Fordele og ulemper ved hindeløsning

Udgivet | Senest opdateret | Af Celina Albæk, team momkind

Måske du er stødt på begrebet, mens du desperat har søgt internettet tyndt for tips til igangsættelse af fødsel. Det er helt forståeligt, at du gerne vil have det barn ud, når terminsdatoen er passeret, og dagene synes at flyve af sted, uden veerne sætter ind.

Hindeløsning er en populær jordemodermetode i kategorien fødselsmodning, og hvis du tænker det kunne være noget for dig, så læs med her og bliv klogere på de forskellige fordele og ulemper ved hindeløsning.

Hvad er hindeløsning?

Hindeløsning består i, at jordemoderen fører to fingre op i skeden og videre op i livmoderhalsen til den nederste del af livmoderen, hvor fosterhinderne ligger. Her masseres livmoderhalsen for at løsne fosterhinderne, som omkranser babys hoved. Den løsnende effekt på fosterhinderne frigiver hormonet prostaglandin, der kan sætte gang i fødselsveer.

Hvad er forskellen på hindeløsning og hindesprængning?

Ofte bruges hindeløsning synonymt med hindesprængning, ligesom du sikkert har hørt udtrykket “at få taget vandet”, men det er ikke det samme. Ved hindesprængning anvendes et plastikredskab i stil med en hæklenål til at prikke hul i fosterhinden, så fostervandet begynder at løber ud.

Når vandet er taget, er fødslen per definition i gang. Fostervandet vil blive ved med at løbe, og der skal helst ikke gå for lang tid før barnet kommer ud, da der med hul i hinden, der omkranser barnet, er skabt fri passage for bakterier.

Hvorfor få hindeløsning?

Det kan være, at du er gået over termin og er ved at blive skør af ventetiden. Eller måske du for alt i verden vil undgå igangsættelse med medicin? Her kan en hindeløsning præsentere en naturlig igangsættelse af fødslen uden større sundhedsmæssige risiko eller bivirkninger.

Ikke alle fødende oplever samme stress forbundet med at gå over tid, og nogle oplever at have det fint – om end tungt – i uge 41+0. Imidlertid kan din jordemoderen finde på at anbefale en hindeløsning eller hindesprængning, hvis det anses for at være bedst for barnet at komme ud i verden, før du er alt for langt på den anden side af terminsdatoen.

Virker hindeløsning?

Effekten af hindeløsning er meget individuel, da kroppe kort sagt vil reagere forskelligt på proceduren, ligesom det har noget at skulle have sagt, hvor langt henne du er. Nogle kvinder ser ingen synderlig effekt, andre får blot plukveer bagefter, mens ⅓ af gravide oplever, at hindeløsning får fødslen til at gå i gang.

Selv hvis du kun får plukveer af hindeløsningsbehandlingen, så hjælper disse forberedende veer med at modne livmoderhalsen til fødslen.
Hvad angår hindesprængning, er det en anden sag. Hvis ikke veerne sætter ind, kort efter du får taget vandet, vil der typisk blive lagt et vestimulerende drop.

Hvor hurtigt virker hindeløsning?

Hvis hindeløsningen bare klapper og sætter gang i maskineriet, så vil du gå i fødsel indenfor et døgns tid. Det vil starte med, hvad der ligner plukveer, som senere vil udvikle sig til kraftige fødselsveer. Nogle får imidlertid kun plukveer, der går i sig selv igen.

LÆS OGSÅ: Sådan føles veer – erfaringer fra 30 mødre

Har hindeløsningen ikke den ønskede effekt, kan næste skridt være at tage vandet, men det kan også være, at din jordemoder foreslår noget andet til igangsættelse af fødslen. Alle fødsler er individuelle, og derfor afhænger metoden til fødselsmodning selvfølgelig af, hvordan du og baby har det.

Hvornår får man hindeløsning?

