Fysioterapeutens tips – Om oxytocin og træning efter kejsersnit

Udgivet | Senest opdateret | Af Birgitte Bjøreng, fysioterapeut med specialisering i kejsersnitbehandling og indehaver af BjørengKlinik

Hvordan behandler man kejsersnit ar? Hvilke øvelser må man lave efter kejsersnit? Og hvordan er det lige med det der oxytocin? Med denne guide af fysioterapeut Birgitte Bjøreng får du svar på disse vigtige spørgsmål.

Nederst i artiklen findes billedbeskrivelser af skånsomme øvelser til kejserinder, så du lige så stille kan komme i gang hjemme på stuegulvet.

Produktion af oxytocin efter kejsersnit

Ved en naturlig fødsel af normal varighed, hvor baby kommer op på mor, og der er fred og ro, vil hormonet oxytocin have den største koncentration hos mor og barn nogensinde i livet.

Oxytocin er en vigtig medspiller under fødslen, hvor hormonet har betydning for kvindens mulighed for at åbne sig for at give plads til babys vej ud. Det medvirker til mælkeproduktionen og er vigtig i den tidlige tilknytning imellem mor og barn. Hormonet understøtter også vævsheling, sænker blodtrykket, dæmper stress og styrker immunforsvaret.

LÆS OGSÅ: Maven efter kejsersnit – her er alt, du skal vide

Du mærker effekten af oxytocin på kroppen, når du er afslappet, varm, mæt og tryg, når dit barn slapper af i dine arme, eller din partner kigger dig dybt og kærligt i øjnene. Næste gang du er dér, kan du prøve at zoome ind på, hvad der sker i din krop, og hvordan det føles.

Oxytocin er antagonist til adrenalin. Det betyder, at store mængder oxytocin vil dæmpe adrenalin-produktionen og vice versa. Adrenalin tuner os ind på præstation med højere puls og blodtryk, mens fordøjelsen stopper, fordi der skal blod til musklerne. Adrenalin spiller også ind, når vi er stressede, måske fordi baby græder utrøsteligt eller mælken har svært ved at løbe til.

Dette betyder i praksis, at hvis der er gode rammer for ro og hvile, vil niveauet af oxytocin hos mor og barn være højt. Det modsatte er tilfældet, hvis mor og/eller barn oplever stress.

Hvad kan du selv gøre?

Hud mod hud, øjenkontakt, kram, knus og kys i mere end 7 sekunder ad gangen booster din og babys oxytocin-produktion. Lad din partner bidrage ved at ae og stryge dig og jeres baby. Fortæl baby om graviditeten, fødslen og tiden efter. Dette kan give ro og forløse stress hos dig, din partner og ikke mindst baby.

Ved et akut kejsersnit har baby typisk oplevet veer og er klar til at komme ud. Der har været gang i oxytocin-produktionen. I disse tilfælde har mor ofte et højere stressniveau – der er jo en grund til, at en naturlig fødsel overgår til et kejsersnit.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd: Sådan behandler du dit ar efter kejsersnit

Hvis baby er ”nysgerrig” og har svært ved øjenkontakt, vid da, at det ikke har noget med din evne som mor at gøre. Det skyldes fødselsoplevelsen. Invitér vedholdende og blidt til øjenkontakt med den distance, som baby kan tolerere og udforsk hver dag, om du kan gøre afstanden fra dine øjne til hendes mindre.

Sørg for at få baby omkring en terapeut, som kan undersøge både ryg og nakke for låsninger og spændinger samt give jer motorisk vejledning, så I kan støtte baby i sin udvikling. Husk at baby er forløst ved traktionskraft i nakken, da hun er trukket ud. Dette står i modsætning til en naturlig fødsel, hvor nakken er udsat for kompressionskraft, idet der er modstand igennem fødselskanalen.

Muskelhinder og tidsforskudte smerter

Under huden er hele kroppen omgivet af fascie-væv. Det er stærke og glatte hinder, som forbinder muskler, sener, led, organer, kar og nerver og sørger for, at de glider ubesværet imellem hinanden. Du kender det måske som den hinde, der skæres bort, når man pudser en mørbrad.

