De 5 bedste råd mod ømme brystvorter

Udgivet | Senest opdateret | Af Celina Albæk, team momkind

Av, ømme brystvorter er bare ikke sjovt! Måske du har oplevet ømhed i brysterene relateret til din menstruationscyklus eller brystsspændinger når mælken løber til, men smerte i selve brystvorterne er i en liga for sig.

Med nogle få remedier ved hånden, kan du heldigvis forebygge og behandle dine medtagne brystvorter, så amningen ikke kommer til at føles som et smertehelvede.

Ømme brystvorter og amning

Du skal ikke panikke, hvis dine brystvorter føles sarte og ekstra følsomme, når du som nybagt mor skal begynde at lægge den lille ny til brystet. Amning skal ikke gøre ondt, nej, men det er ganske almindeligt - og forventeligt - at opleve ømhed i forbindelse med ammeopstarten.

Dine brystvorter kommer pludselig utrolig meget i spil, når der bliver nevet og suget i dem gentagne gange om dagen, og det er klart en stor omvæltning for både dig og din barm. Vi har trods alt at gøre med nogle yderst erogene zoner, der givetvis har været udsat for stimulering før, men i en helt anden kontekst!

Årsager til ømme brystvorter

De mest hyppige årsager til ømme brystvorter er dårlig sutteteknik, stramt tungebånd, svampeinfektion og brystbetændelse. En ulykke kommer som bekendt sjældent alene, og det er ikke unormalt, at forskellige komplikationer i amningen har indvirkning på hinanden. Tydelige tegn er sår, revner og/eller vabler på brystvorterne, og du kan også opleve misfarvninger.

5 gode råd til ømme brystvorter

  • Få styr på sutteteknikken
  • Undersøg om barnet har stramt tungebånd
  • Hold brystet tørt mellem amningerne
  • Smør brystvorterne med lanolinsalve
  • Vask dig kun med uparfumeret sæbe

Dårlig sutteteknik

En af de største syndebukke, når det kommer til ømme brystvorter, er dårlig sutteteknik. Får baby ordentlig fat ved amning? Det er alfa og omega. Hvis baby sutter yderligt og efterlader dig med flade/spidse brystvorter efter hver amning, så er det et tydeligt tegn på, at teknikken skal justeres.

LÆS OGSÅ: De 5 hyppigste grunde til at amningen går galt: ammeerfaringer fra nye mødre

Når baby skal die, er det vigtigt, at du vender din brystvorte opad mod den lille mælkedrikkers gane. På den måde sikrer du, at barnet får bedre fat om brystvorten og får nemmere ved at suge.

Et par revnede brystvorter skyldes ofte slitage, der kommer når baby sutter yderligt og altså ikke får nok bryst ind i munden. Desperat gnaveri slider selvsagt gevaldigt på brystvorten.

Stramt tungebånd

Dårlig sutteteknik kan i mange tilfælde skyldes, at barnet har et stramt tungebånd, som gør det svært for den lille at åbne munden nok og derved få ordentlig fat. Det begrænser også de bevægelser af tungen, der skal skabe undertryk for at få mælken til at flyde.

Stramt tungebånd er ikke i sig selv farligt og kan som regel afhjælpes ganske let med et lille klip. Sørg for at bede din sundhedsplejerske eller læge tage et kig i barnets mund, hvis du mistænker, at det er tungebåndet der gør amningen svær og brystvorterne ømme.

Svamp på brystvorterne

Mange af os kender de irriterende svampeinfektioner fra underlivet, og nu tænker du nok: Hvad?! kan man få svamp i brystet? Jep, den er desværre god nok. Symptomerne er lidt de samme som skedesvampen byder på: Kløe og svie, og det er især slemt under og umiddelbart efter amning.

Ligesom det gælder med vores underliv, skal du være varsom med brug af sæbe på dine brystvorter. Indtørret mælk på brysterne føles bestemt ikke rart, og hvis du oveni købet lugter af gylp, kan du bliver fristet til at hælde en masse sæbe på barmen ude under bruseren. Du skal dog være opmærksom på, at showergel og sæbe kan skabe yderligere irritation og tørhed, og derfor gælder det om at vælge en mild parfumefri sæbe med både Astma-Allergi mærket og Svanemærket.

Gode råd mod svamp

Der findes et par husråd, som du kan følge, inden du tyr til medicinsk behandling af svamp i brystet. Hvis du har milde symptomer, så kan du forsøge at vaske dine brystvorter med danskvand inden og efter amning. Det sure ph-indhold i danskvand kan nemlig hæmme svampens fremvækst.

