Gode råd mod menstruationssmerter: 7 ting, der kan lindre

Udgivet | Senest opdateret | Af Gode råd mod menstruationssmerter: 7 ting, der kan lindre

Får du også menstruationskramper i underlivet, der gør nas eller smerter i lænden, når du får din månedlige blødning? Så er du langt fra den eneste. De fleste kvinder oplever at have smerter i forbindelse med deres menstruation. Nogle oplever kraftige menstruationssmerter, mens andre oplever mildere smerter. Men hvad kan man egentlig gøre mod dem?  

Du kan faktisk selv gøre nogle ting for at slippe af eller mildne de pinagtige smerter. Vi giver dig 7 gode råd til ting, der hjælper mod menstruationssmerter. 

Hvad er menstruationssmerter? 

Faktisk kender man ikke helt årsagen til menstruationssmerter, men forskere mener, at det skyldes signalstoffet – og nu skal du holde tungen lige i munden – prostaglandin. Prostaglandin får nemlig din livmoder til at trække sig sammen, og det er det, der føles som menstruationskramper- eller smerter.

Stoffet giver altså små ve-lignende smerter, men trust me: For de flestes vedkommende kommer smerterne ikke i nærheden af ægte fødselsveer. 

LÆS OGSÅ: Hvor ondt gør det egentlig at føde?

Signalstoffet findes også i medicin til igangsættelse af fødsler og medicinsk abort, netop fordi det får musklerne, som livmoderens vægge består af, til at trække sig sammen. 

Menstruationssmerter føles meget individuelt fra kvinde til kvinde. Nogle oplever kraftige mens-smerter, mens andres smerter er mere milde og nogle få er så heldige, at de slet ikke mærker noget til det. Smerterne kan føles som skarpe jag i underlivet eller omkring anus, som kramper i underlivet, smerter i lænden eller i øverste del af benene.

Menstruationssmerter når du er gravid

Er du gravid og har menstruationssmerter? Ja, det lyder måske helt skørt, for menstruation og graviditet går jo ikke ligefrem hånd i hånd, men det er faktisk helt normalt at opleve menstruationslignende smerter primært i starten af din graviditet. 

Inden du opdager, at du er gravid, oplever du måske at have murren i underlivet og ømme bryster. Tegn, som kan være helt almindelige lige op til din menstruation, men som også kan være tidlige symptomer på, at du er gravid. Kroppen skal lige finde ud af, at den faktisk er gravid og ikke skal menstruere. Det er derfor normalt at have lette menstruationslignende smerter i din graviditet, men hvis du vurderer, at det gør for ondt eller føles unormalt for dig, så kontakt din jordemoder eller læge. 

Hvad hjælper mod menstruationssmerter?

9 ud af 10 kvinder har smerter i forbindelse med deres menstruation. Langt de fleste oplever, at smerterne er værst den første dag, men nogle får så voldsomme menstruationssmerter, at de har smerter i flere dage eller må tage en sygedag fra arbejde.

Men kan man gøre mod menstruationssmerter? For når du ligger der i fosterstilling på sofaen, virker det måske som om, at der intet er at gøre for at få dig ud af smertehelvedet – men hold ud. Der findes faktisk nogle ting, du kan gøre for at slippe af med dine menstruationssmerter eller som minimum mindske dem. Læs videre og få 7 tips mod menstruationssmerter. 

