Alt du skal vide om endometriose

Udgivet | Senest opdateret | Af Anne Sofie Bysted, team momkind

Menstruationssmerter er et vidt begreb, fordi de i den grad kan variere i intensitet. For nogle kvinder er smerter under menstruation ensbetydende med en let generende murren, mens andre må sygemelde sig med voldsomme og smertefulde kramper i underlivet hver måned.

Hvis du lider af voldsomme menstruationssmerter, kan det være at du er blandt til de ca. 10% af kvinder i den fødedygtige alder, der har endometriose. I denne artikel vil du blive klogere på hvad endometriose er, hvordan det kan behandles og hvordan det forholder sig med endometriose og graviditet.

Hvad er endometriose?

Endometriose er en tilstand, der er kendetegnet ved voldsomme smerter i forbindelse med menstruation, smerter ved samleje, tyngdefornemmelse og eventuelle vanskeligheder med at blive gravid. Det skyldes at væv fra livmoderslimhinden (endometrium) også har placeret sig udenfor livmoderen, hvilket skaber irritation i bughulen.

Vævet kan sidde flere steder i bughulen, f.eks. på æggestokkene, urinblæren eller tarmene, og i sjældne tilfælde kan det også sidde andre steder i kroppen. Fordi vævet påvirkes af de kvindelige kønshormoner, vil områderne – på samme måde som livmoderslimhinden – blive afstødt og bløde under menstruationen.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd når du bløder efter fødslen

Blødningen er ikke farlig i sig selv, men smerterne opstår fordi blodet skaber en irritationstilstand i bughulen. Hos nogle kvinder med endometriose bliver smerterne kroniske, hvilket vil sige, at de er til stede under hele cyklussen og ikke kun under menstruationsperioden.

Hvis du har endometriose på dine æggestokke kan der opstå cyster fyldt med blod, hvilket kaldes chokoladecyster. En chokoladecyste har fået sit lidt spøjse navn, fordi den er fyldt med gammelt, tyktflydende og brunligt blod. Det kan være generende at være plaget af chokoladecyster fordi de kan give følelsen af, at noget “fylder” i underlivet.

Hvem får endometriose?

Endometriose ses typisk hos kvinder i den fødedygtige alder, fordi livmoderslimhinden påvirkes af de kvindelige kønshormoner i forbindelse med menstruationscyklussen. Nogle opdager sygdommen fordi de er meget påvirkede af smerter under deres menstruation, mens andre bliver diagnosticeret fordi de har svært ved at blive gravide.

Det kvindelige kønshormon østrogen skal være til stede for at endometriose kan opstå, og derfor ses sygdommen ofte først hos unge kvinder efter puberteten, ligesom at symptomerne med al sandsynlighed forsvinder efter overgangsalderen.

Hvorfor får man endometriose?

Der findes forskellige teorier om, hvorfor man får endometriose, men faktisk ved man det ikke med sikkerhed. Én teori er, at tilstanden skyldes blod der løber “tilbage” i bughulen under menstruationen og tager rester af livmoderslimhinde med sig, som sætter sig fast og skaber irritationstilstande i bughulen.

En anden teori er, at celler fra livmoderslimhinden transporteres via blodbanen til forskellige steder i kroppen, hvorfra de fæstner sig og vokser. En tredje teori er, at vævet opstår af sig selv og formerer sig under de rette betingelser. Faktum er dog, at ingen med sikkerhed kan sige hvorfor sygdommen opstår.

Hvad er symptomerne på endometriose?

  • Stærke smerter i forbindelse med menstruation
  • Konstante smerter fra underlivet
  • Smerter i forbindelse med samleje
  • Infertilitet eller problemer med at opnå graviditet
  • Tyngdefornemmelse i underlivet
  • Fornemmelsen af noget der fylder i underlivet

Hvis du har endometriose-symptomer, er det altid en god idé at kontakte din egen læge, som kan vurdere om der er grund til yderligere undersøgelse hos en gynækolog, eller om symptomerne eventuelt kan skyldes noget andet.

Smerter i forbindelse med endometriose

Selvom kraftige menstruationssmerter er et af de mest karakteristiske symptomer på endometriose, er det ikke alle med sygdommen der oplever at have smerter. Måske er man ikke engang klar over, at man har endometriose, eller også opdager man det først sent pga. andre symptomer.

Hos de fleste med endometriose, vil smerterne dog fylde en del i hverdagen, og for nogle bliver det så slemt, at de må søge medicinsk behandling for smerterne, fordi varmepuder og almindelig håndkøbsmedicin ikke længere er nok til at holde dem smertedækket.

LÆS OGSÅ: Godt at vide: Amning og medicin

Endometriose er en kronisk sygdom, og for nogle betyder det tilbagevendende smerter i forbindelse med hver menstruation, mens det for andre betyder mere eller mindre konstante smerter i underlivet. Jo længere tid man har haft sygdommen, jo mere konstante synes smerterne ofte at være.

