De 10 bedste råd mod vand i kroppen, hævede fødder og ben
Udgivet | Senest opdateret | Af Fysioterapeut Camilla Hofman Hansen fra Klinik for Kvindekroppen
Selvom selvkærlighed og kropspositivisme står øverst på listen over de gode råd til dig der er gravid, bør du ikke føle dig forkert, hvis du synes det er svært at omfavne den ekstra hage eller de hævede ankler, der giver dig lår i skoene.
Naturligt eller ej, så kan væske i kroppen som gravid være godt gammeldags træls - og ikke kun af æstetiske årsager. Heldigvis er det ganske ufarligt at få hævede ben og vand i fødderne når du er gravid.
Her kommer info og gode råd til dig der er gravid med vand i kroppen, og sidst i artiklen får du syv simple venepumpeøvelser for gravide fra Camilla Hofman Hansen, som er fysioterapeut med speciale i kvindekroppen før, under og efter graviditet og fødsel.
Hvorfor får man væske i kroppen som gravid?
Som gravid er du mere disponeret for vand i kroppen, fordi hormonbalancen påvirkes, når kropsvæskerne øges for at forsyne både dig og baby. Ødemerne opstår sidst i graviditeten, når den øgede blodgennemstrømning bliver besværet af, at din veludvidede livmoder trykker på de store blodkar i bækkenet.
LÆS OGSÅ: Hæmorider og graviditet: De 5 bedste råd til dig der er gravid
Du kan i princippet opleve at få vand i kroppen når som helst i graviditeten, men det mest normale er, at de karakteristiske væskeansamlinger tidligst begynder at dukke op fra femte måned. Nogle gravide er meget generede af vand i fødderne, mens andre kun oplever en smule hævede ankler.
Fælles for alle, der har vand i kroppen under graviditet er, at det som regel kun bliver værre jo tættere du nærmer dig termin. Der går typisk ikke lang tid fra du har født, til du slipper af med de hævede ben igen. Nogle vil dog opleve, at væskeophobninger når sit ypperste umiddelbart efter fødslen, og for manges vedkommende vil det faktisk være en fordel at have støttestrømper på under fødslen.
Har du vand i kroppen?
Hvis du er i tvivl, så er det formentlig, fordi det ikke er tilfældet. De såkaldte ødemer er nemlig svære at tage fejl af. Du vil typisk mærke en slags tyngdefornemmelse ved vand i benene, mens hævede fødder får skoene til at stramme, og hævede fingre gør ringen for lille.
Der findes en ganske simpel test, som du kan bruge til at tjekke for ophobning af væske i kroppen, hvis det ikke umiddelbart er tydeligt. Du skal bare trykke på det sted, hvor du har følelsen af at være spændt eller udspilet. Hvis der kortvarigt vedbliver en fordybning, er det tegn på, at der er noget væske, som ikke plejer at være der.
5 gode råd mod vand i kroppen
- Spis mindre salt – natrium binder nemlig væske i kroppen. Brug opskrifter med lavt saltindhold og læs varedeklarationerne grundigt, når du handler.
- Drik rigeligt med vand. Det lyder måske ulogisk, men et stort væskeindtag kan rense systemet for overskydende natrium og andre affaldsstoffer.
- Prøv naturligt vanddrivende midler eller vanddrivende håndkøbsmedicin. Vær obs. på, at visse præparater gør, at du mister kalium. Spørg evt. lægen til råds.
- Sov mere. Ja, det er nemmere sagt end gjort, men prøv at give søvnen de bedste betingelser – f.eks. hjulpet på vej af en graviditetsvenlig kropspude.
- Dyrk motion for at booste cirkulationen. Svømning, gravidyoga og pilates er særligt gode motionsformer i slutningen af graviditeten.
Derfor hæver fødder og ben når du er gravid
Ødemer har tendens til at opstå i kroppens lavest placerede områder, og kort sagt kan vand i benene, hævede ankler og hævede fødder forklares sådan, at den ekstra væske i kroppen følger tyngdeloven. Af samme årsag vil du typisk kunne mærke en stor forskel, når du smider benene op.
5 gode råd mod hævede fødder og ben
- Lav venepumpeøvelser for gravide (se nedenfor). Dette gælder især, når du skal på længere køre- og flyveture eller har et meget stillesiddende job.
- Nyd et dejlig langt fodbad, f.eks. med saltvand eller lindrende urter som mynte og rosmarin
- Træk i et par støttestrømper – også kaldet kompressionsstrømper. De findes i butikker som Matas og på apoteket.
- Smæk de hævede ben op med fødderne over hjertehøjde. Elevation af det sted, hvor du har vand i kroppen, hjælper blodets tilbageløb.
- Sørg for at gå mange små ture i løbet af dagen for at holde gang i cirkulationen.
Et andet godt råd er at undgå tøj, der er stramt om anklerne. Når du bliver gravid skal du derfor prøve at finde graviditetsleggings med ekstra plads i benåbningen, så du er forberedt på potentielt at få vand i benene og væske i fødderne. Det gør kun problemet værre, hvis strømper og bukser klemmer om de hævede ankler.
