Baby shower: 20 ideer til lege, pynt og gaver til mor

Udgivet | Senest opdateret | Af Nanna Schultz, team momkind

Du skal til babyshower og er helt blank på gaver. Eller du skal arrangere et babyshower og kunne godt bruge inspiration til nogle sjove lege og fint pynt. Her kommer vores bud på babyshower idéer til lege, pynt og gaver.

Hvad er et babyshower?

Når en baby er på vej, er det ikke kun forældrene, der er ovenud spændte. Også de kommende bedsteforældre, kusiner, venner, onkler, tanter og så videre er ivrige efter at møde den lille ny. Et babyshower er en fejring af mor, maven og baby.

Babyshower er en tradition, vi her i Danmark har overtaget fra USA, hvor det er mere reglen end undtagelsen, at en graviditet hyldes med et babyshower. ”Shower” betyder i øvrigt ”overøse” – så til et babyshower overøses mor med gaver, kærlighed og lykønskninger.

Hvem skal med til babyshower?

Et babyshower organiseres oftest af den gravides veninder, og drejer sig om at forkæle den kommende mor og få hende til at grine og ja, nok også flæbe lidt. It’s just the hormones! I Danmark er det efterhånden mere og mere normalt at fejre mama-to-be med et brag af et babyshower, hvor både veninder men også den gravides kvindelige familiemedlemmer og tætte kvindelige kollegaer bliver inviteret.

Hvornår holder man babyshower?

Der findes ingen regler for, hvornår et babyshower skal afholdes – men man holder det typisk på et tidspunkt i løbet af 3. trimester. Selvfølgelig ikke alt for tæt på termin, så din gravide veninde ikke skal stresse over en eventuel fødsel midt i de festlige begivenheder. Oftest holdes det hos den gravide selv, hos veninden eller på café.

Det kan ofte være svært at finde på sjove idéer til babyshower – især, hvis du aldrig har været til et før eller holdt et. Vi guider dig her:

Gaver til babyshower

Hvad skal man give til et babyshower? Oftest købes ting til den lille i maven, f.eks. nogle bløde stofbleer, men hvad med en babyshower gave til mor? Et babyshower er fejringen af moren og moderskabet, og overfor dig sidder med stor sandsynlighed en hormonel højgravid mama-to-be med lændesmerter og vand i benene. Babyshower gaver kan være svære at finde på, så vi har fundet på nogle gode bud til dig.

En momkind box

Det er mor, der har brug for din omtanke og omsorg. Derfor skal du selvfølgelig købe en momkind box til hende. Hvadenten hun skal føde vaginalt eller har et planlagt kejsersnit i kalenderen, så finder du en care box, hvor der er alt, hun får brug for efter fødslen.

Planlægger din veninde at amme? Så får hun brug for en nursing care box, hvor der både er lanolinsalve, en lækker ammebh, genanvendelige ammeindlæg, en stor drikkedunk (fordi man er tørstig konstant!!) og 3 lækre, bløde stofbleer.

Hun kommer til at ELSKE dig for det.

Gravidmassage

Hvis der er noget der kan gøre den helt store forskel, når man vralter rundt og tredje trimester synger på sidste vers, og man næsten føler, at man selv gør, så er det at blive nusset om. Køb en gravidmassage hos en god massør med speciale i at ælte gravide kroppe.

Ammebh

Mange gravide vokser allerede ud af deres almindelige bh’er i løbet af graviditeten, og det er derfor skønt at få nogle gode ammebh’er allerede inden babys ankomst. Så kan man også nå at “gå dem lidt til”. En ammebh skal helst være sømløs og uden bøjle, så den hverken gnaver eller strammer, men bare føles fløjlsblød og lækker at have på.

Blød morgenkåbe 

En blød morgenkåbe er også et must-have i din gravide venindes garderobe, som er genial især den første tid, hvor hun måske ammer utallige timer i døgnet. Den er også nem lige at hive over sig, når postbuddet banker på døren, så hun ikke står der i bare bryster og efterfødselstrusser.