De fleste jordemødre vil først foretage en hindeløsning fra din terminsdato, hvilket vil sige fra uge 40 og frem. I princippet er det ikke farligt at få det gjort tidligere, men det er dokumenteret, at hindeløsning først er virksomt fra uge 38, og det er en forudsætning, at din livmodermund har åbnet sig.

Det er en individuel vurderingssag, om en hindeløsning er den rette løsning som led i fødselsmodning. Hvis dette er tilfældet, vil jordemoderen starte med at lave en indvendig undersøgelse, hvor hun tjekker, om der overhovedet er adgang til fosterhinderne.

Hvis livmoderhalsen er helt lukket til, så er både hindeløsning og hindesprængning udelukket. Har både du og baby det fint, vil det eventuelt betyde, at proceduren udsættes et par dage.

Hvem kan give hindeløsning?

Jordemødre er specialister i hindeløsninger, og det kan både gøres i offentligt regi eller på en privat jordemoderklinik. I nogle tilfælde kan man have gavn af flere hindeløsninger, og så er det måske værd at investere i egenbetaling, da det offentlige kun tilbyder en enkelt omgang hindeløsning.

Gør hindeløsning ondt?

En hindeløsning bør som udgangspunkt ikke være smertefuld, og det samme gælder hindesprængning, hvor du får taget vandet. Der vil unægtelig være noget ubehag i forbindelse med disse indgreb – lidt ligesom menstruationssmerter, men det vil typisk kun gøre rigtig ondt, hvis din krop overhovedet ikke er tilstrækkelig modnet til fødsel.

Hvis der bliver foretaget hindeløsning for tidligt, kan det være vanskeligt for jordemoderen at komme til oppe i livmoderhalsen og massere. Dette vil selvfølgelig medføre nogen ømhed – lidt i stil med at få opsat/fjernet spiral eller få taget celleprøve i livmoderhalsen.

Hvordan føles hindeløsning?

De færreste kvinder nyder at få foretaget gynækologiske undersøgelser og indgreb i de nedre regioner. Langt henad vejen føles hindeløsning på samme måde som et almindeligt tjek i underlivet, men selve det at få livmoderhalsen masseret kan føles som en jagende fornemmelse i stil med voldsomme menstruationssmerter.

LÆS OGSÅ: Guide: Smertelindring under fødslen

Under hindeløsningen oplever nogle gravide, at der kommer lidt slimet blod ud, og efter proceduren er det også normalt at se lidt pletblødninger. Begge dele er helt ufarligt.

Hvad koster hindeløsning?

Hos en privatpraktiserende jordemoder svinger priserne på hindeløsning imellem 500-700 kr. Ligesom det gælder for fødselsmodnende akupunktur og andre graviditetsrelaterede ydelser gælder det, at du bør tjekke, om den pågældende klinik er tilknyttet sygeforsikringen ”danmark”. Hvis du har sundhedsforsikring, vil du nemlig i nogle tilfælde kunne få tilskud til behandlingerne.

Fordele ved hindeløsning?

En klar fordel ved hindeløsning er, at du kan undgå igangsættelse med f.eks. Angusta-piller. Medicinsk igangsættelse med piller og vestimulerende drop kan være nødvendig i visse tilfælde, men der er en række kendte bivirkninger. Hindeløsning er derimod naturlig fødselsmodning, som ikke indebærer risiko for dig eller dit ufødte barn.

Ulemper ved hindeløsning?

Den største ulempe ved hindeløsning, at det ikke altid virker. En gynækologisk procedure er aldrig behagelig, og det gælder sandelig også for hindeløsning. Det vil derfor være en slem skuffelse, der tærer på din ikke-eksisterende energi som højgravid, hvis du får smertefulde plukveer efter en hindeløsning, der så i sidste ende ikke resulterer i fødselsveer.

Læs også

Tegn på fødsel: 8 ting der tyder på, at du snart skal føde

Fordele og ulemper ved en hjemmefødsel

Hvornår skal jeg ringe til fødegangen?

Syning efter fødsel: Her er alt du skal vide