7 gode råd mod menstruationssmerter 

  1. Massage: En god omgang massage på lænden kan være en stor hjælp mod menstruationssmerter, hvis du døjer meget med lændesmerter under din menstruation.
  2. Undgå stress: Som med så mange andre ting, så kan dine menstruationssmerter blive endnu værre, hvis du er stresset. Prøv at få koblet af så meget som muligt og sørg for at få sovet nok.
  3. Varme: Læg en varmepude på maven eller lænden. Hold den evt. på plads med dine menstruationstrusser på det område, hvor du har allermest ondt. Et varmt bad kan også have en lindrende effekt på menstruationssmerter. 
  4. Motion: Bevæg dig. Ja, det lyder måske ikke umiddelbart særlig rart, når du befinder dig i smertehelvede, men mange kvinder oplever, at det hjælper at dyrke motion. Især milde motionsformer som svømning og yoga, hvor du får strukket ud i bækkenbund og lænd, kan være rart.  
  5. Smertestillende: Ipren eventuelt i kombination med paracetamol såsom Panodil er effektive midler til at hjælpe dig af med dine menstruationssmerter. Tjek altid indlægssedlen, før du tager smertestillende. 
  6. P-piller: P-piller kan også hjælpe med at mindske dine menstruationssmerter. Snak med din læge og hør, hvordan præventionen kan hjælpe dig. 
  7. Skift kobberspiral ud med hormonspiral: Kobberspiral er et billigere og hormonfri alternativ til hormonspiral, men mange kvinder oplever også at kobberspiralen giver kraftigere menstruationer og slemme menstruationssmerter. Hvis du oplever det samme, så snak med lægen om muligheden for at skifte den til en hormonspiral. 

Smertestillende mod menstruationssmerter

Smertestillende medicin er en meget effektiv måde at komme dine menstruationssmerter til livs på. Som regel er svage smertestillende, som du kan købe i håndkøb på apoteket eller i dit nærmeste supermarked, nok. Menstruationssmerter behandles bedst med betændelsesdæmpende medicin, også kaldet NSAID-præparater, såsom Ipren. 

Hvis dine smerter gør meget ondt, kan du kombinere Ipren og Panodil, men tag aldrig mere, end den dosis, der står på pakken.Tag pillerne, så snart du mærker smerterne komme stigende, og har du stadig ondt 8 timer efter, så kan du tage en ny dosis. 

Er du en af dem, der næsten ikke kan være i din egen krop, når du bløder, så kan du også få kraftigere smertestillende på recept, men det kræver en tur til lægen. 

P-piller og menstruationssmerter

P-piller bliver ofte brugt til at behandle stærke og kraftige menstruationssmerter, fordi de sørger for, at du ikke får ægløsning. Når du undgår ægløsning, så danner du ikke signalstoffet prostaglandiner, som formentlig er skyld i smerterne. På den måde bliver dine smerter meget mindre, hvis du tager p-piller. 

Det giver dog mest mening at tage p-piller, hvis du har brug for prævention. Hvis det kun er for at mindske dine menstruationssmerter, så forsøg først nogle af de andre 7 råd såsom smertestillende eller motion. 

Du skal også være opmærksom på, at p-piller kan have en lang række bivirkninger, som du skal gøre op med dig selv, om det er værd at risikere for at undgå dine menstruationssmerter. 

Hormonspiral kan også mindske dine menstruationssmerter, men har ligesom p-piller også en række bivirkninger. 

Søg læge, hvis du har voldsomme smerter 

Som sagt er det helt normalt at have ondt, når du har din menstruation, men nogle kvinder får så voldsomme smerter, at de slet ikke kan holde ud at være til i verden. Der er også nogle, der oplever at have haft milde menstruationssmerter altid, og så pludselig ændrer de sig til at være kraftige og gøre meget ondt. Hvis dine smerter er så voldsomme eller ændrer karakter, så kan det være en god idé at kontakte din læge.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om endometriose

Smerterne kan nemlig skyldes sygdom, og de hyppigste årsager til meget kraftige eller pludselig opstået voldsomme menstruationssmerter er endometriose, muskelknuder i livmoderen eller din spiral, som irriterer livmoderens slimhinde. 

6-10 % af kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose, som er en sygdom, hvor der er områder af livmoderslimhinde, der sidder uden for livmoderhulen. Den slimhinde bløder på samme tidspunkt, som du har menstruation, og kan derved give kraftige mavesmerter og samtidig give problemer med at blive gravid.

Læs også

Hvornår får jeg menstruation igen efter fødslen?

Hvornår må jeg bruge tampon efter fødslen?

5 gode råd når du bløder efter fødslen

Sex efter fødsel – hvordan og hvornår?