har stadig sluppet, og man har stadigvæk efterveer,” understreger Tilde Bøgild og bemærker:

“Det kan føles lidt uretfærdigt, når man lige har fået kejsersnit og har ondt fra arret, og så oveni det også skal håndtere smerter fra efterveer”.

Efterveer og smertestillende

Hvis du har smerter i forbindelse med dine efterveer, er Tilde Bøgilds råd klart: Tag endelig nogle panodiler.

“Det må man meget gerne! Panodil er godt at have ved hånden. Både for følelsen efter fødslen, hvor man er øm i sit bækken… Okay, man er mere end øm, man har meget ondt! Så tag endelig et par panodiler”.

Tilde Bøgild anbefaler også, at du kan bede hospitalet om nogle stærkere smertestillende, hvis dine smerter er meget slemme. Hun fraråder dog at tage ipren, da det er blodfortyndende, og derfor ikke er hensigtsmæssigt efter fødslen.

Læs også: Godt at vide: Amning og medicin

5 gode råd, hvis du har efterveer

  1. Lær smerterne at kende: Det er vigtigt at kende forskel på en naturlig smerte, og hvad du skal være på vagt overfor. Når du kan kende forskel på signalerne, kan du få en større ro omkring oplevelsen.
  2. Brug din vejrtrækning: Efterveer kommer i bølger, og du kan derfor – ligesom med veer – arbejde på at bruge din vejrtrækning til at komme igennem dem og lindre smerten. Tag nogle dybe vejrtrækninger og husk på, at det snart er overstået.
  3. Hav det rart: Du får oxytocin ved at ligge tæt med din baby, og oxytocin virker smertelindrende. Du kan også få en smertelindrende effekt ved at forkæle dig selv med for eksempel chokolade, eller noget andet du godt kan lide.
  4. Undgå frygt og bekymring: Adrenalin har den modsatte effekt af oxytocin. Så hvis du er bange eller urolig, kan du opleve at få det endnu værre i kroppen.
  5. Tag smertestillende: Panodil må fint tages efter anvisningerne på indlægssedlen, men Ipren frarådes.
Kilde: Tilde Bøgild, jordemoder hos Smertefri Fødsel.

Læs også

Hvornår bliver maven normal efter fødsel?

5 gode råd når du bløder efter fødslen

Sådan føles veer – erfaringer fra 30 mødre

Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen