“Kort barsel? Det kommer du til at fortryde!”

Sindet
6 min.
Skrevet af Stina, mor til Jonathan på 7 uger

”Det kommer du til at fortryde!”

Det er nok den sætning, jeg har hørt allermest, når jeg har fortalt hvor kort barsel, jeg har tænkt mig at holde; mellem 5-6 måneder.

Jeg er nyuddannet cand.mag. fra juni 2020, og vi fik vores lille søn i august, tolv dage over tid. Derfor gik jeg på barsel uden nogle hængepartier og egentlig med muligheden for selv at bestemme, hvornår jeg vil i gang med jobsøgningen.

I princippet kan jeg gå på barsel frem til juni 2021, men ønskescenariet for mig er at finde et job med start i begyndelsen af 2021. Her vil min kæreste overtage barslen og tage den sidste halvdel frem til juni, hvilket hele tiden har været planen.

Hvorfor skal min kæreste få så meget credit og positiv respons for at holde barsel, når det ikke er særlig velset at jeg ’fravælger’ noget af den, og giver den til ham?

Grundet min kærestes studie og hans egen lyst til at holde barsel står vi i den heldige situation, at han kan holde hele seks måneder, og han snakker tit om, hvor meget han glæder sig. Og bevares, han får da også super mange positive tilkendegivelser om, at det er ’mega sejt’ og ’SÅ fedt’, at han har valgt at nuppe et halvt års barsel.

Hvorfor er der forskel på mødre og fædre?

Reaktionen er bare en smule anden, når hovedet så drejer sig mod mig, moderen, der har nøjagtig samme antal måneder hjemme med det skønne lille menneske, vi lige har skabt.

Og det er netop dén reaktion jeg er lidt uforstående over for, og faktisk en smule ked af. For hvorfor skal min kæreste få så meget credit og positiv respons for at holde barsel, når det ikke er særlig velset, at jeg ’fravælger’ noget af den og giver den til ham?

I min verden burde man også give mødre credit for at kunne træffe svære valg, der vel at mærke går mod normen, men som giver bedst og mest mening i netop deres familie.

Det skal ikke forstås sådan, at vi skal gå og rose hinanden for vores individuelle valg som mødre hele tiden. Men vi bør i hvert fald droppe den del, hvor vi indirekte giver hinanden dårlig samvittighed over at gøre anderledes, end hvad man selv lige ville gøre.

Stina holder nyfødt søn i solen

Det samme gælder også mødre der fravælger amning, fordi det ikke føles rigtigt for dem. For det SKAL altså føles rigtigt, det man har gang i, ellers tror jeg simpelthen ikke, at man kan være den bedste mor for sit barn. Gør man noget i frygt for hvad andre siger og tænker om en eller fordi man selv ikke har lyst?

Jeg har, fra sidelinjen, set mange mødre ofre ALT for deres børn. Og nok også mere, end hvad godt er. Det vidste jeg fra start af, at jeg ikke kom til at gøre.

De, som kommenterer og kommer med ’gode råd’ – man som mor egentlig ikke har bedt om – ser gerne, at man gør som dem, fordi de gjorde deres bedste for deres barn. Men det betyder altså ikke, at det er det bedste for mit.

Hvor meget skal man ofre for sit barn?

Jeg har, fra sidelinjen, set mange mødre ofre ALT for deres børn. Og her mener jeg de mødre, der ofrede alt, fordi de følte det blev forventet af dem, og ikke af egen ren lyst – og dermed nok også ofrede mere, end hvad godt er. Det vidste jeg fra start af, at jeg ikke kom til at gøre.

Hvis jeg giver ALT af mig selv, indtil der ikke er mere tilbage, hvad skal jeg så bruge til at bygge det hele op igen? Hvor skal overskuddet så komme fra? Disse overvejelser var også med i baghovedet, da barslen blev fordelt. For selv om jeg er blevet mor, så skal jeg også kunne være en god mor, og en god kæreste. Det kan jeg kun, hvis jeg også husker mig selv – bare en gang i mellem.

