Hæmorider: Hvad gør jeg?
Lad os bare sige det, som det er: Hæmorider er ikke sjove, men de er helt normale – især under graviditeten og efter fødslen.

Sidst opdateret d.
Hæmorider opstår, fordi der bliver skabt et øget tryk i bughulen og/eller blodkarrene omkring endetarmen. Og som om det ikke var nok, kæmper mange gravide med hormonelt betinget forstoppelse – tak, graviditetshormoner.
Det ændrer selvfølgelig ikke på, at vi stadig skal på toilettet, og her kan vi være tilbøjelige til at presse lidt mere end godt er. Selve forstoppelsen, hård afføring og det, at man presser ekstra meget under toiletbesøg, kan i sig selv være med til at forårsage hæmorider.
Selvom det er helt almindeligt, kan hæmorider være både irriterende og smertefulde. Faktisk viste en spørgeskemaundersøgelse, vi lavede i 2021, at cirka 33% af alle gravide oplever at få én eller flere hæmorider under graviditeten. Så du er ikke alene – og der er heldigvis hjælp at hente.
Hvad er en hæmoride, og hvordan mærker du den?
En hæmoride er en slags udvidelse af blodkar i slimhinden eller huden omkring endetarmsåbningen – lidt ligesom en åreknude, bare dér, hvor solen sjældent skinner. Hæmorider kan både være indvendige og udvendige, og selvom de er helt ufarlige, kan de stadig være temmelig irriterende og give ubehag.
Men hvordan ved du egentlig, om du har en hæmoride? Her er de mest almindelige symptomer:
- Svie, kløe eller irritation omkring endetarmen.
- En følelse af, at der buler noget ud ved endetarmen.
- Udfordringer med at tørre sig efter toiletbesøg.
- Blødning, typisk når du har været på toilettet.
Det kan være frustrerende og ubehageligt, men heldigvis er der en masse, du kan gøre for at lindre symptomerne og få det bedre.
Hvad gør man ved hæmorider?
Behandling af hæmorider afhænger lidt af, hvilke symptomer du oplever, men der er flere ting, du selv kan gøre for at få afhjælpe generne:
- Undgå forstoppelse og hård afføring: Når du har en hæmoride, så er det super vigtigt at du undgår forstoppelse og hård afføring, både fordi det kan øge smerter og ubehag, men også fordi det som oftest både kan skabe og/eller forværre situationen dernede.
- Lindre smerten med kulde: Hvis hæmoriderne gør ondt, kan kulde være med til at afhjælpe smerterne. Du kan bruge et isbind eller en kold køle- og varmepose – kulden er med til at mindske hævelsen og virker smertelindrende.
- Skub hæmoriden forsigtigt tilbage: Hvis hæmoriden buler ud, kan det lindre at skubbe den forsigtigt tilbage i endetarmen. Tag det roligt og brug eventuelt lidt toiletpapir eller en ren finger.
- Prøv en creme mod hæmorider: Det kunne f.eks. være hemocare, som er en hæmoridecreme der virker ved at afhjælpe kløe, svie og har en lindrende effekt.
- Prøv venepumpeøvelser og stræk: Øvelserne minimere trykket og eventuel hævelse ned mod bækkenbunden. Du kan eksempelvis prøve dig frem med bedestillingen. Her skal du have numsen godt i vejret og trække vejret helt ned i maven, og brug de dybe vejrtrækninger til at slappe af i kroppen. Øvelser som disse kan lindre ubehaget og må laves flere gange om dagen - og præcis når det passer dig.
Det vigtigste er at lytte til din krop og tage det i dit eget tempo. Med lidt tålmodighed og de rigtige hjælpemidler kan hæmoriderne blive nemmere at leve med for en stund – og i mange tilfælde forsvinder de helt af sig selv.
Hvis du har en hæmoride som virkelig driller, bør du selvfølgelig gå til egen læge. Din læge kan udskrive receptpligtig medicin til dig i form af stikpiller eller creme. Disse virker ved at få blodkarrene til at trække sig sammen og dermed mindske hæmoriden, til den (i bedste fald) helt forsvinder.

