Ligamentsmerter: Her er alt, du skal vide

Udgivet | Senest opdateret | Af Celina Esbensen, team momkind

Ouch, hvad var det for et jag i underlivet, der lige ramte som et lyn fra en klar himmel? Nåmen, det var såmænd formentlig bare ligamentsmerter. Smerter, som er helt almindelige at opleve, når du er gravid og din livmoder vokser med hastige skridt. 

I løbet af en graviditet kan man opleve mange forskellige graviditetsgener, og mange førstegangsgravide kan godt blive forskrækkede, første gang de mærker ligamentsmerter. Det er nemlig langt fra alle, der har hørt om ligamenter, altså de elastikker, som faktisk sørger for at holde din livmoder på plads.

Men hvordan føles ligamentsmerter egentligt, og bør man være bange for dem? Vi har spurgt Anna Neel Forchhammer, der er jordemoder hos Jordemodertid. 

Hvad er ligamentsmerter?

Helt basalt, så kan ligamenter beskrives som de bånd og strenge, der sammenholder strukturer i din krop. Ja, det lyder måske lidt højpandet, men forestil dig, at dine organer og led skal holdes fast af noget, så det hele ikke bare ligger hulter til bulter inde i kroppen. 

Din livmoder bliver altså holdt på plads inde i maven af ligamenter, som i takt med at livmoderen vokser strækker sig mere og mere – lidt ligesom elastikker, forklarer Anna Neel Forchhammer:  

– Ligamentsmerter kan man kalde for graviditetens vokseværk. Livmoderen vokser 50 gange sin egen størrelse i løbet af en graviditet, og man kan ofte især mærke smerterne som førstegangsgravid.

Tegn på ligamentsmerter 

Ligamentsmerter kan, som de fleste andre smerter, føles lidt forskelligt fra kvinde til kvinde, men det, der kendetegner dem mest, er ifølge Anna Forchhammer: 

  • Stikkende og jagende smerter ned mod lysken
  • De er typisk værst, når du står, går eller løber 
  • Nogle oplever også at få stikkende, jagende smerter ved toppen af livmoderen ude i siderne (op til uge 20 går livmoderen ca. til navlen)

Hvordan føles ligamentsmerter? 

De fleste gravide oplever ligamentsmerter som stik i maven eller jag i lysken, og de kan gøre ret ondt. Nogle kvinder beskriver dem endda som følelsen af en syl eller et knivstik ind i siden af maven, som hurtigt går over igen. 

Smerterne kommer typisk ud af det blå, når du bevæger dig rundt. For andre føles ligamentsmerter mere som en trækken i livmoderen i begge eller den ene side, og her bliver smerten beskrevet som milde menstruationssmerter.

– Man mærker typisk ligamentsmerter mest, når man går og står. Det er fordi tyngdekraften sørger for, at de her elastikker bliver strukket endnu mere, siger Anna Forchhammer. 

Hun anbefaler derfor, at du sætter dig eller lægger dig lidt ned og slapper af, hvis du er for generet af ligamentsmerter. Så bliver de nemlig mildere eller forsvinder helt. 

Hvornår i graviditeten får man ligamentsmerter? 

Som med alt andet i en graviditet, så er det meget individuelt, hvornår du kan opleve ligamentsmerter. Det er heller ikke alle, der mærker noget til dem, men Anna Forchhammers erfaring er, at de fleste begynder at opleve jag eller stikken i underlivet omkring uge 15-20. 

Her begynder livmoderen nemlig for alvor at gro i hastige skridt, så elastikkerne bliver strukket godt og grundigt. 

Hvordan undgår man ligamentsmerter? 

Smerter er ubehagelige, og dem vil vi nok allesammen for alt i verden gerne undgå, men når det kommer til ligamentsmerter, er der desværre ikke så meget at gøre, forklarer jordemoderen:

– Man kan ikke undgå ligamentsmerter, fordi det for de fleste vil ske helt naturligt, når livmoderen vokser, siger hun.

Hvis de er slemme, så anbefaler hun, at man aflaster smerterne ved at sætte sig ned, gå langsomt eller endnu bedre: Lægge sig ned og tage et hvil. Det kan måske være svært i en travl hverdag, men hvis du har muligheden, så kan 5 minutter på sofaen ofte afhjælpe dine smerter.

Er ligamentsmerter farlige?

Smerter er en af de største kilder til bekymring i løbet af en graviditet, men bare rolig, siger Anna Forchhammer – ligamentsmerter er nemlig nogle af de smerter, man ikke behøver at frygte som gravid:

– De er på ingen måde farlige. De er ubehagelige og man kan blive forskrækket første gang man møder ligamentsmerter, men smerterne er en fuldstændig normal del af en graviditet, når livmoderen vokser, fortæller hun.

Hvordan adskiller man ligamentsmerter fra mere alvorlige smerter i underlivet? 

Har du ondt i maven og er gravid? Mavesmerter i graviditeten kan skyldes mange ting, og det er som sagt ikke unormalt at opleve smerter i underlivet, når du er gravid – men der er forskel på, hvilke slags smerter du bør reagere på. Ligamentsmerter bør som sagt gå væk, når du slapper af, hvis ikke de gør det, så bør du kontakte lægen:

– Hvis du har kraftige og konstante menstruationslignende smerter, så er det ikke normalt, og det bør du få undersøgt. Skarpe jag tidligt i graviditeten kan også være et tegn på graviditet udenfor livmoderen, og smerter, der bliver ved med at være der, og som ikke går væk, når du slapper af, skal man også være opmærksom på, siger Anna Forchhammer. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine smerter er ligamentsmerter eller ej, så bør du kontakte din læge eller jordemoder, så du i det mindste kan blive undersøgt og få lidt ro på.

Kilder: Anna Forchhammer, Jordemodertid.dk

Læs også

Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

Råd til gravide – alle de vigtigste anbefalinger samlet ét sted

10 graviditetsgener du skal kende

9 tidlige tegn på graviditet