En manicure og pedicure 

Det kan være svært at nå sine fødder, når man er gravid – men bare fordi, man er gravid, så er man ikke nødvendigvis mindre forfængelig. Giv din veninde en manicure og pedicure, så hun kan gå ind i moderskabet med lækre negle på hænder og tær – hun får nemlig sikkert ikke tid til at sætte sig ned og ordne dem selv, når først baby er kommet til verden.

 LÆS OGSÅ: Barselsgave: 5 gaver til den nye mor, når hun går på barsel

Arranger en date night 

Hvad med at give en lækker middag? Eller en tur i spa til din gravide veninde og hendes partner? Lige om lidt har de nemlig knap så meget tid til at lave ting med hinanden, fordi der vil være en lille baby, der konstant har brug for sine forældre. En datenight vil derfor være en fantastisk gave til de vordende forældre.

Gavekort til take-away 

At få mad på bordet kan godt virke som en ret så uoverskuelig opgave, når man er lige er blevet mor og forældre. Man har måske ikke lige overskud til at lave en madplan, handle, lave maden og sørge for oprydningen efter. Derfor er et gavekort til take-away ene fuldstændig fantastisk gave til den vordende mor.

Fyld fryseren

Som skrevet ovenover, så er madlavning ikke ligefrem den nemmeste opgave, når man har en lille nyfødt. Derfor er en af de bedste gaver en hjemmelavet lasagne, chili con carne eller dahl til fryseren. De fleste kommende mødre har alligevel masser babytøj i skabet, så smagfulde fryseretter falder i rigtig god jord.

Lege til babyshower

Et babyshower minder på mange måder om en polterabend, bortset fra at der måske er knap så meget fokus på druk og ydmygelse. Der findes dog et hav af kreative og sjove babyshower lege, som altid er et hit.

Hilsner på en ble!

Til mit eget babyshower havde min veninde købt en pakke bleer og en håndfuld tuscher. Til festen bad hun så gæsterne skrive små hilsner på bleerne.

Det var først da baby ankom, at jeg fattede, hvor en god ide, det var! Min kæreste og jeg morede os ret meget med i de første uger, hvor der midt i skide-showet om natten pludselig kunne dukke en ble op med hilsner som: ”You can do this!” og ”Ja, det lugter lidt af lort, hva?!”

LÆS OGSÅ: Kost og graviditet: Sådan skal du spise, når du er gravid

Mor eller far-quiz

Kommer far eller mor til at tage flest billeder? Hvem vil baby ligne mest? Og hvem vil synge flest godnatsange for barnet? Quiz er altid sjovt – og det er endnu sjovere at gætte, hvad din gravide veninde tror, når det kommer til hende og partnerens kommende forældreskab.

I en mor eller far/medmor quiz får din gravide veninde 10-15 spørgsmål om hende og partnerens kommende forældreskab, og resten af selskabet skal så forsøge at gætte, hvad hun svarer. Den, der har flest rigtige, får en præmie!

Dekorere bodyer

Køb en stak hvide bodyer i forskellige størrelser og nogle tekstiltuscher og giv jer i kast med at lave søde, personlige bodystockings til den kommende baby. Tegn et fint motiv, skriv en sød hilsen eller en sjov bemærkning til de kommende forældre, som de kan grine lidt af, når baby får bodyen på.

Gæt en lort 

Okay, den her leg er måske en lille smule…. klam. Men den er sjov! Find 3-5 bleer frem og smelt forskelligt chokolade i bleerne – det kan for eksempel være Snickers, Mars, KitKat, you name it, og lad din gravide veninde gætte, hvilke slags chokolader der er i bleen ved at lugte og smage på det. Det vil I garanteret få en masse gode grin ud af!

Ønsker for babys fremtid 

Hver gæst får en skabelon, de skal udfylde omkring babys fremtid. Dem kan man finde rundt omkring på nettet. Her skal I alle skrive, hvad I ønsker for babyens fremtid – det kan være, hvad babyen skal huske, drømme om, blive som voksen, elske og mange andre ting. Bagefter får din gravide veninde den, og så kan hun gemme dem og for eksempel kigge på dem, når hendes barn skal konfirmeres.

