Psykiske reaktioner efter fødslen

Mange finder strækmærkerhæmorider og inkontinens skamfuldt, men de psykiske reaktioner efter fødslen er desværre mindst ligeså tabubelagte som de fysiske. Følelsen af ikke at slå til som mor kan i virkeligheden gøre mere ondt end den værst tænkelige bristning.

Allerede inden fødslen kan det være en god idé at kende symptomer på fødselsdepression og forstå, hvad de forskellige typer efterfødselsreaktioner kan indebære.

Det kan føles befriende at opdage, at andre kvinder også bøvler med mor-rollen. Når vi taler åbent og ærligt om det, der gør ondt, løfter vi i flok. Du kan sagtens synes det er svært at blive mor, samtidig med at du elsker dit barn. Den ene ting udelukker ikke nødvendigvis den anden.

Hvad er en efterfødselsreaktion?

En efterfødselsreaktion skal forstås som en paraply-betegnelse, der samler de negative sindstilstande, der kan opstå efter en fødsel. Vi har at gøre med et spektrum, da f.eks. angst og depression kan opleves i forskellige grader, hvor kun nogle behøver medicinering.

Der findes ikke nogen måde at forudse, om du vil få en efterfødselsreaktion, selvom nogle er større risiko end andre. Det gælder f.eks. at kvinder, der tidligere har haft psykologiske udfordringer er mere udsatte. Desuden er det ikke unormalt at få en efterfødselsreaktion, hvis du har været igennem en særligt kompliceret fødsel, der f.eks. ender med akut kejsersnit eller alvorlige bristninger i mellemkødet.

Hvad er baby blues?

Baby blues er følelser af tristhed, som mange kvinder oplever i de første par dage og op til 1-2 uger. De fleste vil opleve et behov for at græde 2 til 3 dage efter fødslen, og det er helt naturligt – ja faktisk sundt – at give tårerne frit løb.

Hvad er en fødselsdepression?

En fødselsdepression kan i første omgang forveksles med baby blues, men symptomerne vil være mere intense, vare længere og påvirke din evne til at passe baby og håndtere andre daglige opgaver. Du kan få hjælp via læge eller sundhedsplejerske, ligesom det kan være en støtte inddrage sit netværk.

De fleste kvinder vil på et eller andet tidspunkt opleve, at det er svært at blive mor. Mens svære tanker om moderskabet i sig selv ikke er en sygdom, er det vigtigt at gribe ind, hvis de negative tankemønstre fylder mere end de positive. En fødselsdepression eller barselsdepression går ofte ud over tilknytningen, og situation kan forværres med tiden.

Tegn på fødselsdepression

Ligesom det gælder for den tidlige baby blues, vil symptomer på fødselsdepression omfatte tristhed, træthed og modløshed. Et andet tegn er manglende selvværd. Du føler måske, at du slet ikke slår til som mor. Desuden kan fødselsdepression lægge en alvorlig dæmper på kærligheden til dit barn.

For mange nybagte mødre kan det være svært at skelne mellem, hvad der er normalt, og hvad der kræver hjælp udefra. Du vil aldrig møde en kvinde for hvem moderskabet alle dage er en dans på roser. Vi har alle vores op og nedture. Derfor er det vigtig med åbne og ærlige fællesskaber, hvor mødre kan dele deres tanker om moderskabet.

Har jeg en fødselsdepression?

Psykiske problemer før og efter fødslen er mere udbredte end tidligere antaget, men der er forskel på en dårlig periode og en decideret fødselsreaktion. Humørsvingninger og kort lunte er f.eks. en helt naturlig konsekvens af søvnløshed. Søg hjælp hos jordemoder, sundhedsplejerske eller læge, hvis du er i tvivl.

Det kræver mod at indrømme, at du indimellem har lyst til at forlade din familie. Måske du er bange for, at der vil komme nogen og tage dit barn fra dig. Det er en skrækkelig følelse, som du absolut ikke skal gå alene med. Derfor er det vigtigt, at du er ærlig ved en eventuel efterfødselsscreening hos lægen eller ved sundhedsplejersken.

Kan mænd få fødselsdepression?

Mens vi typisk forbinder fødselsdepression med kvinder, kan nye fædre også opleve alvorlige humørsvingninger efter at have bragt baby hjem fra hospitalet. Søvnmangel, smertefulde skrigeture og utrøstelig gråd kan selvfølgelig også påvirke mænd. Desuden kan tilknytning være sværere for den forælder, der ikke har båret barnet i 9 måneder.

Tidligere blev der ikke forsket så meget i emnet mænd og fødselsdepression, ligesom man først i det seneste år har fået øjnene op for de reaktioner, som medmødre kan opleve i forbindelse med den nye forældrerolle. Heldigvis er der i dag mere åbenhed og mindre skam. Det hjælper altid at dele med ligesindede, og der findes f.eks. mange gode fædregrupper for barslende fædre.

Hvorfor får man fødselsdepression?

Der kan være flere grunde til, at du udvikler en depression efter dit barn kommer til verden, og ofte vil flere årsager følges ad. En fødselsdepression er på ingen måde en karakterfejl eller en svaghed. Nogle gange er det simpelthen bare en komplikation ved det at føde et barn.

Selv hvis du har haft en god fødsel og alt i princippet “burde” være fryd og gammen i barselsboblen, kan fysiologiske forandringer skade din mentale sundhed. Efter fødslen sker der nemlig et drastisk fald i produktionen af østrogen og progesteron, hvilke kan være med til at gøre dig træt, træg og deprimeret.

Hvad er efterfødselspsykose?

Efterfødselspsykose er en sjælden, men alvorlig efterfødselsreaktion. Folk, der oplever psykose, siges at ‘miste kontakten’ med virkeligheden. Det kan blandt andet komme til udtryk sådan, at du ser uvirkelige ting, hører stemmer eller får vrangforestillinger. Dette kan være ekstremt skræmmende og forvirrende.

Der findes ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor nogle kvinder udvikler en efterfødselspsykose, men heldigvis kan sygdommen behandles. Det sker med forskellige typer humørstabiliserende og antipsykotisk medicin. For at undgå tilbagefald er det som regel vigtigt at fortsætte medicin og jævnlige undersøgelser i et år før en gradvis nedtrapning.

Glansbilleder og virkelighed

Det er i mere end en forstand svært at blive mor. Der vil være perioder, hvor virkeligheden ikke lever op til glansbillederne på de sociale medier. Barselslivet er desværre ikke altid lig med hyggestunder i ammestolen, rolige trilleture i parken og cafébesøg med veninderne.

Hvis du alene hører og læser om moderskabets mange skønne sider, kan du let gå hen og blive alvorligt skuffet. Ved at læse ærlige beretninger fra mødre, der f.eks. har haft fødselsdepression, får du et mere nuanceret billede af efterfødselstiden.

Når bølgerne går højt, og baby skriger ligeså højt, er der ikke noget at sige til, at du indimellem får lyst til at råbe lidt ind i en pude. Det er helt okay, og du er hverken den første eller den sidste mor, der knytter næverne og ser rødt. Og husk nu på, at efter stormens pisken kommer solen frem.