Barselsgave: 10 gaver til den nye mor, når hun går på barsel

Af team momkind
19. november, 2020

Graviditet
7 min.

Når den vordende mor går på barsel er det som regel en big deal – en aldeles kærkommen tid, når man er højgravid, det værker i bækkenet, der er vand i benene og halsbranden driller. Barslen skal fejres og til fejring hører der gaver!

Vi har samlet en række ideer til barselsgaven, som du kan give inden baby har meldt sin ankomst eller lige efter. Det er gaver, som mor vil knuselske dig for. Far og baby skal naturligvis ikke snydes, så du får også lidt inspiration til de øvrige mennesker i barselsboblen nederst i artiklen.

Hvad er en god barselsgave?

En god barselsgave er en, der tager udgangspunkt i den gravide eller den nybagte mor – alt efter hvor i barslen hun er. Har hun ondt nogle steder? Mangler hun noget særligt? Uanset hvad, så er den bedste barselsgave til mor en personlig gave, der både er skøn og praktisk.

Hvis du som veninde, partner, svigermor, tante eller kollega gerne vil give en gave til moren, der lige er gået på barsel, så glem for en stund alt om baby (selvom det er svært). Når du gransker dit hoved for gaveidéer, skal du derfor tænke, at nu skal MOR forkæles!

Valg af barselsgave er lettere sagt end gjort, så vi har samlet lidt gaveinspiration til dig:

 1. Gravidmassage eller rebozo
 2. Gavekort til kursus
 3. En momkind box – selvfølgelig!
 4. Labert ventetøj
 5. En tur i biffen
 6. Luksus-færdigretter
 7. Lækkert barselsundertøj
 8. Snacks, snacks, snacks
 9. Blødt og behageligt hjemmetøj
 10. Gavekort til babyhold

Ideer til barselsgaver inden babys ankomst

Gravidmassage eller robozo

Massage er spot on som gave til gravid. Find en massør tæt på den gravide, så hun ikke skal bevæge sig alt for langt. Det er guld værd at blive nusset om og æltet igennem, når man mest af alt føler sig som en strandet hval.

Udover at det er lækkert at få løsnet op i spændinger og ømme led, er det bare skønt at få mulighed for at ligge på maven. Der findes nemlig særlige brikse med hul til babybulen. Ahhh!

Hvis din gravide veninde ikke er fan af nøgenhed, varme hænder og olie, kan du overveje at sende hende forbi en gang rebozo-massage. Rebozo er en særlig massage-teknik, hvor man ved hjælp af et stort sjal eller tørklæde, afspænder og udstrækker kroppen. Udover at give velvære, skulle det efter sigende være vestimulerende og hjælpe bebs med at finde sig til rette i korrekt stilling.

Gavekort til kursus

Udover de gængse kurser i fødselsforberedelse findes der andre spændende kurser, der kan hjælpe den gravide til at forberede sig til fødsel og moderskab. Et ammekursus er f.eks. en supergod gave til gravid, da der er rigtig mange kvinder, der oplever problemer med amningen.

En momkind box – selvfølgelig!

Ja, vi synes jo selv, at en mombox er den absolut bedste barselsgave til mor! Vores skønne momkind bokse er proppet med alt det, man har brug for efter fødslen, og vi har også sammensat lækre bokse specielt som gave til gravid.

Du kan være sikker på, at en momkind box vil bringe glæde til din venindes baby shower. Uanset hvilken kombination du vælger, vil den kommende mor blive dækket godt ind med produkter, der gør postpartum lidt lettere. Der er bl.a. vores populære efterfødselstrusser, den smarte køle- og varmepose til smertelindring og skylleflasken, som skånsomt holder understellet rent efter toiletbesøg.

Og husk, du kan også finde momkind-produkter hos Matas. Her har de f.eks. den eksklusive Postpartum Recovery Kit, som indeholder en skylleflaske, en køle- og varmepose, to par nettrusser fra momkind og den nyttige guide til efterfødselstiden.

Labert ventetøj

Der var engang hvor graviditetsklæder blot bestod af kjoler i store størrelser, og du måtte selv i gang med nål og tråd, hvis du havde forhåbninger om at ligne andet end et telt. Den tid er heldigvis forbi, og nu til dags er udvalget af ventetøj enormt bredt. Køb lidt skønt ventetøj i barselsgave til mor – f.eks. de superkomfortable leggings og gravidshorts fra momkind.

En tur i biffen

Som nybagt mor er bif-ture en af de ting, der for alvor bliver en mangelvare. Når man endelig har en børnefri aften, vil man næppe ile i biffen for at sidde stille i mørke uden at tale sammen. Det er ligesom det der sker hver aften, når ungerne er puttet.

Så tag din gravide veninde, datter eller svigerinde med i biffen. Og husk, at som gave til gravid er pladser nær gangen bedst, så hun nemt kan smutte ud, hvis/når tissetrangen melder sig under filmen.

I det hele taget ligger oplevelser højt på listen over gode gaveideer til gravid. Når baby først har meldt sin ankomst, bliver det nemlig let et logistisk mareridt at komme afsted på kunstmuseum, i teatret eller til koncert.

