Er det farligt at have feber som gravid?
I størstedelen af tilfældene er det ganske ufarligt at have feber, når du er gravid. Feberen vil ofte skyldes en virusinfektion, der hverken er farlig for dig eller fostret. Der sker særlige tilfælde, og der er herunder en liste af ting du skal reagere på. Vi anbefaler selvfølgelig altid, at du tager kontakt til egen læge, hvis du har mistanke om noget.
Hvor høj feber må man have som gravid?
Det meste af graviditeten skal du forholde dig til feber, som du normalt ville gøre: Søg læge, hvis du har over 40 i feber eller har haft feber i mere end 3-5 dage. Er du i tredje trimester er det fornuftigt at ringe til lægen, hvis du har mere end 38 i feber.
Det skal du reagere på under graviditeten:
I færreste tilfælde kan man være ramt af mere specielle virusinfektioner, og der er nogle forskellige ting at være opmærksom på.
Parvovirus
Den første infektion, du skal være opmærksom på, er parvovirus. Parvovirus viser sig hos voksne som let feber og ledsmerter i knæ, hænder og håndled. Du kan kun have parvovirus én gang, så for mange gravide er infektionen ikke en risikofaktor.
Parvovirus kan sagtens se ud som en helt normal forkølelse, men i nogle tilfælde kan den medføre lussingesyge (også kaldet den femte børnesygdom), som kendetegnes ved udslæt på kroppen og/eller på kinderne efterfølgende af sygdomsperioden.
Hvis parvovirus opstår under graviditeten, kan det blandt andet give en let øget risiko for spontan abort og blodmangel hos fostret. Risikoen for spontan abort med en parvovirusinfektion ligger mellem 3% og 15%, og er størst mellem 9. og 16. uge af graviditeten.
Risikoen for at alt dette sker er lille, men overordnet er der størst risiko for problemer omkring parvovirus, hvis den opstår før den 20. uge af graviditeten.
LÆS OGSÅ: Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen
Toxoplasmose
En anden ting at være opmærksom på er toxoplasmose. Dette er en infektion der opstår på baggrund af smitte med parasitten toxoplasma. Parasitten findes blandt andet i råt kød og katteafføring.
Her er der igen tale om risiko for at smitte fosteret, som kan medføre voldsomme infektioner og kan føre til misdannelser eller spontan abort. Symptomerne ligner en influenza, men mange oplever ingen symptomer i følge af smitte med parasitten.
Derfor er det vigtigt under graviditeten, at holde sig fra råt kød og være forsigtig omkring katteafføring, hvis man har en kat.
LÆS OGSÅ: Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid
Skoldkopper
Skoldkopper er en sygdom som de fleste har haft som børn, men hvis du ikke har, skal du være opmærksom på sygdommen i din graviditet. Symptomerne starter med feber og udvikles til et udslæt der oftest starter på maven eller ryggen og derefter spreder sig til resten af kroppen. Det kan være alvorligt at få skoldkopper under graviditeten og kan medføre indlæggelse på hospitalet.
Røde hunde (rubella)
Det sidste du skal være opmærksom på er røde hunde (også kaldet rubella). Størstedelen af danskere er vaccineret som børn, med den såkaldte MFR vaccine, som dækker mæslinger, fåresyge og røde hunde. Er du ikke vaccineret skal du dog være opmærksom, idet infektionen kan give alvorlige skader på fosteret.