5 tips til gode toiletvaner - og mindre bøvl med hæmorider
Gode toiletvaner er nøglen til at undgå eller lindre hæmorider. Det handler om små justeringer, der kan gøre en kæmpe forskel for dig og din krop. Her er 5 råd til, hvordan du bedst passer på dig selv, når du skal på toilettet:
- Vent, til du virkelig skal: Gå først på toilettet, når du tydeligt kan mærke, at der er noget på vej. Hvis du sætter dig for tidligt, risikerer du bare at sidde og presse unødigt – og det vil vi helst undgå.
- Brug en toiletskammel: En lille skammel til fødderne kan gøre en verden til forskel! Den hjælper dig med at få den rette vinkel i hofterne, så der bliver en lettere og mere direkte passage i tarmen.
- Pres med omtanke: Undgå at presse for meget. Sørg for, at din siddestilling er god, og lad afføringen tage sin tid. Hvis den er for hård, kan en fiberrig kost og masser af væske hjælpe med at gøre den mere lind.
- Tag dig tid: Giv dig selv lov til at slappe af. Træk vejret dybt, slap af i bækkenbunden, og lad kroppen gøre sit arbejde i ro og mag. Stress hjælper ikke her.
- Undgå alt for lange toilet-sessioner: Det kan være fristende at blive hængende på toilettet med din telefon (vi ved det godt!), men det kan faktisk forværre trykket på endetarmen. Så hold pauserne korte, og gem Instagram-scrolling til bagefter.

Skal hæmorider fjernes af lægen?
Som regel kan hæmorider behandles derhjemme, og ofte forsvinder de helt af sig selv – især hvis de er opstået under graviditet eller efter fødslen. Når presset på bækkenet stopper efter fødslen, trækker mange hæmorider sig tilbage uden yderligere behandling. En fiberrig kost, masser af væske og de rigtige håndkøbsprodukter kan være alt, der skal til.
Men der er tidspunkter, hvor det kan være nødvendigt at tage kontakt til lægen. Hvis du oplever:
- Voldsomme smerter.
- Kraftig blødning eller blod i afføring.
- En hæmoride, der ikke går væk, uanset hvad du gør.
Du skal altid kontakte lægen, hvis du føler dig utryg. Oftest vil lægen udskrive stikpiller eller creme, som får hæmoriden til at trække sig sammen. I sjældne tilfælde kan lægen anbefale en behandling, hvor en elastik sættes omkring hæmoriden.
Elastikken får blodforsyningen til at stoppe, så hæmoriden falder af i løbet af 1-2 uger. Det lyder måske lidt voldsomt, men det er en effektiv og enkel løsning, hvis hjemmebehandling ikke er nok.
Husk: Din læge er der for at hjælpe dig, så tøv ikke med at række ud, hvis du har brug for det.
3 hurtige gode råd til hvad du selv kan gøre
- Undgå forstoppelse og hård afføring: Det kan du gøre ved at spise fibre og drikke masser af væske. En fiberrig kost og rigeligt med væske kan hjælpe med at holde maven i gang og mindske behovet for at presse. Du kan eventuelt også overveje afførende midler som magnesia.
- Tag dig god tid på toilettet: Undgå at presse for hårdt – det gør hæmorider værre. Et rigtig godt tip her er at bruge en toilet skammel. Den hjælper dig til at sidde i en position, der gør det nemmere at få afføring ud, uden at skulle presse.
- Brug køleposer: Et isbind eller momkinds køle- og varmepose kan give øjeblikkelig lindring.
Hvad kan jeg spise for at undgå hæmorider?
Hvis du døjer med hæmorider – eller gerne vil forebygge dem – kan din kost spille en vigtig rolle. En fiberrig kost og masser af væske hjælper med at holde maven i gang og mindsker risikoen for forstoppelse, som ofte forværrer hæmorider.
Her er nogle gode tips til din kost:
- Fyld tallerkenen med fibre: Grove grøntsager, fuldkorn, nødder og frø er fantastiske kilder til fibre, der hjælper din fordøjelse. Alt skal selvfølgelig gøres med måde, så vær opmærksom på at overdreven indtag af fiber også kan skabe forstoppelse.
- Drik rigeligt med væske: Vand er din bedste ven, når det kommer til at undgå forstoppelse. Sørg for at drikke mindst 1,5-2 liter dagligt. Et godt tip er altid at have en drikkedunk med koldt vand på sig.
- Kosttilskud kan hjælpe: Loppefrøskaller (som HUSK og Sylliflor) eller stenrodkan være gode til at supplere din kost, hvis du har brug for et ekstra fiberboost.
- Snup en håndfuld mørke bær: Blåbær, brombær og boysenbær er ikke bare lækre – de kan også bidrage til en sund fordøjelse.
- Snack på lidt tørret frugt: Tørret frugt, svesker og dadler er gode for fordøjelsen. Svesker er især gode fordi de har et højt indhold af det naturlige sukkerstof, sorbitol, som trækker store mængder vand ind i tarmene, og får afføringen til at glide nemmere igennem.
- Giv Magnesium et forsøg: Magnesium hjælper tarmenes muskler med at arbejde bedre, så du får gang i mere effektive tarmbevægelser – og lettere toiletbesøg. Du kan få det gennem kosttilskud eller ved at spise magnesiumrige fødevarer som spinat, kål, kikærter, avocado – og heldigvis også kaffe og mørk chokolade. Bonus: Magnesium kan også hjælpe med at mindske kramper i kroppen under graviditeten. Så lidt chokolade til både maven og musklerne? Ja tak!
- Brug afføringsmidler til at holde din afføring lind: Hvis du er udfordret af forstoppelse eller hård afføring, kan det være nødvendigt at supplere din kost med afføringsmidler, som f.eks. magnesia eller movicol.
Ved at give din krop den rette ernæring kan du mindske ubehaget ved hæmorider og samtidig hjælpe kroppen med at komme sig hurtigere. Det er små ændringer, der kan gøre en stor forskel.

