20 gode husmoderråd mod hæmorider

Udgivet | Senest opdateret | Af Kicki Boss, team momkind

Døjer du også med ømme, sviende eller smertefulde hæmorider fra tid til anden, så velkommen i klubben. Hæmorider er meget almindelige. Faktisk så almindelige at omkring en tredjedel af befolkningen har dem. Og de bulende bæster er bestemt ikke sjældnere, hvis du er gravid eller har født. 50 procent af de adspurgte i momkinds spørgeskemaundersøgelse angiver, at de fik hæmorider enten under eller efter graviditeten (momkind survey, 2021, 2610 besvarelser). Alligevel er det et område, der stadig er tabubelagt, og som mange ikke lige vender med veninderne eller tager en snak med lægen om.

Det er muligvis grunden til, der eksisterer så mange hudmoderråd mod hæmorider. Små gør-selv-selv-trick, der kan klares indenfor hjemmets komfortable vægge. Vi har samlet en bunke til dig – men husk, at der er tale om husråd, som der ikke nødvendigvis findes dokumentation for virker. Måske du alligevel har lyst til at prøve dem af for at lindre, afhjælpe og forebygge numse-genen.

Tegn på en hæmoride

En hæmoride kan vise sig som smerte i eller omkring anus, svie og/eller kløe. Det kan også være, du ser blod, når du har lavet nummer to – enten på papiret, i toilettet eller i afføringen. Et tredje tegn kan være, at du mærker en øm bule eller udposning omkring anus.

Smerterne eller ubehaget fra en hæmoride er ikke nødvendigvis til stede hele tiden, men kan sagtens komme og gå lidt. Du skal dog være opmærksom på, at ubehag i eller omkring numsen ikke altid er ensbetydende med en hæmoride. Irritation ved anus kan også sagtens skyldes en rift, som kan være opstået, hvis du fx har haft hård mave. Her er det en god idé at bruge en håndbruser eller skylleflaske i forbindelse med toiletbesøg for at undgå infektion.

Hvis du er i tvivl eller er meget plaget, bør du altid søge rådgivning ved din læge.

Behandling af hæmorider

Langt de fleste hæmorider forsvinder af sig selv igen og er ganske ufarlige. Men det kan stadig være ubehageligt, gøre ondt og området omkring endetarmsåbningen kan være irriteret, mens de står på. Så hvad gør man ved hæmorider? Der er mange måder at behandle på – bl.a.:

 • Husmoderråd og alternativ behandling
 • Håndkøbsmedicin enten tabletter/stikpiller eller hæmoridecreme.
 • Receptpligtig medicin, hvis din læge ordinerer det
 • Operation i svære og gentagende tilfælde, hvor lægen vurderer, det er det bedste
 • Forebyggelse

Smertelindring af hæmorider

Selvom de fleste hæmorider går i sig selv igen, kan det være både rart og nødvendigt at forsøge at gøre smerten, irritationen og den eventuelle kløe mindst muligt generende, indtil det sker.

Det kan du gøre enten ved hjælp af håndkøbsmedicin, receptpligtig medicin, eller måske er du snarere der, hvor du tænker, ”hvad kan jeg selv gøre”? Den gode nyhed er, der eksisterer masser af gør-det-selv-råd og husmoderråd mod hæmorider.

20 husmoderråd mod hæmorider

Råd 1: Få flere fibre

Spis en varieret og fiberrig kost. En kost, der er rig på fibre, er ikke bare sund for dig og dit mave-tarmsystem, den hjælper også til at holde maven i gang, og sørger for, at du minimerer hård eller træg mave og forstoppelse. For at sige det lige ud, så gør en fiberrig kost, at din afføring er regelmæssig, og at pøllernes konsistens er, så de nemmest og blidest kan passere hæmoriden og genere den mindst muligt.

Råd 2: Supplér eventuelt med kosttilskud

Har du svært ved at få fibre nok indenbords, kan det være en god idé at tage fibrene som kosttilskud, fx loppefrøskaller eller fiberHUSK. Start blidt ud, og vær opmærksom på, at omstillingen kan medføre oppustethed, luft i maven og let mavepine.