Hvilken behandling findes der mod endometriose?

Det skønnes at omkring 10% af kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose, mens ca. 5% har endometriose i behandlingskrævende grad. Der findes ikke nogen kur mod endometriose, men der findes forskellige behandlingsformer der kan lindre symptomerne eller hjælpe med at opnå en ønsket graviditet.

Behandling for endometriose kan se ud på mange måder, og ofte vil der være tale om en individuel vurdering af, hvilken behandlingsform der bedst vil gavne den enkelte. Hvis du døjer med smerter og ikke ønsker at blive gravid, vil din læge formentlig foreslå dig at prøve hormonelle præventionsformer som p-piller eller hormonspiral.

Grunden til at p-piller ofte anvendes til at behandle endometriose er, at de går ind og påvirker den naturlige produktion af kvindelige kønshormoner. Ved at tage p-piller uafbrudt uden at holde pauser, vil du undgå den månedlige blødning, som forårsager irritation af bughulen og giver smerter.

Der findes også en behandling med såkaldte GnRH-agonister, som er en behandlingsform der går ind og stopper æggestokkenes produktion af kønshormoner og på sigt fremkalder en medicinsk overgangsalder.

GnRH-antagonister stopper dermed de smertefulde blødninger, men til gengæld er der også en række bivirkninger, som man er nødt til at tage højde for – især på sigt. En særlig problematik er, at knoglemassen kan blive påvirket af den manglende østrogenpåvirkning, hvilket kan føre til knogleskørhed (osteoporose).

Hvis du derimod ønsker at blive gravid, vil ovenstående behandlingsmetoder ikke have nogen effekt, tværtimod. Afhængig af graden på din endometriose, kan en kikkertoperation blive nødvendig, hvis problemerne med at undfange skyldes en cyste, aflukning af æggelederne eller arvæv og sammenvoksninger i bughulen.

Det kan også være, at der er behov for yderligere hjælp til at opnå den ønskede graviditet i form af fertilitetsbehandling.

Kan man helbrede endometriose?

Endometriose er en kronisk eller tilbagevendende sygdom, som desværre ikke kan helbredes fuldstændigt. Symptomerne kan dog lindres med forskellige medicinske tiltag eller med en operation, som fjerner arvæv og sammenvoksninger. Rigtig mange kvinder lever et godt liv på trods af sygdommen.

Ved hormonbehandling med f.eks. p-piller eller hormonspiral vil 80-90% af kvinderne opleve, at deres smerter mindskes, mens det samme gælder for 75% af opererede kvinder. Dog vil symptomerne ofte komme tilbage, hvis behandlingen stopper, eller hvis en operation ikke opfølges med medicinsk behandling efterfølgende.

Endometriose og graviditet

At have endometriose er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det er svært at blive gravid. Alligevel bliver mange unge kvinder bekymrede for om deres fremtidige babydrømme nu også kan realiseres, når de får diagnosen.

Det siges, at 30-40% af kvinder med endometriose lider af infertilitet eller har problemer med at blive gravide. Hos nogen skyldes det aflukkede æggeledere eller arvæv omkring livmoderen, men det siges også, at endometriose i nogle tilfælde kan skabe et miljø i bækkenet, som ikke er gunstigt for befrugtning.

Om du vil have svært ved at blive gravid afhænger af en række faktorer, bl.a. sværhedsgraden af din endometriose og hvor endometriosen er placeret. Din læge kan rådgive dig ud fra en konkret vurdering af din situation og lægge en god plan for eventuel behandling.

LÆS OGSÅ: Akupunktur og fertilitet – det skal du vide

Når du først står med en positiv graviditetstest i hånden, kan du glæde dig over, at risikoen for ufrivillig abort eller graviditet uden for livmoderen ikke er øget for kvinder med endometriose. De fleste har en helt normal graviditet og mange oplever tilmed en forbedring af deres smerter.

Typisk vil smerterne gradvist vende tilbage i takt med at du igen får regelmæssig menstruation efter fødslen, og derfor oplever mange at have det bedre mens de ammer, fordi det netop kan forsinke denne proces.

Endometriose og fødsel

Som udgangspunkt er der ingen hindringer forbundet med endometriose og fødsel, men i svære tilfælde af sygdommen kan arvæv komplicere en vaginal fødsel eller et kejsersnit pga. sammenvoksninger i bughulen. Tag en snak med din læge eller jordemoder, hvis du er bekymret for fødslen.

Læs også

18 gode råd mod bækkenløsning

Underlivsprolaps efter fødsel: Hvad kan du gøre?

5 grunde til at bruge skylleflaske efter fødsl

”Jeg skulle skifte trusser, hver gang jeg nøs”