En rigtig operation
Den kvindelige overlæge kom tilbage og spurgte mig, om jeg var frisk på at få det lavet i lokalbedøvelse. Ellers var der den mulighed, at man kunne lade det være, som det var, og at jeg så kunne få det lavet ved næste fødsel. Jeg undrer mig stadig over den mulighed, da hun jo i princippet ikke aner, om vi er så heldige at få flere børn – eller om vi overhovedet ønsker det!
Jeg sagde ja til at få det lavet med det samme. Jeg tænkte, at det var bedst at få det overstået i en fart, så jeg kunne komme hjem og forhåbentligt endelig få ro på sammen med min lille familie. Det havde trods alt været nogle virkelig hektiske første uger som forældre. Jeg fik at vide, at de godt kunne udføre operationen, og jeg blev indlagt med det samme.
LÆS OGSÅ: Syning efter fødsel: Her er alt du skal vide
Jeg bad min kæreste køre hjem i rolige omgivelser med vores søn - og at jeg ville skynde mig hjem, så snart det var overstået. Jeg sad alene på undersøgelsesstuen på fødegangen og græd, da de tog afsted. For første gang skulle jeg være væk fra min lille nyfødte baby – kun 3 uger gammel. For 117. gang på de 3 uger, tvivlede jeg på mig selv, om jeg nu også var en god nok mor...
Jeg følte overhovedet ikke, at jeg havde overblik over, hvad der skulle ske – og jeg følte mig på ingen måde særlig tryg. En times tid efter blev jeg hentet af en portør, og da gik det for alvor op for mig, at det var en rigtig operation på en rigtig operationsstue. Jeg blev heldigvis mødt af to rigtig søde operationssygeplejersker.
Den ene sygeplejerske sad ved siden af mit hoved og tog min hånd. Den anden skulle hjælpe operationslægen, som efter lidt tid kom ind på operationsstuen og forklarede, hvad der skulle ske. Det blev de mest ubehagelige og smertefulde 40 min. i mit liv, hvilket ikke siger så lidt, når jeg 3 uger forinden havde været igennem en fødsel.
Operationslægen fortalte, at det var blevet syet forkert efter fødslen, men at han nu havde rettet op på det. Efter operationen, blev jeg kørt tilbage på min stue, hvor min mor ventede på mig. Jeg havde travlt med at komme hjem til min søn og kæreste, så jeg skyndte mig i tøjet.
Min mor hjalp mig op fra sengen, og der var det allerede blødt igennem. Sygeplejersken sagde at det godt måtte bløde sådan det første døgns tid. Jeg kom hjem til min lille familie og var lettet over, at det nu var overstået.
Jeg har efterfølgende fundet ud af, at det ikke må bløde så meget efter sådan en operation.
Udviklede efterfødselsreaktion
De første uger efter fødslen med mislykket amning, ekstrem brystbetændelse, operationen og hele oplevelsen omkring undersøgelserne og indgrebet førte til, at jeg udviklede en efterfødselsreaktion, som for alvor kom til udtryk i efteråret og vinteren.
Vi var så heldige at have verdens bedste private jordemoder, sundhedsplejerske og familieterapeut ved vores side. Hun var heldigvis meget opmærksom på mine symptomer og hjalp mig med at bearbejde det hele.
LÆS OGSÅ: Efterfødselsreaktioner – Psykologens guide til smerte i moderskabet
I skrivende stund, ca. 9 måneder senere, har jeg stadig gener. Det er sådan, at jeg kan leve med det, men det er ikke uden ubehag. Jeg har fået henvisning fra egen læge ift. at få det undersøgt igen, men jeg har svært ved at tage mig sammen til at få det gjort. Det føles på en måde nemmere at leve med det, som det er nu, end at skulle ”tilbage” og se fortiden i øjnene. Samtidig frygter jeg virkelig for endnu en grænseoverskridende operation i underlivet.
På et tidspunkt, når jeg er klar, har jeg tænkt mig at indgive en klage. Jeg vil gerne være med til at sætte fokus på, hvor store konsekvenser det kan have, hvis behandling efter en fødsel med bristninger og/eller klip ikke er optimal. Mit håb er, at en klage over forløbet kan være med til at mindske risikoen for, at det sker for andre fødende fremadrettet.
Gennem hele forløbet har det altid hjulpet mig meget at tænke på, at vores søn har haft det godt helt fra start. Han trives. Det er det vigtigste. Vores lille Lauge er det vigtigste og bedste i vores liv – og det hele værd!