“Jeg har grædt flere tårer på toilettet end til sørgelige tøsefilm!”

Udgivet | Af Jannie Dobel, mor til tre og UroGynObs fysioterapeut ved Klinik for Delte Mavemuskler

Efter min første fødsel fik jeg følgeskab af to nye bekendtskaber – frk. Rift og hr. Hæmoride. De var ikke mine yndlingsbekendtskaber, kan jeg med det samme afsløre. De fik alt for stor indflydelse på mit sociale liv og mine daglige vante toiletvaner.

For mig startede problemerne på hospitalet lige efter fødslen. Jeg lå på en fire-mands-stue, det er heldigvis lavet om mange steder i dag. På min stue lå der tre kvinder samt alle deres familiemedlemmer, som fejrede familiens nyeste skud på stammen. Jeg kunne mærke, at det pressede på… og toilettet lå på stuen.

Allerede der var jeg forstoppet efter at være tømt ud med Klyx (stikpille) før fødslen, en mælkeproduktion som var godt i gang og for lidt væske. Derudover havde jeg fået et par sting efter fødslen, som jeg også var lidt nervøs for skulle gå op. Tanke om at skulle lave stort med kun en ”papirdør” mellem mine plump og alle gæsterne på den anden side, gjorde at jeg prøvede at holde igen.

Så var toiletkrisen skudt i gang!

Et toiletbesøg tog pludselig 15-30 minutter og bestod af tålmodighed (hvilket ikke er min stærkeste side), smerter, Klyx, salve, pressen, graven hvor jeg følte mig som en minearbejder på overarbejde. Alt dette stod på imens jeg også lige skulle tage mig af min skønne nyfødte søn, som selvfølgelig også var med på toilettet.

Alt dette besvær ville jeg ønske, jeg havde været forberedt på, så jeg havde kunne forebygge bare en smule. Men INGEN af mine skønne veninder talte om frk. Rift og hr. Hæmoride. I stedet havde alle veninderne travlt med at fortælle, hvilke stadier deres lille pode nu var nået til deres i udvikling. Alt imens var min udvikling som mor: kendskabet til apotekets udvalg af afføringsmidler og salver samt flere lægebesøg.

LÆS OGSÅ: Hæmorider efter fødsel: Her er de 5 bedste råd

Dette stod på over en meget lang periode. Hver gang jeg lige var helet og troede alt var perfekt, blev jeg en ENKELT gang forstoppet og fik igen besøg af frk. Rift eller hr. Hæmoride. Jeg tror, at jeg har grædt flere tårer på toilettet end til sørgelige tøsefilm!

Jeg passede ikke på mit underliv

Generelt passede jeg ikke godt på mit underliv efter fødslen. Jeg har altid været meget aktiv, spillet volleyball på meget højt niveau og løbet. Så det gjorde jeg da igen 3 måneder efter fødslen. Ingen hensyntagen til følelsen af, at mit underliv hang mellem knæene og spillede tromme på knæskallerne. Med andre ord: Mit underliv forsøgte virkelig at gøre opmærksom på, at jeg skulle tage pauser. Men NÆ Nej. Ikke mig.

Alt den masen, pressen, graven, overbelastning og nok også lige to ekstra fødsler resulteret i, at jeg følte der hele tiden sad noget og ”fyldte” bagtil. Jeg blev ikke altid helt færdig efter stort toiletbesøgt og kunne tørre mig længe, uden at jeg følte mig helt ren. Og så pruttede jeg helt uvarslet, f.eks. hvis jeg grinte – hvilket sker ret tit. Det var så pinligt. Det kan i øvrigt stadig godt ske.

En operation og så hurtigt i gang med sex!

Efter flere år med besvær bagtil, måtte jeg ty til en underlivsoperation. Det kaldes en rektal prolaps, nedsynkning eller i fagsprog et rectocele. Til min glæde kunne jeg bedre mærke min bækkenbund igen efter operationen. Det havde jeg ikke regnet med og ved heller ikke, om det er en normal sidegevinst for alle, der bliver opereret. På hospitalet fik jeg at vide, at jeg skulle i gang med sex igen omkring 6-8 uger efter operationen for at undgå arvæv. Der bliver vist vejledt forskelligt fra hospital til hospital.

 LÆS OGSÅ: Sex efter fødsel – hvordan og hvornår?

Sjældent har jeg været så bekymret over at skulle i gang med sex, som for lang tid siden var en nydelse som havde givet mig tre skønne børn. Men det gik rimeligt godt – sneglelangsomt, forsigtigt og en masse glidecreme. Men nogen ekstatisk oplevelse, hvor jeg ramte stjernerne, var det bestemt ikke.

Jeg ville ønske, at jeg havde vidst mere

Risikoen for at en prolaps vender tilbage er ret stor. Derfor sørger jeg nu for et velfungerende tarmsystem og holder mig væk fra dybe squats, samt meget tunge løft.

Set i bakspejlet ville jeg ønske, at jeg havde vidst noget mere omkring afføringsmidler, kost og noget så simpelt, som hvordan man sidder korrekt på et toilet, og hvordan jeg skulle passe på min bækkenbund. Men i stedet lærte jeg at helbrede frem for at forebygge. Min bækkenbund er nu min bedste veninde, som jeg passer godt på. Og så har jeg altid afføringsmidler liggende i skabet, just in case

Læs også

5 grunde til at bruge skylleflaske efter fødslen

Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten

Efterfødselsbind: Hvor mange, hvor længe, hvor kan de købes?

Sådan bruger du et isbind til at lindre dine smerter efter fødslen