Venepumpeøvelser for gravide
Tanken med venepumpeøvelser er, at du skal stimulere blodets tilbageløb til hjertet. Det kræver i udgangspunktet, at det hævede område placeres over hjertehøjde, hvilket i forhold til hævede ankler og væske i fødderne selvfølgelig er lettest, hvis du ligger ned. Venepumpeøvelser laves derfor bedst på en yoga- eller pilatesmåtte.
Øvelserne skal helst ses i sammenhæng. Du skal arbejde med at flytte væsken gradvist, sådan at det først gøres i området tættest på hjertet – dvs. fra mave og underliv, dernæst omkring hoften, så knæet og til sidst i anklen.
Man kan se venepumpesystemet lidt som en vandslange fra fødderne mod hjertet. Hvis der er noget, der trykker på slangen omkring bækkenet (f.eks. en baby), er det optimalt at man åbner op for slangen og tilbageløbet i det område først, inden man skubber på vandet i den yderste del af slangen (anklerne), hvor hævelsen ofte er størst.
Det hjælper også at hvile med benene over hjertehøjde, og allerbedst er det, hvis du først udfører øvelserne, skaber fri passage, og derefter hviler.
Udfør derfor øvelse 1-4 i en serie og gerne af et par omgange. Øvelse 5 og 6 er alternative øvelser, hvis det på grund af den gravide mave ikke længere er behageligt at ligge på ryggen.
Øvelse 1: Bækkenløft med ryst
- Læg dig på ryggen med fodsålerne solidt placeret i underlaget
- Løft numsen op og ned ca. 5 gange – enten med hænderne i gulvet eller i lysken
- Løft numsen op og ned og ryst den lidt, mens den er hævet over måtten
- Gentag øvelsen et par gange eller indtil du bliver træt
Det skal føles ok med den gravide mave, og for nogle vil øvelsen være mere behagelig med underbenet placeret på en stol med en pude.
Øvelse 2: Bøj/stræk ben
- Læg dig på ryggen med bøjede ben
- Løft det ene ben op mod brystet med flekset fod
- Stræk og bøj benet frem og tilbage, mens den anden fod bliver i underlaget
- Gentag øvelsen 5-10 gange
- Skift ben og gentag 5-10 gange
Øvelse 3: Bøj/stræk knæ
- Læg dig på ryggen med bøjede ben
- Løft det ene ben op mod brystet med flekset fod
- Tag fat om knæhasen med begge hænder
- Stræk og bøj knæleddet, så foden peger op mod loftet
- Gentag øvelsen ca. 10 gange
- Skift ben og gentag ca. 10 gange
Denne øvelse, som er virkelig effektiv mod væske i benene, kan også fint laves med en stol, hvis du synes det er lettere (se billede). Her gælder det stadig, at du holder om knæhasen og strækker benet med flekset fod op mod loftet.
Øvelse 4: Bøj/stræk ankel
- Læg dig på ryggen med bøjede ben
- Stræk det ene ben op mod loftet med flekset fod
- Tag fat om knæhasen med begge hænder
- Stræk og bøj ankelleddet
- Gentag øvelsen ca. 10 gange
- Skift ben og gentag ca. 10 gange
Hvis du foretrækker at lave bøj-stræk-ankel-øvelsen med en stol, kan du vippe med begge fødder på samme tid.
Øvelse 5: Albueliggende bøj og stræk
- Støt på knæ og albuer – læg evt. puder under maven som støtte
- Løft det ene ben og stræk det bagud
- Bøj og stræk i anklen, lav cirkelbevægelser og vip med foden fra side til side
- Skift ben ved behov og gentag et par gange.
Øvelse 6: Sideliggende venepumpeøvelser for gravide
- Læg dig på siden med let bøjede ben – evt. med en pude under maven
- Løft det øverste ben ca. til hoftehøjde
- Bøj-stræk i knæet, som om du sparker let fremefter
- Gentag 5-10 gange
- Saml benene og løft benet op
- Fleks med foden ca. 10 gang
- Vend dig om på den anden side og gentag
Du vil måske også kunne mærke en lindring med venepumpeøvelser i siddende stilling, hvor du vipper med de hævede fødder, vrikker med tæerne eller løfter foden op og ned. Det er dog svært at opnå den optimale effekt fra en stol, da du vil lave et knæk i hoften, hvilket faktisk kan lukke for tilbageløbet.
LÆS OGSÅ: Graviditet og inkontinens: De 3 bedste råd til dig der er gravid
Det er som førnævnt ikke farligt at have væske i kroppen som gravid, men hvis dine hævede fødder er til alvorlig gene i hverdagen, bør du tage kontakt til din læge eller jordemoder. Her kan du f.eks. få rådgivning om vanddrivende håndkøbsmedicin og brug af støttestrømper.
Opstår gener med vand i kroppen fra den ene dag til den anden er det også en særdeles god ide at ringe til lægen. Hvis generne kommer som et lyn fra en skyfri himmel, kan en pludselig stigning i væskemængden nemlig være et symptom på noget andet, f.eks. svangerskabsforgiftning.
Testet og godkendt af mødre
Adgang til vores fællesskab
Altid hurtig levering!
Fri fragt ved køb over 599 kr.