Et andet råd er at tage et kritisk kig på kosten. Selvom du sikkert er træt og har cravings efter lidt lækkerier under amning, så kan du ved et svampebesøg i brystet være nødt til at holde igen med søde sager. Desværre er sukker nemlig anklaget for at øge svampevækst.

Ved svamp er det desuden vigtigt, at du får vasket sengetøj, amme-bh, håndklæder og evt. brystpumpe ved høje temperaturer for at dræbe bakterierne. Og endelig er det super vigtigt at få rigeligt med hvile, selvom det naturligvis er nemmere sagt end gjort med en lille ny.

Sådan afhjælper du ømme brystvorter

Det gælder både i forhold til forebyggelse og behandling af ømme brystvorter, at brystet skal holdes tørt mellem amningerne. Under amning i det offentlige rum er det selvfølgelig lidt vanskeligt at lufttørre. Her er et brystskjold en god løsning, da det forhindrer gnidning med tøjet, mens små lufthuller giver ventilation.

En anden måde at holde brysterne tørre på er at vælge ammeindlæg med en effektiv absorberingsevne, men du skal huske at skifte dem jævnligt for at undgå fugtighed, der giver bakterier mulighed for at udvikle sig. Om vinteren er ammeindlæg i uld det foretrukne, da brystet skal holdes varmt for at holde brystbetændelse fra døren.

LÆS OGSÅ: De 6 vigtigste typer ammetilbehør

En god amme-bh kan også gøre en enorm forskel for ømhed i brystet i forbindelse med amning. I modsætning til mange almindelige bh’er, er amme-bh’en mindre stram og lavet af materiale, som tillader huden at “ånde” og den tørrer hurtigere end gennemsnitlige bh’er.

Når vi skriver, at brystet skal holdes tørt, betyder det dog ikke, at du ikke bør bruge salve på de sprukne brystvorter.

Brystcreme kan bruges både før og efter amningerne for at forebygge og afhjælpe ømme brystvorter, og med en ren lanolinsalve uden lugt og smag, sker der ikke noget ved, at barnet får det i munden. Denne særlige creme til brystvorter, der er lavet på et fedtstof fra fåreuld, kan forebygge med sin blødgørende effekt og medvirke til hurtigere heling, hvis der er revner og sår på brystvorterne.

Gode råd mod revnede brystvorter

Det siger sig selv, at brystvorterne er et rigtig væmmeligt sted at få revner, og det kan være så smertefuldt, at du får lyst til at kaste håndklædet i ringen. Men i din barm er der hjælp at hente, for der gemmer sig et naturligt middel, der også kan afhjælpe et par medtagne brystvorter.

Vores kroppe er i sandhed fantastiske, for brystmælk kan nemlig være med til at lindre ømme eller revnede brystvorter. Du kan bruge den som en slags olie, hvor du presser lidt mælk ud og dupper på brystvorten både inden og efter amning.

Som vi allerede nævner tidligere i artiklen - så er der også den trofaste lanolinsalve, som er god til at hjælpe dine ømme eller ligefrem revnede brystvorter. Salven kan redde dagen med sin fugtende og helende effekt, så det er klogt at have den med i pusletasken sammen med et par brystskjold (også kaldet ammeskjold).

Ring til lægen hvis…

…din feber rammer en temperatur over 38,5, og du oplever smerter i brystet samt influenza-lignende symptomer såsom kulderystelser og ondt i kroppen. Ubehaget kan nemlig i det tilfælde skyldes brystbetændelse, som typisk kræver antibiotika. Hvis der også er synlig rødme på brystet, så er det tegn på infektion.

LÆS OGSÅ: Godt at vide: Amning og medicin

Hvide skaller på brystvorterne og rødme kan også være tegn på trøske, som kommer af svamp i babys mundhule, som så gives videre til mor under amning.

Ved hvide og blålige brystvorter er det også tid til at give lægen et kald, da misfarvningerne kan tyde på problemer med dit kredsløb.

Hvornår stopper det med at gøre ondt at amme?

Det er helt almindeligt med gener de første uger efter babys fødsel, hvor du skal vænne dig til amningen. Men hvis det gør ondt efter et par uger, bør du ikke gå og lide i stilhed, så er det tid til at tage fat i sundhedsplejersken eller en privat ammerådgiver.

Det er ingen skam at bede om hjælp til bedre ammeteknik, ammestillinger osv., hvis du har ondt og/eller oplever, at dit barn kæmper ved brystet. Og der er absolut heller intet forkert i at skifte til flaske, hvis amning alene føles som en sur og smertefuld pligt for dig. En god mor sidder ikke i brysterne!

Læs også

Hvornår løber mælken til?

Ammevejlederens 5 gode råd til amning

Hvor længe bør jeg amme?

13 gode ammestillinger