Ideer til barselsgaver når baby er ankommet

Færdigretter

Som nybagte forældre bliver madlavning ofte et nødvendigt onde. Når baby har meldt sin ankomst, har man bare brug for at kunne smække noget i en gryde nemt og hurtigt. Det at slippe for at kokkerere kan derfor være en helt genial barselsgave til mor.

Du kan naturligvis godt stille an med en pølse boller i karry fra køledisken, men vi anbefaler at tage den et niveau op. Der findes efterhånden rigtig meget lækkert mad på glas, og færdigretter generelt kan findes i virkelig god kvalitet. En anden gode ide er at tage en hjemmelavet lasagne med til fryseren, når du alligevel køber gave til mor.

Lækkert barselsundertøj

Et sæt undertøj bestående af en god amme-bh eller ammetop sammen med et par højtaljede graviditetstrusser er en god ide som gave til nybagt mor fra far. Der skal selvfølgelig også ammeindlæg til, og den nye mor vil garanteret blive ekstra glad for de genanvendelige af slagsen.

Hvad angår trusser, skal du huske, at maven fortjener lidt særlig omsorg efter at have groet et menneske i plus/minus ni måneder. Både graviditetstrusser og trusser til den nybagte mor skal derfor være uden træls syninger, og der skal være god plads til efterfødselsbind.

Har kvinden i fokus født ved kejsersnit, skal hun naturligvis have en kejsersnittrusse fra momkind. Med den specialudviklede trusse til kejserinder får maven et blidt, men på samme tid fast klem. Den støtter bindevæv og muskler i den første tid efter fødslen og giver en nybagt mor den rare følelse af, at der bliver ”holdt sammen” på maven.

Snacks, snacks, snacks

Man skal aldrig gå ned på snacks, og den nybagte mor har om nogen fortjent at fylde sig med chokolade, chips, kiks, lakridser osv. Hvis kvinden, som du skal købe barselsgave til, er ked af sin vægt, kan du overveje at finde snacks i den mere sunde ende. Forskellige nødder og tørrede frugter er både lækkert og en god kilde til energi. Og hvis der er noget en nybagt mor mangler, så er det energi!

Blødt og behageligt tøj

Barselslivet omfatter mange timer i siddende tilstand, og mama har derfor brug for bløde bukser og leggins, der sidder behageligt på maven. Hvad angår toppen, skal du tænke i gylp, mælkepletter og det der er værre. Derfor er det vigtigt, at du går en lang bue uden om tøj, der kræver finvask eller vask i hånden, for det kommer ganske enkelt ikke til at ske!

En blød og behagelig ammetop med nem adgang til brystet er uvurdelig for den nybagte mor. Sørg for at købe en, der både er pæn i sig selv som top i sommermånederne, men også god som undertrøje.

Gavekort til babyhold

Mens nogle dage flyver afsted kan en barsel til tider snegle sig afsted. Det kan føles ensomt og kedsommeligt at sidde derhjemme med et lille mennesker, der ikke kan meget andet end skide, sove og skrige. Et gavekort til babyhold, f.eks. hos Family Zoo, er derfor en rigtig fin mor barn gave. Babysvømning er som regel også et hit hos både forældre og barn.

Både til mor og far – gave til de nybagte forældre

Hvis du planlægger at give den bedste barselsgave, inden arvingen gør sin entré, vil en oplevelsesgave uden tvivl falde i god jord. Tænk i romantik og overvej f.eks. at sende parret på spaophold eller weekendtur på en hyggelig kro. Du kan også invitere de vordende forældre på en skøn brunch.

Som gave til de nye forældre skal igen understreges færdigretter, som er et helt genialt koncept i en travl (og træt!) hverdag. Du skal heller ikke undervurdere, hvor skønt det er at have fyldt op på snack-lagrene. Flotte gavekurve med chokolade, lakridser, müslibarer og andre lækkerier er derfor også en alletiders gaveide til nybagte forældre.

Desuden er måltidskasser en ret genial opfindelse til småbørnsfamilier, og du er derfor sikret en virkelig god barselsgave, hvis du køber et gavekort til f.eks. Aarstiderne eller Kokkens Hverdagsmad.

Gode barselsgaver til baby

En nyfødt baby behøver ikke meget mere end tøj på kroppen, mad i maven samt en masse kærlighed og nærvær. Det betyder selvfølgelig ikke, du er begrænset i gaveideer til baby – listen over babyprodukter er lang! Her er blot et par forslag til en god mor barn gave.

 • Sengetøj i blødt økologisk bomuld
 • Stofbleer til gylp og andet guf
 • En sød natlampe med LED-batterier
 • Sansemotorisk legetøj
 • Tøj og babyfutter
 • Bidering til de små tandfrembrud
 • Suttesnore med fine dyr på

Gode barselsgaver til far

Det er ikke unormalt, at en far – eller medmor – kommer til at stå lidt i baggrunden, når to bliver til tre. Det kan svært at finde fodfæste i forældreskabet, når man ikke er den, der bærer, føder og ammer junior. Vis din omtanke med en barselsgave til far.

Måske du kan finde inspiration i denne liste med gaveideer til far:

Den bedste barselsgave har naturligvis fokus på den nybagte fars særlige interesser, ligesom det gælder for mors gave, men det gælder med visse forbehold. Det er f.eks. ikke verdens bedste ide at komme på barselsvisit med billetter til en fodboldkamp, der ligger en uge efter fødslen!