Min barsel er en lille, lækker bountybar

Hvad nyder man egentlig mest, når man bare har latterligt meget lyst til chokolade? Den lille chokoladebar, hvor man ved, at den faktisk bare er væk om to bidder eller den store Marabouplade, hvor man spiser til man nærmest får FOR meget?

Jeg nyder min lille, (i forhold til andres) korte barsel, fordi jeg VED, at tiden er knap. Men jeg ved også, at hvis jeg tog hele barslen selv, ville jeg få for meget. Jeg nyder det, for jeg ér altså bevidst om, at lige om lidt blinker jeg, og så er barslen slut og hverdagen startet.

Jeg kender flere mødre, som har den sidste måned inden deres ’normale’, lange barsel slutter, hvor der bare skal hygges og nydes hver dag, for om lidt er det slut. Det er sådan jeg har startet min barsel, og det er også sådan jeg slutter den.

Jeg nyder det, for jeg ér altså bevidst om, at lige om lidt blinker jeg, og så er barslen slut og hverdagen startet. Men det vil også betyde, at det så er min kæreste, der overtager barslen – og det under jeg ham dælme! Han vil så gerne vores søn, og det skal han bare have lov til. Han gør det mindst lige så godt som mig, og han fortjener også alle de skønne stunder med vores barn mindst lige så meget, som jeg gør.

Jeg vælger ikke mit barn fra – jeg vælger mig selv til

Jeg har altid elsket at arbejde. Følelsen af at bidrage med noget, og blive anerkendt for noget jeg er god til, samtidig med at indgå i sociale relationer er noget af dét, der giver mig energi og bringer mig i godt humør. Derfor var tanken om en barsel på et års tid ikke særlig tillokkende for mig.

Jeg ser det som, at jeg vælger mig selv lidt til efter at have valgt mig selv 100% fra i de måneder, hvor jeg holder barsel.

Vi snakkede meget om det herhjemme, men ikke fordi der var gnidninger i hvad der skulle ske – det vidste vi godt, og var begge enige i, at barslen blev delt lige op. Men vi snakkede meget om det fordi det var et atypisk valg. Især for mig som mor.

Far på barsel med lille søn

Nogle kan vælge at se det som om at jeg fravælger tid med mit barn, og at jeg vil gå glip af en masse dejlige stunder, og det er jeg ikke i tvivl om, at jeg vil. Men jeg ser det ikke sådan, at jeg fravælger tid med mit barn. Jeg ser det som, at jeg vælger mig selv lidt til efter at have valgt mig selv 100% fra i de måneder, hvor jeg holder barsel. Og dét vil give mig energi, overskud og godt humør at bidrage med på hjemmefronten, når min kæreste har haft en hård dag med vores søn.

Med andre ord; jeg kommer til at kunne give en masse til både mit barn og min kæreste – ligesom min kæreste giver mig og vores søn, nu hvor jeg er på barsel.

Det rigtige for os; at være fælles om barselsboblen

Jeg GLÆDER mig til at skulle starte arbejde igen. Det bliver godt for mig, det bliver godt for min søn, det bliver godt for min kæreste, og det bliver godt for os som familie. Det bliver godt, at min kæreste får lov at opleve barselsboblen og knytte lige så tæt bånd med vores barn, som jeg er i gang med nu. Det bliver godt at have en masse mere tilfælles som forældrepar, fordi vi begge får prøvet at holde barsel alene længe nok til at vide, hvordan det føles.

Så for at svare på den reaktion, jeg har mødt så mange gange: Nej, jeg kommer ikke til at fortryde det. Jeg har ikke et barn fra tidligere, jeg kan sammenligne med.

Om jeg bliver ærgerlig over at gå glip af nogle af de skønne ’ej-nu-gjorde-han-lige-sådan-for-første-gang-oplevelser’? Helt bestemt! Men så ved jeg lige præcis, hvordan min kæreste har det lige nu, hvor det er mig der er så privilegeret at have nogle andre førstegangsoplevelser med vores barn – og det tror jeg nu også kan være meget sundt.