Gæt babys fødselsdag

Det er sjovt at quizze. Vi kender terminsdatoen, men sjældent vælger baby at melde sin ankomst præcis på denne dato (faktisk kun cirka 4% føder på deres terminsdato!). Så hvorfor ikke involvere alle gæster i en terminsdato-quiz?

Tag et stort stykke pap og lav en kalender der spænder fra to uger før terminsdatoen til to uger efter. Nu skal alle skrive deres navn på den dato og tidspunkt de tror, at fødslen finder sted. Hvis I har lyst, kan I så udlodde en præmie til den, der kommer tættest på.

Smag på babymad

Det lyder virkelig dumt, men det er faktisk ret sjovt. Det er den gode gamle smagsprøveleg, nu skal den gravide blot smage på forskelligt babymad og identificere, hvilke ingredienser der er i.

Det er virkelig skægt at se den kommende mors reaktioner, for ofte er det ikke den mest udsøgte smagsoplevelse. Du kan f.eks. få babymos à la spaghetti bolognese, som er en blendet rød-brun puré uden et strejf af krydderier, der ville fornærme enhver italiener.

Kage til babyshower

Der skal kage til! Gravide kræver søde sager, så kagen er et must til babyshower. De kan købe din venindes yndlingskage hos bageren, eller har du nogle krea-bage-skills, kan du jo selv kaste dig ud i det. Der findes inspiration mange steder, hvis kagen skal matche anledningen.

Vi anbefaler, at du går på Pinterest og prøver med ”babyshower cakes”. Vupti, og så har du allerede en fornemmelse af, at vi altså er på bryllupskage-niveau, hvis det skal være det helt store set-up. Kagen kan være formet som en ble, som en rangle og ja – som en baby, der så skal skæres i stykker og spises…

Pynt til babyshower

Gå ALDRIG ned på pynt til et babyshower! Men hvis du Googler bare en lille smule, vil du også opleve, at det hurtigt kan gå hen og blive en dyr fornøjelse, hvis vi taler blomster, borddekorationer, service osv.

Prøv lige at se den her sindssyge babyshower for Khloé Kardashian. Slap aaaaaf!

Hvis I holder babyshower et offentligt sted, så tænk lige over, om den gravide er typen der synes, at det er ubetinget fedt at blive overrasket overfor en masse, hun ikke kender. Jeg prøvede selv at blive inviteret på cafe, hvor mine veninder så havde tæsket borde og stole til i lyserøde balloner og drysset slik og lyserøde hjerter ud over bordet. Og jeg synes bare, at det var sindssygt pinligt med al den opmærksomhed. Måske også fordi, at vi kun var tre mennesker.

Well, pynt så meget, som I har budget og overskud til. Balloner er altid et hit, og hvis der er helium i, kan det også give et lille festligt input til festen!

Blåt og lyserødt pynt

Alt efter, om din veninde venter en dreng eller en pige, så pynt op med blå eller lyserøde balloner, konfetti, tallerkner, lys, kager, ja, faktisk bare alt. Hvis ikke hun kender kønnet er det selvfølgelig mest oplagt at vælge en neutral farve – eller blande lyserød og blå.

Hjemmelavet pynt 

Der finde mange gode tutorials til forskellige hjemmelavet pynt på youtube og på nettet generelt. Lav for eksempel nogle fine luftballoner med balloner, pinde og isbægre.

Pynt med blomster

Blomster er altid en god idé! De er både dekorative, smukke og dufter dejligt – og så kommer de i alle farver. Pynt bordet med fine blomster, som passer ind med resten af pynten.

Pynt med blekager

En blekage er en klassiker til et babyshower, og udover at være dekorativ og passe godt ind i temaet, så får din gravide også en masse brugbare bleer med hjem – win-win, ikke? På nettet finder du diverse tutorials til at lave sådan én, og det er ikke særlig kompliceret.

Læs også

Gravid app: De 5 bedste apps til at følge baby og graviditet

Graviditet og inkontinens: De 3 bedste råd til dig der er gravid

Strækmærker: Hvorfor kommer de, og hvad kan du gøre ved dem?

Jordemødrene: Sådan forbereder du dig på fødslen