Råd 3: Spis mørke bær

Mørke bær som brombær, blåbær, solbær, acaibær og boysenbær, men også gojibær, hindbær og tranebær siges at være fulde af antioxidanter, og nogle studier peger på, at disse antioxidanter hjælper med at modvirke fortyndede blodkarvægge. Tynde karvægge er nemlig alt andet lige, mere tilbøjelige til at få udposninger, som er det, hæmorider er. Derfor menes indtagelsen af mørke bær at kunne minimere at hæmorider opstår. Desuden er bær fiberrige.

Læs også: Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid

Råd 4: Prøv stenrod

Canadisk hestebalsam, hesteurt eller stenrod. Helseurten bliver kaldt mange ting. Nogen mener, at urten, som kan købes som kosttilskud i helsekostforretninger, styrker og forbedrer blodkarrenes struktur, så de er mindre tilbøjelige til at få udposninger. Men det er ikke det hele – stenrod skulle også hjælpe eksisterende udposninger i at trække sig sammen igen og dermed sende hæmoriden på retræte hurtigere.

Råd 5: Smør systemet

Nogen sværger til en spiseskefuld olie dagligt i kosten, og prædiker, at det vil gøre afføringen mere lind og passagen forbi en hæmoride lettere. Det skal naturligvis være en olie, der er beregnet som kosttilskud.

Råd 6: Når du skal, så skal du

Afsted på det lille hus med dig, når trangen melder sig!  At holde sig kan både gøre hæmoriderne mere smertefulde, og forværre dem, fordi de kommer mere tryk på endetarmen. Du øger også risikoen for, at afføringen hober sig op og laver rifter på hæmoriden.

Råd 7: Hold toiletbesøgene effektive

Har du for vane at læse, når du er på toilettet, eller sidde og kigge på telefonen måske? Prøv at holde fokus på det, du skal på toilettet i stedet, så du ikke sidder der for længe. Toiletstillingen er nemlig ikke optimal for blodets flow og cirkulationsevne i området omkring numseregionen, og det kan give ekstra pres på dine ømme hæmorider.

Råd 8: Sørg for den rette stilling

Du har gjort det næsten hele livet, det dér med at sidde på toilettet, men har du egentligt gjort det korrekt? For optimalt flow og mindst muligt pres på hæmorider, skal du sidde rankt, og gerne med fødderne hævet en smule, så dine knæ er lidt højere end bækkenet.  En skammel under fødderne, så de bliver hævet en smule fra gulvet, er en langt bedre stilling for at det, der skal passere, kan gøre det lettest muligt. Ungernes virker fortrinligt til formålet.

Råd 9: Ty til troldnød

Ingrediensen troldnød virker efter sigende lindrende og reducerer kløe på udvendige hæmorider. Troldnød kan både købes som rent ekstrakt, eller tilsat i cremer, sæbe eller som små klude, man kan tørre området over med .

Psst…! Vores Postpartum Serum Mist med troldnød og aloe vera er helt forrygende til at lindre irriterede, kløende og ømme hæmorider også!

Råd 10: Tag i helsebiksen

En helsebutik har flere produkter i kategorien alternativ behandling af hæmoride. Det kan ud over salver og servietter med troldnød eksempelvis også være enebærsalve eller produkter med kæmpenatlysolie.

Råd 11: Dyrk bad til bagpartiet

Har du nogensinde hørt om sædebad? Et numsebad i lunt vand i omkring 15 minutter kan være enormt smertelindrende. Brug en lille balje, der lige passer til formålet, og fyld det medlunt vand – ikke for varmt. Sædebadet kan især være rart umiddelbart efter, du har været på toilettet, men kan også bruges i løbet af dagen for at afhjælpe ømheden. Nogen sværger desuden til at bruge Epsom badesalt i sædebadet, andre kører det helt naturel.

Råd 12: Is på!

Kolde omslag kan også være en super god lindring, som samtidig minimerer hævelser omkring din hæmoride. Det kan især være rart ved større, udvendige hæmorider. Brug en køle-varmepose i kold version i op til 15 minutter ad gangen, og husk at bruge et bomuldsklæde eller lignende mellem køleremediet og huden.

Råd 13: Aloe vera-lindring

Aloe Vera er kendt for sine antiinflammatoriske og dulmende egenskaber, men også for at være mildt mod nødlidende hud. Nogen mener, at ren aloe vera-gel også har en lindrende effekt på hæmorider.