Når man skærer i en fascie vil den danne arvæv ligesom alt andet væv. Dette arvæv kan påvirke kroppen andre steder, end der hvor arret findes. Det sker netop fordi fascien forbinder hele kroppen. Af denne grund kan smerter i skulderen eller bækkenet faktisk stamme fra arvæv efter kejsersnittet.

Prøv at tage godt fat i den trøje du har på, fyld en masse stof ind i din knyttede hånd og træk udad. Mærk hvordan trøjen begynder at stramme andre steder end der, hvor du holder i stoffet. Dette er hvad der kan ske, når kroppen danner arvæv. Arvævet trækker altså andre steder end der, hvor du kan se selve arret.

Smerterne kan opstå i takt med, at arvævet hærder. Dette sker gradvist og kan tage et år. Derfor kan du opleve, at smerter i lænden, som er opstået et år efter dit kejsersnit, faktisk har sit ophav i et stift kejsersnitarvæv.

Arvævet kan stramme til, og nogen får en ”pølse” over arret. Dette kan forebygges ved at lave blid behandling af arvævet i tiden lige efter kejsersnittet og dybere behandling 4-6 måneder efter operationen.

Indvendigt kan stramt arvæv medvirke til, at livmoderen bliver skubbet mere bagover, hvilket kan føre til fordøjelsesproblemer, når du har menstruation. Er arvævet vokset ud omkring tarmene, vil det kunne vise sig ved generelle tarmproblemer som forstoppelse og i nogen tilfælde tarmslyng.

Forslag til arvævsbehandling

Efter et kejsersnit er det vigtigt med ro omkring arret, så det kan vokse sammen. Dette betyder imidlertid ikke, at man ikke skal arbejde med det.

Dag 0-7:

I den helt tidlige fase, allerede fra dag 0, kan du begynde at invitere din vejrtrækning ned i maven. De fleste vil efter et kejsersnit trække vejret højt, lige under halsen. Det skal ned i maven. Denne dybere vejrtrækning vil bevæge alt det væv, der er blevet skåret i og understøtte flow af blod og næringsstoffer. Det kan også være med til at dræne hævelse væk fra operationsområdet.

Læg en varm, blød og venlig hånd på dit ar, mens du mærker din vejrtrækning i maven. Dette understøtter din kontakt til ar-området, din hjerne modtager impulser fra arret og sender impulser tilbage derned. Igennem dette vil du skabe en masse trafik i nervesystemet og få liv i dit ar. Det er godt, når du skal til at bruge og genoptræne musklerne i området.

Fra arret er vokset sammen:

Det er meget individuelt, hvornår huden heler op, men for de flestes vedkommende går der 5-6 uger. Nu kan du bevæge dig mere og begynde at lave lette strygninger på huden omkring arret og på selve arret. Arbejd videre med dine dybe vejrtrækninger.

3-6 måneder:

Nu er alle lag i dit kejsersnitar vokset sammen, og du kan massere arret med bløde, varme og venlige fingre. Start i den ene ende, hvor du ”vandrer” langs arret med ”kattepotefingre”. Når du finder nogle hårde, mere knudrede områder, stopper du og arbejder mere fokuseret med at varme knuderne op med dine fingre. Forestil dig palmeolie, der er hård, når den er kold – men varm, når den bliver varmet op. Sådan er det også med disse fortættede områder.

4-6 måneder

Gå dybt ned i dit ar: Forestil dig hvor blæren ligger (ca. 10 cm over dit kønsben) og dyk blødt, men fast ned i vævet. Her vil du arbejde med blæren men også med din livmoder, da den ligger hen over blæren.

OBS: hvis du har fået opsat spiral, skal du holde dig til de lette teknikker.

Lav dybe, lange stræk i arret: Læg dig på ryggen og tag fat i den ene side af arret med 8 fingre under og tommeltotterne over. Træk arret diagonalt op mod navlen, mens du på en udånding fører venstre knæ ud og ned mod gulvet. På en indånding fører du knæet tilbage igen. Gentag 12 gange for hver side.

Løft dit ar: Tag fat med 8 fingre under arret og tommeltotterne over. Løft godt op i arret, træk op i den ene side og ned i den anden, så du laver et S.

Prøv også at lave et U, hvor du skiftevis trækker buen op mod hagen og ned mod dit kønsben.