Kan du skubbe en hæmoride på plads?
Både og – det afhænger nemlig af graden af din hæmoride, og om den er indvendig eller udvendig, om det er muligt for dig at skubbe hæmoriden på plads. Der findes 4 grader af hæmorider:
- Grad 1: Helt indvendig og giver måske kun lidt blødning.
- Grad 2: Buler ud under toiletbesøg, men glider selv på plads igen.
- Grad 3: Buler ud og glider ikke tilbage af sig selv – her kan du forsigtigt skubbe den tilbage.
- Grad 4: Konstant udvendig og kan ikke skubbes på plads. Dette er dog sjældent og kræver lægehjælp.

Må man prikke hul på en hæmoride?
Det korte svar er: nej, det må du ikke. Hvis du prikker hul på en hæmoride ved endetarmen, vil det næsten med garanti begynde at bløde, og samtidig øger du risikoen for infektion.
Området omkring endetarmen er fyldt med bakterier, som let kan finde vej til det åbne sår og skabe problemer. Derfor er det bedst at lade hæmoriden være og i stedet fokusere på at lindre symptomerne – også selvom du har en hæmoride der bløder.
Det gælder også om at være blid ved området, især efter toiletbesøg. Forsøg at duppe i stedet for at tørre, og brug gerne ekstra blødt toiletpapir af god kvalitet og vores skylleflaske når du har været på toilettet – din bagdel vil takke dig for det!
Husk, hæmorider er generende, men de kan behandles uden at tage drastiske metoder i brug. Jo mere nænsom du er, desto lettere bliver det at komme over dem.
Hvordan lindrer jeg smerter ved hæmorider?
Hæmorider kan være smertefulde, og der findes desværre ikke ét middel mod hæmorider, som løser alle problemer. Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at få det bedre:
- Køl området ned: Et isbind eller en kold køle- og varmepose kan give øjeblikkelig lindring og hjælpe med at mindske hævelsen.
- Brug en creme eller salve til hæmorider: Disse kan være et godt middel mod hæmorider, da det hurtigt lindrer smerter og irritation. Det kan derudover også få receptpligtig creme ved lægen – disse cremer får blodårerne til at trække sig sammen, så hæmoriden gradvist bliver mindre.
- Skub forsigtigt hæmoriden på plads: Hvis du har en indeklemt hæmoride, kan det nogle gange lindre smerterne at skubbe udposningen tilbage i endetarmen. Tag det roligt og vær nænsom.
- Pas godt på området: Dup i stedet for at tørre, skyl evt. efter med en skylleflaske og undgå at irritere huden. Jo mere skånsom du er, desto mindre ubehag vil du opleve.
- Undgå hård afføring og sørg for gode toiletvaner: Det er helt essentielt, da hård mave forværrer hæmoriden, og gør den svær at slippe af med.
- Minimer trykket ved hjælp af venepumpeøvelser: Her kan enkle øvelser hjælpe med at lette ubehaget. En af de mest effektive øvelser er den, man kalder bedestillingen. Det handler om at komme op på alle fire og løfte numsen godt i vejret, så tyngden på bækkenet mindskes. Samtidig skal du tage dybe, rolige vejrtrækninger helt ned i maven og fokusere på at slappe af i bækkenbunden.
Kan jeg købe creme mod hæmorider i håndkøb?
Ja, du kan købe lindrende salver og hæmoridecreme på apoteket eller direkte hos momkind. Disse cremer virker ofte hurtigt og kan hjælpe med både smerter, kløe og hævelse. Det er en nem og effektiv måde at få lindring på.
“Men hæmoridecreme virker ikke”, tænker du måske. Hvis du har en eller flere genstridige hæmorider, kan du opleve at lindrende cremer ikke er nok. I så fald bør du tage en snak med din læge for at høre, hvilke muligheder der er for at få receptpligtig medicin eller eventuelt få foretaget andre procedurer, som kan mindske dine gener.