Husk at det skal være ren aloe vera-gel – ikke en creme eller andre blandingsprodukter. Husk også, at det er en god idé at tjekke, om du kan være allergisk, før du smører din hæmoride. Test ved at smøre et lille område på størrelse med en to-krone på din underarm og vent i 24-48 timer for at se, om du reagerer på gelen.

Råd 14: Tryk pause på toiletpapir

Selv blødt toiletpapir kan være hårdt mod sådan en hæmoride-prøvet numse. Prøv i stedet at bytte toiletpapiret ud med let våde klude eller let vådt papir til at tørre dig. Det er blidere ved din hæmoride. Du kan også overveje særlige vådservietter til hæmorider.

Råd 15: Dub-i-dub din mås

Tør dig blidt, og vær ekstra nænsom ved dig selv og din bagdel, når du har en hæmoride. Dup fremfor at tørre, når du har lavet nummer to.

Råd 16: Bomuldsunderhylere og løst tøj

Gå i løst, blødt tøj – især inderst inde. Drop de stramme bukser og jeans, og byt blonde- og polyesterunderhylerne ud med bløde bomuldstrusser. Og vælg en trusse snarere end en g-streng. Løstsiddende tøj i bomuld er rigtig rart og aflastende, når du har hæmorider. Faktisk kan dette hæmoride-råd alene mindske dine symptomer, fordi du generer området mindre.

Råd 17: Prøv tea tree oil

Tea tree oil siges at være naturligt antiseptisk og kunne modvirke irritation, smerte og klør. Nogen mener, at det kan lindre nogle af de træls hæmoride-symptomer at smøre med tea tree oil.

Læs også: Knibeøvelser: Fysioterapeutens guide til bækkenbundstræning under graviditet og efter fødsel

Råd 18: Kokosolie indefra og udefra

Nogen sværger til at bruge kokosolie til at klare sig mindre generet igennem hæmorider. Kokosolie har stærke antibakterielle egenskaber, som i nogle tilfælde menes at nedbringe inflammation og hævelser. Olien kan både indtages, og den kan bruges til at smøre udvortes på hæmoriden.

Råd 19: Anskaf en sædepude

Du ved, sådan en rigtig donut-pude, eller badering med hul i midten. En sædepude kan nemlig gøre det mere tilforladeligt at side, når du har hæmorider. Det kan også aflaste området, hvilket kan fremme helingen.

Råd 20: ”Let it flooooow, let i flooow”

Du kender sikkert udmærket Frost-sangen. Her er toiletversionen af ørehængeren, som du skal tænke, når du skal lave. Ikke noget med at presse eller skynde på sagerne. Det bringer tryk på din hæmoride, og du risikerer både, at den gør mere ondt, og at afføringen kan lave rifter på hæmoriden. Så – let it flow.

Forebyg hæmorider

Det er selvfølgelig også en god idé at se på, hvad du kan gøre forebyggende for at modvirke, at hæmoriderne kommer, ligesom det kan være rart at holde lidt øje med din hæmoride, og hvordan den udvikler sig med et intimspejl, når først du har en. Bliver den meget forværret eller ser betændt ud, eller på anden måde foruroligende, så kontakt altid lægen.

6 Forebyggende råd mod hæmorider

 • spis varieret og fiberrigt, og sørg for at undgå hård mave og forstoppelse. Tag evt. fibre som kosttilskud.
 • Drik rigeligt med væske. Det er et godt råd for din sundhed generelt, men i forhold til hæmorider, så handler det om at forsøge at undgå, at du får hård mave.
 • Dyrk motion. Allerhelst en halv time om dagen. En rask gåtur gør jobbet ganske udmærket. Bevægelse hjælper fordøjelsen.
 • Lad være med at holde dig, når du skal.
 • Ingen pres. I hvert fald ikke, når du skal lave nummer to.
 • Forsøg at undgå tunge løft.

Kilde: Sundhed.dk , Healthline , Everyday Health , Harvard Health Publishing

Læs også

Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten

“Jeg har grædt flere tårer på toilettet end til sørgelige tøsefilm!”

Underlivsprolaps efter fødsel: Hvad kan du gøre?

Hæmorider efter fødsel: Her er de 5 bedste råd