Vigtig viden og momkind råd til sex og parforhold

Kommunikation er nøglen til et godt parforhold, og det gælder mere end nogensinde, når du og din partner  inviterer en tredje person ind i jeres liv. Det er kæmpe stort at lave et barn sammen, og der er ikke noget forkert i at opleve svære følelser under graviditeten. Dette gælder ikke kun for dig, men i høj grad også for din partner. Snak om det, så godt I kan.

Graviditet og parforhold

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at graviditetens påvirkning på både krop og sind kan have betydning for parforholdet. Det betyder dog ikke være en dårlig ting. Så længe din partner har forståelse for de forandringer, du (og I) gennemgår, kan det være en rigtig smuk ting at dele.

Sex og graviditet

Graviditet behøver ikke nødvendigvis sætte en dæmper sexlysten. For visse kvinder er det modsatte faktisk tilfældet. Hormoner er en uhåndgribelig størrelse, og graviditetens hormonelle udsving kan påvirke os meget forskelligt. Hvis du er blandt dem, hvis libido vokser i takt med maven, skal du bare klø på.

Mens mange kvinder oplever at blive trætte af de ekstra kilo og den tunge mave, vil lige så mange komme til at elske deres nye gravide krop. Måske det skyldes den glæde og stolthed, der kan være forbundet ved at skabe liv. Måske det skyldes, at du er glad for den voksende barm. Uanset hvad, så er det bare med at nyde det og tage en masse lækre billeder.

Må man have sex, når man er gravid?

Der er intet sundhedsskadeligt ved at dyrke sex under graviditeten, men du og/eller din partner kan have brug for at foretage visse ændringer i jeres sexliv. Afhængig af hvor du er i graviditeten kan visse stillinger være vanskelige eller decideret ubehagelige. Lyt til din krop og respekter dens signaler.

Døjer du voldsomt med kvalme eller ledsmerter, er der ikke noget at sige til, hvis du i perioden mister lysten. På samme måde kan det ske, at din partner mister lysten, f.eks. fordi han frygter at ramme barnet med penis. Det skal dog understreges, at lige netop dette scenarie ikke en reel mulighed. Desuden skal I huske på, at sex er meget mere end penetration.

Sex efter fødsel

Nogle par er klar til at genoptage sexlivet kort efter fødslen, mens andre har brug for en længere pause. Der er intet forkert i at vente op til et helt år, før man genfinder hinanden seksuelt. Det er først et problem, hvis I er uenige, og dette fører til konflikt.

Du kan småbløde i ganske lang tid efter fødslen, i nogle tilfælde op til 8 uger, og dette gælder også kejserinde. Denne blødning, som kommer fra såret fra moderkagen, behøver dog ikke at være en hindring for at dyrke sex. Husk blot at mærke efter og stoppe, hvis der er noget der ikke føles rart.

Hvornår må man have samleje efter fødslen?

Der er som sådan ikke nogen påkrævet ventetid, før du kan have sex efter fødslen, men det anbefales generelt at vente fire til seks uger efter fødslen. Dette er tilfældet, uanset om du har født vaginalt eller ved kejsersnit, om end der kan være specifikke anbefalinger ved særligt komplicerede fødsler.

De fleste kvinder, der føder vaginalt, vil opleve nogen form for bristninger i forbindelse med fødslen. Dette gælder især førstegangsfødende, og det er helt normalt og på ingen måde et tegn på, at du har været dårlig til at føde. I forbindelse med bristninger eller klip vil du blive syet med sting, der typisk opløses af sig selv, og såret vil formentlig læge i løbet af 10-12 dage.

Luft i skeden

Skedeprutter i forbindelse med sex efter fødslen er sjældent med på listen over temaer til fødselsforberedelseskursus. Det kan være sjovt og lidt flovt, når der fiser luft ud forneden. Luft i skeden er en naturlig gene den første tid efter vaginale fødsler, og det forsvinder igen, når bækkenbunden genoptrænes.