Set i bakspejlet var det vigtigste jeg lærte af opholdet at gøre dét, der virker. Jeg bruger stadig dette mantra derhjemme og på mit arbejde i dialogen med nybagte forældre, der eksempelvis bekymrer sig for at amme baby ‘for meget’, at bruge slyngevuggen, samsove osv.
Samtidig husker jeg dog stadig tydeligt følelsen af at være til besvær under indlæggelsen, og min dårlige samvittighed over at tage personalets tid med vores ‘simple’ problemer. Den tankegang, vi blev mødt med, at forældre ‘pådutter’ deres babyer dårlige vaner, burde i min optik kastes helt og aldeles ad helvede til. Jeg får lyst til at råbe til alle nybagte familier, at de er dem der kender barnet bedst, og at de skal gøre lige netop dét, der virker for dem.
Institutionsliv
Det første år var benhårdt, men vi kom igennem det, og gråden stoppede. Det gjorde problemerne med søvn, spisning, hyperaktivitet, motorisk uro, udadreagerende adfærd og generel mistrivsel desværre ikke. Vilbert startede i vuggestue, da han var 14 måneder gammel. Indkøringen gik fint, selvom personalet (forventeligt) havde meget svært ved at få ham til at sove. Der gik dog ikke lang tid, før at der var daglige beskeder fra personalet om, at Vilbert havde været udadreagerende.
Det gjorde ikke noget godt for os at få den samme besked hver dag, for tro mig, vi kendte godt til den udadreagerende adfærd på hjemmefronten. Som forældre skal man naturligvis have dialogen med personalet, men for os blev det til sidst voldsomt frustrerende altid at få negative informationer om vores barn, uden at der blev iværksat yderligere hjælp eller støtte til ham. Vi forstod ikke, hvordan vi kunne tolke hans trivsel så forskelligt hjemme og i institutionen.
Hvis jeg en sjælden gang fik den omvendte besked, at Vilbert var blevet slået, blev jeg ofte lettet og næsten ‘glad’. Bestemt ikke glad på mit eget barns vegne, men på mine egne egoistiske vegne over ikke at være moderen med det udadreagerende barn. Omend det bare var for en enkelt dag, man kunne prøve at være den mor.