Træning efter kejsersnit

Hvornår du begynder at træne efter kejsersnit afhænger af, hvilken form for træning, der er tale om. Det anbefales f.eks. at vente minimum 3-6 måneder før du genopstarte løbetræningen, men allerede fra den første dag kan du gå rundt og øve dig i at rette dig op.

Jo mere du retter dig op, jo mere fleksibelt vil dit arvæv blive. Hvis du er helt krummet sammen – og det kan være et naturligt mønster ved smerter i maven – vil arvævet kunne trække sig mere sammen. Det samme gælder de dybe vejrtrækninger, der går helt ned til dit ar og videre ned i bækkenbunden.

Der findes mange gode øvelser, der på skånsom vis hjælper dig til en stærk og smidig krop efter et kejsersnit. Her får du et udpluk, som du kan prøve af derhjemme:

1-14 dage efter kejsersnittet

Rank ryg

  1. Stil dig op ad en væg med hælene 2 cm fra fodlisten med bagdelen mod væggen.
  2. Lad lænden svaje, så den ikke rører væggen.
  3. Sørg for at dit baghoved og ribbenene på din ryg rører væggen.

Hvis du kan have kontakt med disse punkter mod væggen, er du helt rank. De fleste vil have svært ved det i starten, da hovedet automatisk vil blive skudt frem. Så kan du prøve at tage et par bøger imellem baghoved og væg.

“Cat-cow”

  1. Stå på alle fire med hænderne lige under skuldrene og knæene lige under hofterne. Forsøg at have lige meget vægt på hænder og knæ.
  2. Indånding: luften godt ned i maven og svaj forsigtigt så meget, som det føles behageligt.
  3. Udånding: krum ryggen, brug mavemusklerne en lille smule, brug ballerne til at krølle bækkenet ind under dig.

Du kan lave 2-10 forsigtige gentagelser. Stop og hold en pause, hvis du bliver træt eller oplever stikkende smerter i arret.

“Imprint-neutral”

14 til 30 dage efter kejsersnittet.

  1. Lig på ryggen med bøjede ben og let lændesvaj.
  2. Slap helt af i baller og baglår.
  3. Udånding: aktivér bækkenbunden 50% og brug mavemusklerne til at trække kønsbenet mod brystbenet, så du til sidst får lænden blidt ned mod gulvet.
  4. Indånding: Kip tilbage til lændesvajet.

Gentag 2-20 gange. Når du bliver træt skal du stoppe.

Bækkenløft

1-3 måneder efter kejsersnittet.

  1. Lig på ryggen med fødderne i gulvet og let lændesvaj.
  2. Udånding: rul ryggen op, så du har strakte hofter, stræk knæene fra skuldrene og hold knæene i samme hoftebreddes afstand hele tiden.
  3. Indånding: rul ned, mærk hver eneste ryghvirvel imod måtten, til du ender med at finde dit lændesvaj igen.

Gentag 2-15 gange. Når du bliver træt skal du stoppe – ellers bliver kvaliteten i øvelsen dårlig, og det skal du ikke bruge tid på.

“Imprint-tabletop”

1-3 måneder efter kejsersnittet.

  1. Lig på ryggen med lændesvaj.
  2. Udånding: Spænd bækkenbunden op 50% og brug mavemusklerne til at trække kønsbenet op mod brystbenet, så lænden kommer i gulvet.
  3. Indånding: Bliv med lænden imod måtten.
  4. Udånding: Løft det ene ben op, så der er en 90 graders vinkel i hofte og knæ. Træk op fra hoften.
  5. Indånding: Sænk benet ned igen.
  6. Udånding: løft det andet ben på samme måde.

Hvis dette føles okay, og ikke gør ondt eller generer arret, kan du prøve at løfte begge ben op; et ad gangen på samme udånding. På den efterfølgende udånding sænkes benene igen, et ad gangen.

Gentag 3-10 gange. Når du bliver træt, skal du stoppe.

Fotos: fysioterapeut Camilla Hofman Hansen, indehaver af Klinik for Kvindekroppen

Læs også

Dit underliv efter fødslen: 5 gode råd fra fysioterapeuten

Underlivsprolaps efter fødsel: Hvad kan du gøre?

Sex efter fødsel – hvordan og hvornår?

Delte mavemuskler efter fødsel – 5 skånsomme øvelser